https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Excesul de fier în organism - care sunt pericolele pentru sănătate?

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 12 Apr. 2021
Excesul de fier în organism - care sunt pericolele pentru sănătate?

Dr. Mariana Olingheru

 

Teste pentru detectarea excesului de fier

Cea mai mare parte a fierului din organism se găsește în compușii hem, în special hemoglobina și mioglobina. Fierului non-hemic este depozitat sub formă de feritină sau hemosiderină în macrofage și în celulele hepatice.

Testele pentru detectarea unui nivel ridicat de fier sunt: sideremia (valoarea fierului seric), feritina serică (valoarea fierului din depozite) și capacitatea totală de legarea a fierului CTLF (saturația transferinei). Feritina este o proteină care depozitează fierul în organism. Transferina este o glicoproteină de transport a fierului. Saturația transferinei este mult crescută în excesul de fier și creștere înaintea feritinei. 

Cauzele excesului de fier

Fierul se poate acumula în exces în organism din următoarele cauze: numeroase transfuzii de sânge, terapie excesivă cu fier, consum cronic de alcool, anemii hemolitice, boli ereditare, (hemocromatoza, boala Gaucher,) diverse boli cronice inflamatorii (poliartrita), afecțiuni hepatice, consum zilnic de alimente, bogate în fier (carne, ficat, ouă etc.)

Pericole asociate cu excesul de fier: cancerul și infarctul miocardic

Cantitatea excesivă de fier în sânge se asociază cu o vâscozitate crescută a sângelui (sânge îngroșat), cu inflamația cronică vasculară, oxidarea crescută a colesterolului și creșterea vâscozității sângelui. Fierul în exces poate crește riscul de cancer prin creșterea radicalilor liberi și crește riscul de infarct miocardic prin riscul ridicat trombogenic. 

Cum poate fi redus excesul de fier?

În mod particular, metabolismul fierului este reglat doar prin absorbție. Astfel, când avem un exces de fier, acesta se depozitează în țesuturi și absorbția intestinală scade, dar nu poate fi eliminată natural din corp.

Donați sânge!

Cel mai important mod pentru a preveni atacul de cord atunci când aveți o cantitate excesivă de fier în organism este să donați sânge. Pentru a scădea vâscozitatea sângelui și a vă proteja împotriva excesului de fier se recomandă donarea de sânge de patru ori pe an, pentru femeile cu vârsta peste 50 de ani și bărbații cu vârsta peste 30 de ani. 

Alte măsuri pentru reducerea excesului de fier din organism:

  • Reduceți consumul de carne și evitați suplimente cu adaos de fier (multivitamine și minerale)
  • Utilizați un filtru pentru apă potabilă.
  • Nu suplimentați vitamina C dacă aveți exces de fier (crește absorbția intestinală a fierului).
  • Discutați cu medicul dumneavoastră despre terapia de chelare a metalelor.
     
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități