Omeprazol: Efecte secundare si actiune

Omeprazol: Efecte secundare si actiune

Omeprazolul este o substanta activa folosita impotriva ulceratiilor din zona tractului gastro-intestinal si a infectiilor cu Helicobacter pylori (asociat cu alte medicamente). Astfel, substanta omeprazol poate fi folosita atat in tratament cat si preventiv. Scopul ambelor metode este de a reduce productia de acizi gastrici, prin administrare de omeprazol. Aceasta substanta poate ajuta in primul rand la reducerea durerilor ivite in cazul inflamatiilor si ulceratiilor din esofag, stomac sau intestin, prin inhibarea productiei de acizi gastrici. In calitate de inhibitor al pompei protonice, aceasta substanta reduce eliberarea de acizi gastrici in stomac, protejand astfel mucoasa stomacala de acizi si oferindu-i timpul necesar refacerii. Substanta omeprazol este deseori prescrisa impreuna cu antibiotice pentru a distruge bacteria Helicobacter pylori, responsabil pentru ulceratiile din mucoasa stomacala.

Efectele secundare ale substantei omeprazol

Efectele secundare sunt resimtite imediat dupa administrare si se amelioreaza treptat. Iata cateva dintre cele mai frecvente efecte secundare:

  • Dureri abdominale, stare de rau, de greata, varsaturi (frecvent)
  • Oboseala, ameteala, tulburari de somn, dureri de cap (frecvent)
  • Fotosensibilitate sporita a pielii (ocazional)
  • Roseata la nivelul pielii, iritatii, mancarimi (ocazional) 
  • Transpiratie abundenta, modificari la nivelul papilelor gustative, cadere accentuata a  parului (ocazional) 

Inaintea oricarei administrari de medicamente se recomanda citirea indicatiilor din ambalaj.

Omeprazol: dozare si interactiune 

Dozele necesare de omeprazol trebuie stabilita in prealabil cu medicul curant. In cazurile obisnuite, se recomanda o tableta de 20 mg de omeprazol /zi. Prepartele care se elibereaza fara reteta nu trebuie administrare pentru o perioada de peste 14 zile. Daca insa simptomele nu se diminueaza, se recomanda consultarea imediata a unui medic. Femeile gravide si lauzele ar trebui sa evite pe cat posibil administrarea de omeprazol, cu exceptia cazurilor in care medicul nu gaseste alta solutie de tratament.

Omeprazolul reduce valoarea pH -ului din intestin, fapt pentru care poate influenta eficienta medicamentelor care depind de valoarea pH-ului. Printre acestea se numara  medicamentele antifungice sistemice (cu adminstrre orala) folosite impotriva micozelor. Pe de alta parte, exista substante care pot influenta efectul omeprazolului, precum sunatoarea sau inductorii CYP3A4. In plus, medicamentele care contin omeprazol nu ar trebui administrat impreuna cu diazepam, triazolam sau flurazepam si nici in combinatie cu medicamente anticoagulante sau medicamente folosite in tratamentul epilepsiei, deoarece efectul acestora ar putea fi accentuat.