https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Cum tratăm tulburările de somn?

27 Feb. 2019
Cum tratăm tulburările de somn?

Există numeroase metode menite să ne îmbunătățească somnul: care sunt însă cu adevărat eficiente? Număratul oilor în gând, un pahar de bere, câteva minute în fața televizorului – fiecare am încercat diferitele metode în încercarea de a ne îmbunătăți somnul, de cele mai multe ori însă fără nici un rezultat. 

Deloc surprinzător, ar spune cercetătorii actuali în materie de somn, deoarece majoritatea metodelor au chiar efect contrar. Spre exemplu, televizorul are un efect mai degrabă stimulant decât calmat. Alcoolul ne poate ajuta pe termen scurt să adormim, însă somnul nu va fi la fel de odihnitor. Număratul oilor în gând ar putea fi un punct bun de plecare, însă insuficient. O metodă mai eficientă ar fi numărătoarea din 7 în 7, recomandă experții.

Remedii eficiente pentru un somn dulce

Există și anumite calmante care ne pot ajuta să adormim mai repede. Printre acestea se numără laptele și mierea care conține aminoacidul triptofan, din care se formează serotonina, un neurotransmițător care induce somnul. Mierea contribuie la o asimilare mai rapidă în sânge. Muzica poate avea și ea un efect calmant, mai ales daca este pe placul ascultătorului. Este importantă concentrarea asupra muzicii, pentru a stopa caruselul gândurilor. Cercetătorii din cadrul Universității din Köln au descoperit că sunetele dintr-o anumită gamă care corespunde somnului profund sunt foarte benefice pentru menținerea somnului. Tonurile meditative sunt abia auzibile pe tot parcursul nopții și ar trebui să prelungească durata somnului.  De asemenea, experții au confirmat beneficiile terapiei cu lumină, în special în cazul tulburărilor ritmului zi-noapte, cu care se confruntă muncitorii care lucrează în mai multe schimburi. Printre celelalte metode alternative care pot fi încercate împotriva tulburărilor de somn se numără hipnoza, acupunctura și acupresura.

Somnifere naturale din plante medicinale

O modalitate adesea mai simplă și mai rapidă pentru un somn liniștit constă în somniferele disponibile în farmacie. Aceste somniferepe bază de plante sunt adesea foarte eficiente. Preparatele naturale pe bază de valeriană, floarea pasiunii, hamei și melisă, pot fi administrate ca preparate unice sau în combinații. Valeriana în formula simplă este deseori benefică pentru tulburările ușoare de somn. Atunci când se instalează și neliniștea nervoasă, sunt mai eficiente combinațiile de preparate naturale. Caracteristica specială a plantelor medicinale este aceea că facilitează inducerea stării de somnolență când sunteți deja obosiți. Consumate în timpul zilei, ele au mai degrabă un efect liniștitor. Un alt avantaj al acestor somnifere naturale: de obicei, nu prezintă efecte secundare. Numai foarte puțini oameni se confruntă cu alergii sau dureri abdominale cauzate de aceste preparate, iar aceste efecte nedorite pot fi evitate prin administrarea preparatelor după masă. În plus, plantele medicinale nu creează dependență, astfel că pot fi consumate permanent, în mod teoretic. Cu toate acestea, din când în când ar trebui respectată câte o pauză de administrare. De cele mai multe ori se constată că persoana în cauză reușește să atingă o stare de calm fără un ajutor extern. 

Medicamente cu prescripție medicală pe termen scurt

Antihistaminicele sintetice cu substanțele active de tipul difenhidramină se remarcă printr-o eficiență mai rapidă. Aceste preparate sunt recomandate cu precădere în cazul tulburărilor acute de somn, respectiv atunci când cineva se confruntă cu o stare de agitație, spre exemplu înaintea unei călătorii sau a unui examen. De asemenea, pot fi administrate atunci când pacienții se confruntă cu tulburări de somn de o perioadă mai lungă de timp, și se află într-o stare de epuizare acută. În astfel de situații, pot fi administrate timp de 2-3 săptămâni. Nu se recomandă pe perioade mai lungi, deoarece organismul începe să devină dependent, iar preparatelor le scade eficiența. Este foarte important ca durata planificată a somnului să fie de opt-zece ore, altfel organismul intră într-o stare asemănătoare mahmurelii, deoarece preparatele continuă să fie eficiente în dimineața zilei următoare. Pericolul somnolenței de a doua zi dimineață este mai mic în cazul preparatelor cu difenhidramină.

Atenție la efectele secundare 

În situațiile de suprasolicitare emoțională, cum sunt cele provocate de un deces al unei persoane apropiate sau a altor evenimente traumatice, deseori medicul este cel care prescrie administrarea de somnifere. Acestea aparțin, de regulă, familiei de benzodiazepine. Preparatele sunt extrem de fiabile și îmbunătățesc simțitor dispoziția. Cu toate acestea, ele produc dependență dacă sunt administrate pe termen lung, și sunt însoțite de simptome de sevraj atunci când se încearcă sistarea. Pe de altă parte, aceste somnifere pot accentua tulburările de somn. De aceea, este deosebit de important să respectați instrucțiunile de dozare și durata de utilizare recomandată. Oricine utilizează astfel de preparate pentru o perioadă mai lungă de timp trebuie să încerce să reducă lent doza, sub îndrumarea medicului.

Dacă aveți tulburări ale somnului, adresați-vă medicului pentru un consult general.

Nu toate tulburările somnului necesită folosirea unor medicamente specifice. De multe ori ele sunt o manifestare a bolilor fizice sau psihice şi pot fi controlate prin tratarea bolii care a generat afectarea somnului.

Comunități