https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Rinichii sunt filtrul natural al organismului

26 Feb. 2014
Rinichii sunt filtrul natural al organismului

Rinichii filtrează zilnic aproximativ 180 de litri de apă, curățând astfel sângele de diverși produși dăunători. Printre aceste substanțe se numără urea, electroliții, zahărul, acizi și bazele care sunt filtrate datorită rinichilor și care reajung în sânge, într-o formă filtrată –în funcție de necesarul organismului. Restul este eliminat alături de celelalte excreții rezultate din procesul metabolic, prin urină.

Rinichii și nefronii

Rinichii sunt formați din aproximativ 1 milion de nefroni, unități de mici dimensiuni, în care sunt presate toate substanțele lichide aflate în componența sângelui. Acești nefroni sunt aranjați într-un model complicat, în așa fel încât între sânge și amestecul de apă filtrat, să rezulte substanțe importante pentru corp într-o concentrație potrivită – așa ajung moleculele de zahăr, electroliții  și chiar apa înapoi în sânge. Celelalte substanțe dăunătoare sau irelevante pentru organism, care rezultă în urma metabolismului (ex: acidul uric) sunt colectate în canale mai mari și ajung în cele din  urmă în vezica urinară, trecând prin pelvisul renal și ureter.

Urina se adună în vezică iar după o anumită cantitate simțim nevoia de a urina. Urina este eliminată prin uretră, a cărei închidere este controlată prin mai mulți mușchi. În cazul bărbaților, sub vezică se află un organ de mărimea unei castane, prostata, care înconjoară uretra. Prostata elimină o secreție esențială pentru spermă. În mod normal, rinichii sunt așezați pe partea stângă și partea dreaptă, în zona lombară a coloanei vertebrale, însă în cazul pierderilor mari de greutate, rinichii se pot deplasa mai jos.

Simptome în cazul afecțiunilor renale

În cazul unei infecții, rinichii devin dureroși – prin palparea cu atenție în zona lombară, se resimte durerea. Infecțiile netratate ale vezicii sunt deseori urmate de infecții ale pelvisului renal,  cazuri în care febra este un simptom frecvent. Durerile sub forma crampelor apar în cazul pietrelor la vezică sau rinichi, corpul încercând să elimine aceste pietre, prin împingere. Atunci când rinichii își încetează activitatea, substanțele dăunătoare și cele metabolice nu mai sunt filtrate – ajungându-se la colecții de lichide (edeme) și o creștere a septicemiei sângelui, care  poate conduce la stări de confuzie sau chiar comă.

Prostata mărită – întâlnită la aproape toți bărbații în vârstă – îngreunează golirea vezicii. Musculatura uretrei trebuie să facă față unei presiuni mai mari pentru a elimina urina din vezică, fapt ce rezultă în urinări dese și cu jet redus de urină. O slăbire a vezicii însoțită de urinări dese sau incapacitatea de a reține urina sau de a o elimina la momentul dorit, așadar incontinența urinară, sunt simptome foarte frecvente, care pot avea nenumărate cauze.

Anamneza, percuția și examinarea

Toate tulburările pot fi izolate prin întrebări la obiect (anamneză). Astfel, febra și durerile din zona rinichilor, indică de multe ori o infecție a vezicii. 

Examinarea (urmărirea) și percuția  (lovire ușoară): În condiții normale, urina are o culoare galbenă: galben deschis, dacă s-au consumat suficiente lichide și galben închis în situațiile de sete.  Atunci când urina are un miros neplăcut, cel mai probabil ne confruntăm cu o infecție- iar atunci când culoarea urinei este de un maro închis, există suspiciunea unei afecțiuni metabolice, porfiria.  În cazul prezenței sângelui în urină, este posibil să ne confruntăm chiar cu un cancer.

Vizitele mult mai dese la toaletă pot indica prezența diabetului – așa numita poliurie (eliminare frecventă a urinei) reprezintă un simptom inițial frecvent. Rinichii dureroși la examinarea prin  percuție, indică de cele mai multe ori o infecție a pelvisului renal. În cazul colicelor renale (cauzate de o piatră), zona rinichilor devine atât de dureroasă încât este suficientă și o simplă  atingere. Cât durează eliminarea unei pietre la rinichi? O piatră la rinichi de dimensiuni reduse, sub 4 mm, poate fi eliminată în aproximativ 1-2 săptămâni, în timp ce o piatră mai mare de 4 mm poate necesita până la trei săptămâni sau chiar mai mult pentru eliminare. 

Urocultura, testele funcțiilor și CT

Pe lângă culoare, cantitate și miros, substanțele din conținutul urinei sunt stabilite prin urocultură. În situații normale, zahărul nu se regăsește în urină. În cazurile de gută, excreția acidului uric este epuizată la maxim și se ajunge la atacurile de gută deoarece în corp se regăsesc mai mulți acizi urici decât pot rinichii să proceseze.

Testele funcțiilor: Cu ajutorul acestora se poate stabili funcția rinichilor și capacitatea vezicii de a reține urină și de a o elimina cu presiune. Testele de sânge și biopsia rinichilor sunt necesare  în cazul glomerulonefritei, pentru a stabili cauzele care au condus la infecția țesutului renal.

