Diabet: cauze si simptome

Diabet: cauze si simptome

Prevalenta diabetului zaharat cunoaste o crestere alarmanta in majoritatea tarilor. In anul 2003 numarul de cazuri de diabet in lume era de  194 de milioane si se estimeaza ca va depasi 330 de milioane in 2025. Din numarul total de cazuri de DZ, 85% - 95% sunt de tip 2. In Europa 56 milioane de adulti sufera de diabet. 

In Romania, in fiecare an peste 50.000 de persoane sunt diagnosticate cu diabet, iar 5% dintre romani au diabet confirmat.Se estimeaza insa ca numarul ar fi mai mare, deoarece numeroase persoane sufera de aceasta boala fara a fi diagnosticati. Cu cat persoanele sunt mai informate in legatura cu pericolul diabetului, cauzele si simptomele acestuia si etapele premergatoare, cu atat mai repede pot lua masuri de contracarare. Diabetul zaharat este o afectiune cronica a metabolismului, pentru care hormonul insulinei joaca un rol semnificativ. In principiu, ne hranim cu energie sub forma carbohidratilor, care sunt  transformati in tractul gastro-intestinal in molecule de glucoza, care sunt apoi preluate in sange (glucoza din sange).

Insulina scade nivelul glucozei 

Atunci cand concentratia glucozei din sange creste, din anumite celulele (insulele Langerhans) ale pancreasului este eliberat hormonul insulinei in sange, deoarece glucoza poate ajunge in celulele de sange numai prin intermediul insulinei.  Fara insulina, concentratia de glucoza din sange este foarte mare, insa organele „sufera de foame" deoarece la ele nu ajunge zaharul.

Excesul de zahar din sange este eliminat prin urina, fapt ce conduce la indulcirea urinei. De aici deriva si denumirea afectiunii diabetes mellitus care s-are putea traduce printr-un flux dulce.

Formele si cauzele diabetului 

Printre cauzele diabetului, greutatea in exces presupune un necesar mai mare de insulina din partea organelor, pana la patrunderea glucozei in celule. Rezistenta la insulina este unul dintre simptomele majore ale diabetului zaharat. Supraponderabilitate, rezistenta la insulina, tensiune arteriala mare si tulburari metabolice, aceste formeaza "cvartetul fatal" (sindromul metabolic) – toate acestea sunt afectiuni care nu prezinta durere si care pot avea urmari fatale.

Din rezistenta la insulina, se dezvolta in timp cea mai frecventa forma de diabet, diabetul de tip 2, numit si diabet cu debut la varsta adulta. O forma de diabet mai putin raspandita este cel de tip 1. In cazul acestuia, celulele producatoare de insulina ale pancreasului sunt distruse in copilarie sau adolescenta printr-un proces imunologic- acesta este motivul pentru care vorbim de diabet juvenil atunci cand este vorba de diabetul de tip 1.

De asemenea, exista si diabetul de sarcina (diabetul de gestatie)  care – asa cum reiese si din denumire – debuteaza in timpul sarcinii. Alte forme de diabet sunt cele care rezulta in urma bolilor pancreasului, spre exemplu in cazul unei infectii cronice. 

Simptomele si indiciile diabetului 

Printre semnele posibile sau simptome amintim senzatia accentuata de sete si cantitati mari de urina eliminata. Pierderea brusca si inexplicabila in greutate sau predispozitia la infectii ar trebui sa va puna pe ganduri. In cele mai grave cazuri se poate ajunge in coma de diabet, cu simptome precum senzatia de rau, varsaturi si pierdere cunostintei.

Diabetul de tip 2 inainteaza de regula de-a lungul anilor, in timp ce in cazul diabetului de tip 1, afectiunea debuteaza in cateva saptamani. Diabetul de sarcina reprezinta un pericol in special pentru copil, fiind posibila o asa-numita intoxicatie de sarcina (gestoza).

Aspectul problematic al diabetului (boala zaharului) este progresul incet al rezistentei la insulina, afectand mai multe organe interne, in timp ce boala nu este detectata iar simptomele nu sunt inca vizibile.

Diabet: Consultatii si complicatii 

Consultatiile pentru diabet 

Anamneza (stabilirea istoricului medical): Disconfort precum excesul de kilograme, transpiratia abundenta si senzatia accentuata de sete pot indica perioada de cand diabetul a debutat fara a fi observat.

Teste de sange si teste hormonale: Repetarea stabilirii nivelului glucozei de sange are o importanta majora in diagnosticarea diabetului. Valoarea glucozei trebuie masurata inainte si dupa masa. De asemenea trebuie stabilita si valoarea pe termen lung a glucozei, HbA 1c este controlat de mai multe ori pe parcurs. Atunci cand exista deja suspiciuni cu privire la productia de insulina, se efectueaza testul de toleranta la glucoza. Urocultura este si ea necesara pentru a stabili glicozuria si a determina diagnosticul general. Metabolismul este si el afectat de valorile glucozei, deoarece prin reglarea la un nivel corect a glucozei, pot fi evitate afectiunile ulterioare .

Consultatii in detaliu pentru stabilirea eventualelor afectiuni ale organelor 

Odata diagnosticat diabetul, este necesara consultarea tuturor organelor care pot fi afectate major de nivelul ridicat al glucozei din sange, in vederea stabilirii eventualelor daune provocate deja. Astfel, este necesar un consult oftalmologic detaliat, o verificare a functiei renale, un EKG pentru stabilirea functionarii cordului si o examinare a circulatiei sangelui in membrele inferioare plus o functie a nervilor, pentru ca medicul sa isi poata forma o impresie de ansamblu asupra eventualelor insuficiente si probleme de functionare a organelor.

