https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cum să crești nivelul de testosteron în mod natural

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Cum să crești nivelul de testosteron în mod natural

Testosteronul, principalul hormon androgin, este produs de testicule şi de ovare, fiind prezent în organismul bărbaţilor şi al femeilor, deopotrivă. La bărbaţi, testosteronul menţine la nivel optim densitatea osoasă, masa musculară, distribuţia grăsimilor în corp, părul de pe cap şi corp, dorinţa sexuală şi producţia de spermă. Nivelul maxim de testosteron este atins în jurul vârstei de 17-19 ani şi scade, în mod natural, începând cu vârsta de 40 de ani. Ce puteţi face pentru a creşte nivelul de testosteron, dar şi pentru a-l menţine la cote optime, odată cu avansarea în vârstă?

7 metode naturale pentru a avea un nivel optim de testosteron

  1. Faceţi mişcare şi antrenamente de forţă. Activitatea fizică este cea mai bună soluţie pentru o viată sănătoasă, dintr-o multitudine de motive, la bărbaţi crescând inclusiv nivelul de testosteron. Antrenamentul de forţă, ce presupune ridicarea de greutăţi, pare a fi cel mai eficient în acest sens. Totuşi, nu exageraţi. 
  2. Scăpaţi de kilogramele în plus. Obezitatea contribuie la menţinerea unui nivel scăzut al testosteronului, chiar şi cu 50% faţă de valorile normale. Eliminaţi kilogramele în plus printr-un stil de viaţă activ şi o alimentaţie sănătoasă.
  3. Dormiţi 8 ore pe noapte. Studiile arată că privarea de somn la bărbaţii tineri şi adulţi poate reduce testosteronul cu până la 15%. Dar şi mai mult de 9 ore de somn pe noapte poate avea efecte similare. Somnul este corelat şi cu o greutate corporală optimă, precum şi cu un nivel redus de stres.
  4. Menţineţi o alimentaţie echilibrată. Dietele ce menţin valori optime de testosteron sunt cele care oferă un echilibru sănătos de proteine, grăsimi şi carbohidrați complecşi. Consumul de proteine ​​poate ajuta în menţinerea masei corporale normale, iar grăsimile sănătoase susțin echilibrul hormonal.
  5. Reduceţi stresul. Cu cât stresul cotidian este mai intens şi de lungă durată, cu atât cortizolul (hormonul stresului) este mai prezent în organism, cauzând scăderea nivelului de testosteron. Menţineţi un stil de viaţă activ şi practicaţi tehnici de reducere a stresului, pentru o activitate hormonală echilibrată.
  6. Asiguraţi-vă că aveţi un aport optim de vitamine şi minerale. Vitamina D, magneziul, zincul şi creatina contribuie la creșterea nivelului de testosteron și la îmbunătățirea funcției sexuale. Petreceţi timp în soare direct în fiecare zi şi consumaţi alimente bogate nutriţional. Puteţi apela şi la suplimente alimentare cu vitamine şi minerale.
  7. Evitaţi substanţele chimice din materialele plastice, renunţati la tutun şi reduceţi consumul de alcool. Acestea afectează echilibrul hormonal, conducând la scăderea testosteronului şi la afectarea funcţiei sexuale. 
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități