Nu există niciun motiv pentru care persoanele cu diverse boli cronice ar trebui să mănânce meniuri
plictisitoare, fără gust, doar pentru că sunt la regim… nu trebuie să uităm că dacă nu există un minim de
plăcere alimentară, dietele, oricare ar fi ele, se vor ȋncălca, mai devreme sau mai târziu. Din păcate, pe
termen lung, modificările comportamentului faţă de actul alimentar nu au făcut altceva decât să permită
,,instalarea’’ a ceea ce numim ficat gras, afecțiuni cardio-vasculare, afecțiuni renale etc.
Vă invit să testaţi câteva reţete care, deși sunt concepute pentru diverse patologii, pot fi mâncate cu
aceeași plăcere și de restul familiei. Absolut delicioase zic eu …. aștept și părerea voastră.
Afecțiunile renale se instalează atunci când rinichii nu mai reușesc să elimine eficient deșeurile din
sânge, adică nu mai au o activitate de filtrare corectă. Măsura cea mai la îndemână este intervenția în
alimentația zilnică, limitând consumul de mezeluri, afumături, murături, în general alimente care conțin
multă sare. Edemele datorate retenției de apă în organism apar în afectări importante a funcției renale,
hepatice sau cardiace. Mâncarea poate fi la fel de gustoasă dacă înlocuim sarea cu sucul de lămâie,
acolo unde se poate, sau apelăm la condimente de tipul busuioc, mărar, leuștean, mentă, chimen…
Mulți medici recomandă limitarea proteinelor incluse în dietă, dar corect este să nu renunțăm la
proteine pentru a nu avea surprize în funcționarea altor sisteme, ci să ne orientăm pe proteine de
calitate din carnea de pasăre sau pește, din linte sau mazăre, eliminând cărnurile procesate industrial,
mezelurile, cârnații, cremwurștii, alimentele de tip fast-food etc.
În afecțiunile renale severe trebuie avut în vedere aportul de fosfor, potasiu și bineînțeles de sodiu, din
alimentele consumate.
Dr. Camelia Ștefănescu– MD, ND, MSN
Medic Nutriționist al Loturilor Olimpice de Canotaj feminin și masculin ale României – www.stop-dieta.ro
Specialist ESWT – www.shockwave-romania.ro
Diagnoză globală – www.medtec.at
Ingrediente: 450 g carne de curcan, tocată, 1 linguriță muștar, 1 linguriță usturoi pudră, 1 linguriță oregano...
Mai mult
Ingrediente: 1 lămâie, 1 legătură de mărar proaspăt, 2 lingurițe muștar, 60 ml măsline extra virgin, 1 ardei...
Mai multIngrediente: 300 gr spaghete (înainte de a fi pregătite), 1/2 ceașcă ulei de măsline extra virgin, 3 căței de usturoi..