Nivelul mare al glucozei din sange se rasfrange diferit asupra organelor din corpul nostru. Vasele mari de sange, prin care trece sangele cu un nivel prea inalt de glucoza, se pot calcifia, fapt ce provoaca cresterea tensiunii arteriale, o afectiune cardiaca ce poate avea urmari fatale – infarct – sau tulburari de ritm cardiac sau atac cerebral. Si alte organe pot suferi de infarcturi.

Insa si vasele mici sunt afectate – aspect important in special pentru rinichi (nefropatie diabetica) si ochi (retinopatie diabetica). Diabetul poate afecta inclusiv potenta. Urmarile pe termen lung sunt dializa si pierderea vederii, frecvente in randul persoanelor care sufera de multi ani de diabet.

Diabetul afecteaza vasele si nervii 

Modificarea vaselor de sange poarta numele de macroangiopatie diabetica (in cazul extinderii vaselor de sange) si microangiopatie (in cazul reducerii in dimensiune a vaselor de sange). Circulatia proasta, in special cea periferica, a picioarelor afecteaza si terminatiile nervoase (polineuropatia diabetica).

Nervii diabeticilor sunt mai putin sensibili la stimuli, iar in cazul picioarelor, si ca urmare a circulatiei proaste, pot dezvolta anumite afectiuni. Predispozitia la infectii se inregistreaza si in alte parti ale corpului – la nivel dentar, ciuperci ale unghiilor sau ciuperci genitale, se numara printre problemele frecvente.

Diabetul in timpul sarcinii reprezinta o situatie de risc atat pentru mama cat si pentru copil. Astfel, femeia gravida poate suferi de diabet inca dinaintea sarcinii sau poate dezvolta afectiunea in timpul sarcinii (diabet de sarcina). Aceste sarcini sunt declarate intotdeauna ca fiind sarcini cu risc si necesita monitorizare indeaproape.

Diabet: Consecinte si tratament 

"Pierderea kilogramelor in plus", aceasta este cea mai importanta masura in efortul de tratare a diabetului. Obezitatea in Romaina are o incidenta in crestere, inclusiv in randul copiilor si adolescentilor. Pentru copii sunt necesare mai multe programe prin care sa fie promovate sportul si miscarea.

Tratamentul diabetului 

Dupa stabilirea diagnosticului, medicul va discuta cu dvs. si va stabili care sunt medicamentele cele mai potrivite. In cazul diabetului de tip 2, exista posibilitatea de a creste prin medicamente productia proprie de insulina din corp sau de a influenta rezistenta la insulina. Insa atunci cand productia de insulina este prea redusa, este necesara administrarea externa a acesteia. Medicul va va explica diferitele posibilitati de administrare –schema conventionala sau intensiva, prin pompa de insulina sau stilou, iar dvs. o veti alegea pe care pe care o considerati adecvata.

Injectarea insulinei nu mai este o masura complicata, multumita dispozitivelor moderne cum ar fi stiloul de insulina. Controlul personal al insulinei poate fi si el stapanit cu putin exercitiu. In prezent sunt derulate cercetari prin care sa poata fi evitata tratamentul pe viata cu insulina – astfel in anumite cazuri de diabet juvenil, este posibil transplantul de celule insulare iar in domeniul tehnicii genetice/ a cercetarilor celulelor stem, sunt asteptate si altfel de terapii alternative similare. Se discuta inclusiv asupra formei de dozare a insuline – poate ca in curand va fi posibila inhalarea insulinei, depasind astfel permanenta intepare care poate deveni iritanta!

Urmarile diagnosticarii cu diabet

Fiecare persoana nou diagnosticata cu diabet se intreaba in ce masura va afecta aceasta situatie viata sa. Care sunt consecintele diabetului? Aveti voie sa calatoriti? Aveti voie sa consumati alcool? Ce anume influenteaza glicemia?

  • Hrana: Cei care sufera de diabet, sunt preocupati mereu de unitati de paine, de carbohidrati si cantitati de insulina. O dieta corecta este deosebit de importanta pentru diabetici, deoarece influenteaza cantitate de insulina necesara.
  • Petreceri: Cum modifica alcoolul nivelul glicemiei? Aveti voie sa consumati o bere sau uneori chiar doua?
  • Sport: Ridicarea de haltere nu ar trebuie sa devina disciplina preferata, insa cele mai multe dintre celelalte sporturi sunt potrivite pentru dvs.
  • Calatorii: fie ca depindeti de insulina, sau de tablete si alimentatie controlata, trebuie sa plecati intotdeauna pregatiti in calatorii, pentru a evita surprizele neplacute.
Produse
Articole similare
Sport si diabet
Industrializarea, confortul, kilogramele in plus si lipsa miscarii sunt responsabile pentru extinder...
Citeste
10 sfaturi pentru scăderea glicemiei
Un nivel ridicat al glicemiei indică, de regulă, prezența diabetului. În cele mai multe cazuri, pers...
Citeste
Gustari fara zahar pentru persoanele diabetice
Persoanele care sufera de diabet zaharat trebuie sa fie foarte atente la hrana pe care o consuma. O...
Citeste
Ingrijirea pielii diabeticilor
Majoritatea diabeticilor sufera de probleme ale pielii. De cele mai multe ori piele este uscata, ros...
Citeste
Diabetul și consumul de alcool
Atunci când sărbătorim o ocazie importantă, cei mai mulți dintre noi servim și un pahar de vin, de b...
Citeste
Nefropatia diabetica – diabetul si rinichii
Rinichii joaca functii importante in organismul nostru. Elimina din organism toxinele rezultate in u...
Citeste
Comandă