https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Tahicardia

04 Nov. 2016
Tahicardia

Tahicardia reprezintă un ritm crescut al bătăilor inimii. În mod normal, inima ar trebui să înregistreze între 50 și 90 - maxim 100 bătăi pe minut. Când însă se înregistrează peste 100 de bătăi pe minut în timp ce organismul este în repaus, vorbim deja despre tahicardie. Vă prezentăm mai jos câteva dintre cele mai frecvente cauze ale tahicardiei și câteva măsuri de tratament.

Tahicardia: recunoașterea simptomelor

În general, pulsul cardiac crescut este în legătură directă cu activitatea organismului și se resimte la nivelul întregului corp, nu doar al inimii. Astfel, un puls mare este însoțit și de alte senzații la nivel organic și chiar dacă cele mai multe sunt inofensive, acestea pot induce stări de teamă.

Următoarele simptome apar de regulă împreună cu tahicardia:

  • Palpitații în zona pieptului
  • Puls crescut
  • Transpirație și mâini umede
  • Stare de amețeală
  • Respirație accelerată
  • Tremur
  • Stare de rău
  • Agitație

Cum apare tahicardia?

Pe de o parte, tahicardia poate reprezenta o adaptare sănătoasă a organismului și a inimii la sarcinile la care este supus organismul. Pe de altă parte poate fi indiciul prezenței unei boli severe. De regulă, inima înregistrează mai multe bătăi atunci când organismul se confruntă cu stres fizic sau psihic.

Confruntat cu diferite sarcini, organismul are nevoie de mai multă energie și de mai mult oxigen, așadar de o circulație sporită a sângelui care cauzează la rândul său un puls mărit. 

Iată câțiva factori care pot determina creșterea ritmului cardiac:

Cauzele tahicardiei

Tahicardia poate avea diferite cauze, în unele cazuri este inofensivă, însă poate fi un simptom al unei boli severe.

Tahicardia spontană nu trebuie evaluată izolat, ci trebuie luați în calcul și factorii înconjurători și activitatea fizică. În funcție de momentul în care apare tahicardia, poate fi stabilită și cauza. Tahicardia inofensivă este cea asociată stărilor de agitație și de mișcare. Schimbările hormonale dinaintea menstruației sub forma sindromului premenstrual (PMS) sau din timpul sarcinii pot declanșa și ele o creștere a ritmului cardiac, de cele mai multe ori în combinație cu dureri de cap și transpirație.

Tensiune scăzută – factor declanșator pentru tahicardie

Deseori, scăderea tensiunii imediat după ce am servit masa sau atunci când ne ridicăm în picioare poate determina un puls mare. Pentru a compensa pentru tensiunea scăzută, inima trebuie să înregistreze mai multe bătăi.

O tensiune mică poate fi inofensivă însă nu în toate situațiile. Uneori poate indica o insuficiență cardiacă sau, în cazuri extreme, chiar un infarct.

Tulburările de ritm cardiac

Deseori tulburările de ritm cardiac sunt însoțite de modificări de viteză ale ritmului cardiac. Tulburările de ritm cardiac trebuie deosebite de tahicardie chiar dacă senzațiile sunt deseori asemănătoare, fiind resimțite de cei în cauză sub forma unor palpitații.

Prezența unor tulburări de ritm cardiac poate fi confirmată cu ajutorul unei electrocardiograme și a unui control medical.

Glanda tiroidă și tahicardia

Glanda tiroida influențează activitatea noastră corporală și metabolismul. Atunci când glanda tiroidă trece printr-o perioadă de hiperactivitate, acest fapt poate fi resimțit printr-o creștere a tensiunii dar și printr-un puls accelerat, care în cazuri extreme pot lua forma unor palpitații.

Hipofuncția glandei tiroide sau tiroidita Hashimoto (o formă deosebită a hipofuncției glandei tiroide) are un efect contrar respectiv scăderea ritmului activității fizice, inducerea unei stări de moleșeală, oboseală și lentoare a pulsului cardiac.

Tahicardia nocturnă

Tahicardia nocturnă, atunci când organismul este în repaus este altfel evaluată decât cea din timpul zilei, care însoțește o accelerare a activități fizice. Tahicardia nocturnă poate indica prezența unei afecțiuni însă nu în toate cazurile. Uneori poate fi doar o urmare a unor disconforturi psihosomatice sau pot apărea în urma consumului de alcool.

Cum putem combate tahicardia?

De îndată ce se resimt simptomele descrise cum ar fi tremurul, insuficiența respiratorie, amețeală și starea de greață, ne întrebăm cum le putem combate.

De cele mai multe ori, exercițiile de relaxare pot fi de ajutor pentru inducerea unei stări de liniște și automat și pentru reducerea bătăilor inimii. Atunci când tahicardia apare izolat, fără a fi asociată cu alte simptome se recomandă un consult medical.

De asemenea, tahicardia ivită în combinație cu pierderile spontane de conștiință necesită investigații medicale detaliate pentru a putea exclude eventualele afecțiuni ale sistemului circulator.

Comunități