https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Digestie Digestie

Remedii naturale pentru Helicobacter pylori

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 27 Jul. 2022
Remedii naturale pentru Helicobacter pylori

Remediile naturale reprezintă o alternativă valoroasă la tratamentul standard de eradicare a infecției cu Helicobacter pylori. În general, acestea sunt reprezentate de plante medicinale care au zeci de ingrediente active, cu acțiuni complexe, atât antiinfecțioase cât și antiinflamatoare și protective ale mucoaselor, contribuind la eradicarea infecției și la menținerea sănătății gastrointestinale. 

Rășina de mastic

Încă din Evul Mediu, în insula grecească Chios din Marea Egee, se cultiva, recolta și folosea rășina din arborele de mastic (Pistacia lentiscus) pentru afecțiuni gastrointestinale. Rășina de mastic – cunoscută și sub numele de „Lacrimi de Chios” – susține protejarea mucoasei gastrointestinale, oferă suport în inhibarea eroziunii mucoasei gastrice, și are un efect antimicrobian puternic, dovedit științific în studiile efectuate pentru diverse tulpini de Helicobacter pylori. În comerț, sunt disponibile produse sub formă de capsule ce conțin extracte standardizate din rășină de mastic, ce oferă concentrația optimă de compuși activi (acizi masticonici și masticorezine).

Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra

Lemnul dulce este considerat a fi un tratament eficient pentru ulcer și gastrită, fiind cunoscut și efectul său antimicrobian (antibacterian și antiviral). Mai multe studii au evaluat, in vitro și in vivo, efectul antibiotic al lemnului dulce și al unora dintre metaboliții săi asupra H. pylori. Lemnul dulce a redus capacitatea H. pylori de a coloniza mucoasa gastrică, și ar putea fi o resursă naturală pentru controlul bolilor gastrice asociate bacteriilor.

Ceaiul verde (Camellia sinensis)

Ceaiul verde (EN. green tea) este una dintre cele mai sănătoase și mai consumate băuturi din lume. Conține mulți antioxidanți și nutrienți. Studiile au evidențiat faptul că ceaiul verde a scăzut numărul de bacterii, precum și scorul de inflamație al subiecților infectați cu H. pylori.Se recomandă atât consumul de ceai verde sub formă de infuzie scurtă (trei minute în apă la 80°C) cât și extractele standardizate de ceai verde, sub formă de capsule.

Uleiurile esențiale 

Uleiurile esenţiale sunt remedii valoroase în lupta împotriva Helicobacter pylori. Numeroase studii au dovedit eficiența acestora împotriva infecţiei, dar şi împotriva recidivelor. În plus, unele uleiuri au acțiune antiinflamatoare, sau de protecție a mucoasei gastrice.

Cele mai utilizate uleiuri esențiale în infecția cu H. pylori sunt: uleiul de oregano, de cimbru, de arbore de ceai (melaleuca), de scorțișoară, de cuişoare, de mentă și de mușețel.

Aloe vera

Gelul de aloe vera s-a dovedit eficient în unele studii experimentale, atât în ​​inhibarea creșterii cât și în uciderea tulpinilor de H. pylori. Acest lucru sugerează că aloe vera ar putea fi eficientă împotriva infecției cu H. pylori atunci când este utilizată în combinație cu antibiotice.

Probioticele şi prebioticele

În ultima perioadă, utilizarea probioticelor ca terapie adjuvantă în eradicarea H. pylori a fost studiată tot mai mult. Anumite tulpini probiotice de lactobacili, bifidobacterii și Saccharomyces boulardii au dovedit efect anti-Helicobacter pylori in vitro și sunt, de asemenea, utile și în reducerea efectelor secundare ale antibioticelor din schemele clasice de tratament. 

Usturoiul

Studierea acțiunilor și beneficiilor consumului de usturoi asupra bolilor legate de H. pylori a evidențiat o relație inversă între consumul de usturoi și incidența infecției cu Helicobacter pylori, și a cancerului gastric. Prin fermentarea usturoiului alb se obține usturoiul negru (ENG. Black garlic) care are o acțiune terapeutică mai puternică decat a usturoiului alb. Usturoiul se poate utiliza și sub formă de capsule ce nu prezintă mirosul caracteristic.

Broccoli

Broccoli este un aliment valoros, anticancerigen, antiviral și antibacterian.

Au fost studiate efectele consumului de broccoli – singur sau în combinație cu iaurt – pe termen scurt asupra eradicării H. pylori la persoanele infectate. Izotiocianat sulforafan (SF), un compus abundent în germenii de broccoli, a fost identificat ca un agent bacteriostatic, puternic împotriva H. pylori. 

Vinul roșu

Toate alimentele bogate în polifenoli, precum vinul roșu, au activitatea antibacteriană testată  împotriva H. pylori. Resveratrolul din vinul roșu a arătat un efect inhibitor asupra activității ureazei H. pylori, întrucât polifenolii inhibă canalul VacA- inhibiție care are un efect protector asupra mucoaselor. Aceste date indică faptul că polifenolii sau alimentele și băuturile bogate în polifenoli, cum ar fi ceaiul verde, fructele de pădure și vinul roșu, sunt benefice în infecția cu H. pylori.

Mierea și propolisul

Produsele stupului au fost, de asemenea, studiate pentru Helicobacter pylori.S-a raportat că extractele etanolice cu 30% propolis au un, in vitro, un considerabil efect inhibitor asupra creșterii mai multor tulpini izolate de H. pylori. Mierea este cunoscută pe scară largă pentru acțiunea antibacteriană, și a fost raportată inclusiv pentru Helicobacter pylori.

Pentru a alege cea mai bună schemă de tratament pentru dumneavoastră, ideal este să consultați un specialist în fitoterapie.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități