
Vitamina D joacă un rol important în funcția musculară, deoarece influențează repararea și contracția muşchilor, prin expresia proteinelor contractile și diferențierea fibrelor musculare, esențiale pentru menținerea masei și forței musculare.
La nivel european, deficitul de vitamina D afectează o parte semnificativă a populației, de la 20% în cazul ţărilor nordice şi până la 30-60% în celelalte regiuni. Deficiența severă de vitamina D (25(OH)D seric <30 nmol/L) se regăsește la mai mult de 10% dintre europeni, cei mai afectaţi fiind vârstnicii, copiii mici, adolescenţii şi femeile însărcinate.
Legătura dintre Vitamina D şi dinapenie
Deficiența de vitamina D este asociată cu un risc crescut de a dezvolta dinapenie, o tulburare caracterizată prin pierderea forței musculare cauzată de vârstă. Aceasta este asociată şi cu pierderea masei musculare, alături de incapacitatea de a efectua activități cotidiene, de scăderea mobilității și a independenței persoanelor vârstnice.
Studiile au arătat că persoanele cu deficiență de vitamina D prezintă un risc crescut de a dezvolta dinapenie în comparație cu cele cu niveluri suficiente de vitamina D. Concret, un studiu longitudinal realizat pe o perioadă de 4 ani a investigat efectele insuficienţei şi deficienţei de vitamina D în cazul a peste 3.200 de persoane din Anglia cu vârsta de 50 de ani şi peste, care la începutul studiului nu sufereau de dinapenie.
Studiul a arătat că persoanele vârstnice cu deficiență severă de vitamina D (mai puțin de 30 nmol/L) au un risc crescut de a dezvolta dinapenie în comparație cu cele cu niveluri suficiente sau insuficiente de vitamina D. Modelul complet ajustat a arătat că deficiența severă de 25(OH)D (< 30 nmol/L) a crescut riscul de apariție a dinapeniei cu 70% în perioada analizată.
Ce puteţi face pentru a preveni priederea masei și forței musculare?
- Efectuaţi exerciţii fizice constante, în special antrenament de rezistență, care este foarte eficient în îmbunătățirea forței și a funcției musculare: genuflexiuni, fandări, ridicare de greutăți, ciclism sau înot de cel puțin două până la trei ori pe săptămână şi mers pe jos zilnic.
- Asiguraţi-vă, prin alimentaţie, un aport adecvat de 1,0 până la 1,2 grame de proteine pe kg de greutate corporală pe zi, sub formă de proteine slabe, cum ar fi carne de pasăre, pește, ouă și produse lactate.
- Verificaţi nivelul seric şi mențineți un nivel adecvat de vitamina D și calciu. Luați în considerare suplimentele dacă este necesar, mai ales în perioadele de expunere limitată la lumina soarelui.
- Gestionați afecțiunile cronice (BPOC, insuficiența cardiacă sau osteoartrita), deoarece acestea pot contribui la dinapenie.