Tahicardia

Tahicardia

Tahicardia reprezinta un ritm crescut al batailor inimii. In mod normal, inima ar trebui sa inregistreze intre 50 si 90 - maxim 100 batai pe minut. Cand insa se inregistreaza peste 100 de batai pe minut in timp ce organismul este in repaus, vorbim deja despre tahicardie. Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai frecvente cauze ale tahicardiei si cateva masuri de tratament.

Tahicardia: recunoasterea simptomelor

In general, pulsul cardiac crescut este in legatura directa cu activitatea organismului si se resimte la nivelul intregului corp, nu doar al inimii. Astfel, pulsul crescut este insotit si de alte senzatii la nivel organic si chiar daca cele mai multe sunt inofensive, acestea pot induce stari de teama.

Urmatoarele simptome apar de regula impreuna cu tahicardia:

 • Palpitatii in zona pieptului
 • Puls crescut
 • Transpiratie si maini umede
 • Stare de ameteala
 • Respiratie accelerata
 • Tremur
 • Stare de rau
 • Agitatie

Cum apare tahicardia?

Pe de-a parte, tahicardia poate reprezenta o adaptare sanatoasa a organismului si a inimii la sarcinile la care este supus organismul. Pe de alta parte poate fi indiciul prezentei unei boli severe De regula, inima inregistreaza mai multe batai atunci cand organismul se confrunta cu stres fizic sau psihic.

Confruntat cu diferite sarcini, organismul are nevoie de mai multa energie si de mai mult oxigen, asadar de o circulatie sporita a sangelui care cauzeaza la randul sau cresterea pulsului cardiac.

Iata cativa factori care pot determina cresterea ritmului cardiac:

 • teama
 • Stresul
 • Activitatea fizica
 • Sarcina
 • Menopauza
 • Hipertiroidism
 • Tensiune scazuta

Cauzele tahicardiei

Tahicardia poate avea diferite cauze, in unele cazuri este inofensiva, insa poate fi un simptom al unei boli severe.

Tahicardia spontana nu trebuie evaluata izolat, ci trebuie luati in calcul si factorii inconjuratori si activitatea fizica. In functie de momentul in care apare tahicardia, poate fi stabilita si cauza. Tahicardia inofensiva este cea asociata starilor de agitatie si de miscare. Schimbarile hormonale dinaintea menstruatiei sub forma sindromului premenstrual (PMS) sau din timpul sarcinii pot declansa si ele o crestere a ritmului cardiac, de cele mai multe ori in combinatie cu dureri de cap si transpiratie.

Tensiune scazuta – factor declansator pentru tahicardie

Deseori, scaderea tensiunii imediat dupa ce am servit masa sau atunci cand ne ridicam in picioare poate determina cresterea ritmului cardiac. Pentru a compensa pentru tensiunea scazuta, inima trebuie sa inregistreze mai multe batai.

Tensiunea scazuta poate fi inofensiva insa nu in toate situatiile. Uneori poate indica o insuficienta cardiaca sau, in cazuri extreme, chiar un infarct.

Tulburarile de ritm cardiac

Deseori tulburarile de ritm cardiac sunt insotite de modificari de viteza ale ritmului cardiac. Tulburarile de ritm cardiac trebuie deosebite de tahicardie chiar daca senzatiile sunt deseori asemanatoare, fiind resimtite de cei in cauza sub forma unor palpitatii.

Prezenta unor tulburari de ritm cardiac poate fi confirmata cu ajutorul unei electrocardiograme si a unui control medical.

Glanda tiroida si tahicardia

Glanda tiroida influenteaza activitatea noastra corporala si metabolismul. Atunci cand glanda tiroida trece printr-o perioada de hiperactivitate, acest fapt poate fi resimtit printr-o crestere a tensiunii dar si printr-un pul accelerat, care in cazuri extreme pot lua forma unor palpitatii.

Hipofunctia glandei tiroide sau tiroidita Hashimoto (o forma deosebita a hipofunctiei glanei tiroide) are un efect contrar respectiv scaderea ritmului activitatii fizice, inducerea unei stari de moleseala, oboseala si lentoare a pulsului cardiac.

Tahicardia nocturna

Tahicardia nocturna, atunci cand organismul este in repaus este altfel evaluata decat cea din timpul zilei, care insoteste o accelerare a activitati fizice. Tahicardia nocturna poate indica prezenta unei afectiuni insa nu in toate cazurile. Uneori poate fi doar o urmare a unor disconforturi psihosomatice sau pot aparea in urma consumului de alcool.

Cum putem combate tahicardia?

De indata ce se resimt simptomele descrise cum ar fi tremurul, insuficienta respiratorie, ameteala si starea de greata, ne intrebam cum le putem combate.

De cele mai multe ori, exercitiile de relaxare pot fi de ajutor pentru inducerea unei stari de liniste si automat si pentru reducerea batailor inimii. Atunci cand tahicardia apare izolat, fara a fi asociata cu alte simptome se recomanda un consult medical.

De asemenea, tahicardia ivita in combinatie cu pierderile spontane de constiinta necesita investigatii medicale detaliate pentru a putea exclude eventualele afectiuni ale sistemului circulator.