https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Efectul pozitiv al mișcării asupra colesterolului

18 Feb. 2014
Efectul pozitiv al mișcării asupra colesterolului

Schimbarea obiceiurilor alimentare nu este întotdeauna o măsură suficientă. Prin practicarea regulată a unui sport de anduranță, persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului, pot ajuta valoarea colesterolului HDL „bun” să crească. În plus, mișcarea are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și îmbunătățește sensibilitatea la insulină a celulelor. Inima este astfel protejată și vasele își păstrează elasticitatea. Persoanelor cu un nivel ridicat al colesterolului, le sunt cunoscute următoarele probleme: colesterolul „rău“ LDL amenință blocarea vaselor de sânge, ceea ce atrage după sine probleme de sănătate cum ar fi arterioscleroza, boli coronariene, embolii pulmonare, tromboze și chiar infarcturi sau chiar atacuri cerebrale.

HDL vs. LDL

Cu ajutorul unui tratament medicamentos pentru reducerea colesterolului din sânge și printr-o alimentație constantă, din care sunt eliminate alimentele bogate în colesterol, grăsimi animale saturate și grăsimi trans cum ar fi: ouăle, untul, margarina, fructele de mare (homarii în special), produsele lactate nedegresate, carnea de pui, antricotul de vită, ficatul, produsele de patiserie se poate ajunge la un raport mai bun între colesterolul rău și cel bun. Colesterolul „bun“ HDL protejează vasele și ajută la reducerea colesterolului în exces, prin ficat. Astfel, cu cât valorile HDL sunt mai mari și cele LDL sunt mai mici, cu atât mai bine.

Reducerea colesterolului LDL prin sport

Potrivit studiilor, practicarea regulată a unui sport de anduranță ajută la creșterea colesterolului „bun“ HDL. Însă o scurtă plimbare nu este suficientă. Numai cei care practică un sport minim 30 de minute, de trei ori pe săptămână, regulat și consecvent vor avea rezultate pe termen lung, respectiv vor reuși reducerea valorii colesterolului LDL. În cazul persoanelor cu valori mari ale colesterolului și ale glicemiei, se recomandă practicarea unui tip de sport prin care mișcările să permită menținerea pulsului și a respirației la același nivel. Printre aceste sporturi se numără: jogging, nordic walking, ciclismul, înotul, drumețiile, dansul sau vâslirea. Se recomandă evitarea sporturilor cu vârfuri înalte de forță sau mișcări neregulate cum ar fi baschetul, atletismul sau sporturile de contact, deoarece acestea pot conduce la hipoglicemii. Prin sporturile de anduranță nu doar că există o scădere mai rapidă a kilogramelor în plus, ci scade și colesterolul. Totodată, au un efect benefic asupra metabolismului, fapt confirmat de nenumărate studii. Persoanele care practică zilnic un sport timp de 30 de minute, pot contribui la o creștere a valorii HDL din corp cu până la 10%, protejând astfel atât inima cât și vasele de sânge. La polul opus, în cazul lipsei de mișcare, valorile LDL cresc și odată cu ele și riscurile pentru sănătate.

Verificările regulate indică succesul

O analiză rapidă a grăsimii din sânge vă va indica nivelul colesterolului din sânge și în ce măsură se reflectă în analizele de sânge, sportul practicat. Aparatul pentru determinarea rapidă a colesterolului total este disponibil în piață și este foarte simplu de folosit – este de ajuns o simplă picătură de sânge. După împlinirea vârstei de 35 de ani, în special persoanele supraponderale ar trebui să solicite doctorilor de familie realizarea unor teste complete a grăsimilor din sânge, la interval de doi ani. Obținerea unor rezultate îngrijorătoare la astfel de analize, poate fi preîntâmpinată prin sport și o reducere a grăsimii în alimentație.

Să fii mereu în forma înseamnă să fii sănătos. De aceea specialiștii Alphega vin în ajutorul tău cu sfaturi numai bune de pus în practică atunci când faci mișcare.

Scrie-ne un comentariu și spune-ne cât de utile au fost informațiile despre efectele pozitive ale mișcării asupra colesterolului din articol.

Comunități