Ultrasunete, radiografii, tomografia computerizată și tomografia cu rezonanță magnetică: cu ajutorul examinărilor cu ultrasunete, poate fi stabilită forma și dimensiunea rinichilor – inclusiv chisturile, tumorile sau pietrele (calculii renali) pot fi identificate cu ușurință. Vezica și prostata sunt bine reprezentate la ecograf. Celelalte metode de diagnostic imagistic sunt folosite de cele  mai multe ori numai pentru a stabili gradul de extindere al unei tumori. Cistoscopia (examinare endoscopica a vezicii urinare) este necesară pentru stabilirea cauzelor prezenței sângelui în urină.

Rinichii și vezica

Pe lângă infecțiile țesutului renal (glomerulonefritei) și a calculilor renali, trebuie să acordăm atenția necesară și insuficienței renale. Afecțiuni precum diabetul sau hipertensiunea arterială conduc în nenumărate cazuri la insuficiență renală. Și invers, funcționarea defectuoasă a rinichilor în timpul infecțiilor poate conduce la apariția hipertensiunii, deoarece rinichii constituie un important regulator al presiunii. Dat fiind faptul că rinichii contribuie la stabilirea tensiunii arteriale și a volumului de sânge, afecțiunile renale și cele de inimă și circulație apar de foarte multe ori împreună.

Deseori, pacienții care suferă de infecții ale vezicii, în mare parte femei, însă și bărbații mai în vârstă cu prostata mărită, reprezintă un grup de risc. Vezica are de suferit și în cazul celor suferinzi de artrită reactivă – care reprezintă o boală succesivă în urma unei infecții.

Slăbirea vezicii sau incontinența urinară descrie mai degrabă un simptom, deoarece cauzele pot fi multiple și formele de asemenea: spre exemplu incontinența de stres sau cea de presiune (cea mai frecventă formă), incontinența urinară datorată necesității imperioase de a urina: numita și vezica iritabilă și incontinența din prea plin (întâlnită și în rândul bărbaților). Și udarea așternuturilor este o formă a incontinenței. La vârste fragede, piele umedă poate cauza apariția dermatitei de scutec.

Rinichii și prostata

Mărirea benignă a prostatei, problemă cunoscută aproape tuturor bărbaților vârstnici, poate conduce la probleme ale vezicii. Amintim aici și de cancerul de prostată, care însă descoperit la timp are șanse mari de vindecare. Consumul mare de lichide este recomandarea în cazul celor afectați de infecți sau calculi renali. Atunci când rinichii nu mai funcționează decât parțial, controlul consumului de lichide și al cantității de lichide eliminată (diureza) este foarte important, altfel se poate ajunge la colecțiile de lichide și infectarea corpului cu produșii rezultați din procesul metabolic. 

În cazul insuficienței renale, pacienții au nevoie de dializă, care constă într-o curățarea a sângelui, prin eliminarea substanțelor toxice din organism. Cei afectați au nevoie de o dietă adecvată pentru a nu supune organismului unui stres sporit.

Tratamentul incontinenței este variat. Metodele disponibile presupun tratamente medicamentoase sau chirurgicale și gimnastică pelviană prin exerciții eficiente. În cazul măririi prostatei, medicina oferă acum o alternativă la intervenția chirurgicală, și anume laserul. Bineînțeles că pentru fiecare caz de afecțiune în parte, este necesar un tratament special constând din medicamente sau intervenții – pentru mai multe informații, consultați articolele pentru bolile respective.

Întărirea rinichilor prin consumul de lichide

Puteți sprijini rinichii în funcția pe care aceștia o îndeplinesc, printr-un consum mare de lichide. Fie că este vorba de apă minerală, suc de mere sau chiar apă de la robinet – chiar și cafeaua în anumite cantități poate fi benefică.  Încetul cu încetul, a început s-a extins și în școli susținerea consumului de lichide de-a lungul zilei, deoarece ajută la menținerea în formă atât a corpului cât și a minții. Sunt disponibile multe alimente și plante medicinale, cu efect diuretic și care preîntâmpină apariția calculilor renali și a infecțiilor – asparagusul, sucul de merișoare și cel de urzici sunt doar câteva. Echilibru acido-bazic din corp poate fi influențat și de o alimentație corectă – pentru a reduce din efortul depus de rinichi.

Detectarea la timp este deosebit de importantă în cazul multor afecțiuni renale și ale tractului urinar, deoarece insuficiența renală, alături de diabet sau hipertensiune pot afecta grav calitatea vieții. Din păcate, numai 15% dintre bărbați respectă măsurile de detectare la timp a cancerului la prostată.

Incontinența vezicii poate fi prevenită parțial prin gimnastică pelviană. Celor afectați li se recomandă să nu se lase influențați prea mult de această afecțiune –printr-un plan bine pus la punct, și călătoriile devin posibile, fără a fi îngrijorați de pauzele de toaletă.

Ca să ai grijă corect de tine și de familia ta, Specialiștii Alphega îți pun la dispoziție sfaturi utile pentru o îngrijire de nota 10 a fiecărui membru al familiei tale!

Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi cum funcționează rinichii și de ce sunt considerați filtrul natural al organismului.

Spune-ne într-un comentariu cât de utile sunt sfaturile Echipei Alphega!

Comunități