https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afectiuni Afectiuni

Prevenirea cancerului – tabu pentru barbati?

17 Apr. 2015
Prevenirea cancerului – tabu pentru barbati?

Prostata este glanda barbatilor care produce secretia responsabila pentru mobilitatea spermatozoizilor. Aceasta se afla sub iesirea din vezica, in jurul uretrei.

Barbatii mai in varsta sunt de regula cei afectati de modificarile patologice la nivelul prostatei. Aproape fiecare al doilea barbat cu varsta de peste 50 de ani este afectat de astfel de probleme.

Prevenirea – benefica si in randul barbatilor!

Aproximativ jumatate din pacientii de sex feminin se prezinta la controalele de prevenire a cancerului. Din pacate, numai 15% din barbati aleg sa se prezinte la aceste controale, desi sunt, de regula, lipsite de complicatii: medicul palpeaza zona rectala pentru detectarea unei eventuale rigiditati sau marire in dimensiune a prostatei. Pentru excluderea oricaror suspiciuni a unui eventual cancer, pot fi efectuate teste de sange si asa-numitul test PSA. Acesta este un test care stabileste cantitatea din sange a unei anumite enzime din sange respectiv antigenul specific prostatei (PSA).

Multi barbati au reticente atunci cand trebuie sa discute cu medicul problemele legate de prostata, fapt pentru care multe dintre afectiunile prostatei sunt identificate prea tarziu, cu urmari grave. Pentru un tratament de succes impotriva adenomului de prostata, a infectiilor sau a cancerului de prostata, diagnosticarea din timp are o importanta deosebita. Medicii recomanda fiecarui barbat cu varsta de peste 45 de ani, prezentarea la un control de prevenire anual!

Nu amanati: atunci cand prezentati unul sau mai multe din urmatoarele simptome, este cazul sa va prezentati imediat la medic: urgente frecvente de mictiune, cantitate de urina mai redusa sau prezenta sangelui in urina, dureri in timpul mictiunii, intreruperea jetului de urina. Cea mai frecventa cauza consta in cresterea in dimensiune a prostatei, simptom ce poate fi tratat medicamentos. In 20% din cazuri, prostata poate fi redusa chirurgical, posibilitatea pentru care medicii va pot pune la dispozitie diferite metode si care trebuie discutate direct cu medicul dvs.

Cancerul de prostata

Cancerul de prostata se numara printre cele mai frecvente tipuri de cancer in randul barbatilor. Atunci cand este descoperit la timp, este posibila indepartarea chirurgicala a intregii prostate. Daca insa operatia sau indepartarea completa a prostatei nu este posibila, exista si alte metode de tratament, a caror avantaje si dezavantaje trebuie luate in considerare pentru fiecare caz in parte. Tratarea afectiunilor prostatei poate afecta sexualitatea, pe termen scurt, desi aceasta glanda in sine, nu joaca nici un rol pentru functia erectila. Nervii necesari erectiei, aflati in imediata apropiere a prostatei pot fi afectati de procedurile din timpul tratamentului. Acesta probleme si alte intrebari pot fi discutate cu medicul sau cu o unitate independenta pentru consiliere.

Comunități