https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

De ce este chefirul atât de sănătos?

14 May. 2015
De ce este chefirul atât de sănătos?

Chefirul este considerat a fi foarte sănătos, deoarece sprijină digestia și sistemul imunitar. În Caucaz, locul din care provine, chefirul este considerat „băutura centenarilor”. Iată cele mai importante aspecte despre chefir:

Ce este chefirul?

Chefirul este o băutură din lapte acru, care se formează atunci când laptele fermentează în contact cu ciuperca de chefir. Originar, chefirul era obținut din lapte de iapă, însă în prezent se folosește în principal laptele de vacă. Gustul acestei băuturi dense se aseamănă cu cel de sana, însă este carbogazoasă.

În funcție de procesul de producție, chefirul poate avea un conținut scăzut de alcool. Pe lângă chefirul obținut din lapte, există și chefirul de apă, obținut dintr-o soluție de apă dulce, care se aseamănă ca gust băuturii kombucha.

Ce sunt ciupercile de chefir?

Pentru obținerea chefirului sunt folosite ciupercile de chefir, numite și grăunțe de chefir, care reprezintă un amestec de drojdii și bacterii. Acestea determină începerea fermentării, prin care lactoza este transformată în acizi lactici, alcool și dioxid de carbon. Ciupercile de chefir pot fi cumpărate din magazinele naturiste și pot fi folosite de mai multe ori.

Acțiunea chefirului asupra sănătății 

Chefirul este considerat foarte sănătos, deoarece stimulează digestia și conține numeroase substanțe nutritive. Acțiunea chefirului este însă mult mai variată:

  • Chefirul conține proteine, vitaminele A, D și B și acizi folici. În plus este o bună sursă de calciu, magneziu, fier și iod. Acestea sunt importante pentru oase, dinți, mușchi, nervi, dar și pentru glanda tiroidă.
  • Chefirul este apreciat și pentru conținutul de probiotice. Spre deosebire de alte produse lactate, cum ar fi iaurtul sau sana, în chefirul tradițional regăsim pe lângă bacteriile acizilor lactici și drojdii și bacterii ale acidului acetic. Aceste microorganisme sprijină flora intestinală, luptă împotriva agenților patogeni și sporesc forța imunitară.
  • Chefirul ce are un conținut slab de grăsime este bogat în proteine, conține puține grăsimi și este slab caloric, fapt pentru care este recomandat în timpul dietelor, în shake-uri, alături de fructe proaspete și legume. În plus, influențează pozitiv metabolismul florei intestinale și poate ajuta în lupta împotriva kilogramelor în plus.
  • Chefirul poate fi de ajutor și pentru obținerea unui ten frumos – flora intestinală intactă vă poate ajuta să scăpați de coșuri și puncte negre. Chefirul poate fi folosit ca ingredient în măștile cosmetice pentru față.

Chefir în timpul sarcinii

Ca urmare a procesului de fermentare, chefirul are un conținut de alcool între 0,3 și 2%. La fel ca și în cazul berii fără alcool și a sucurilor de fructe, și chefirul poate fi consumat în timpului sarcinii, dar cu măsură.

Deseori, se recomandă consumul de acizi folici în timpul sarcinii, iar aceștia se regăsesc din plin în chefir. Vitaminele sprijină dezvoltarea celulară, de aceea necesarul crește în timpul sarcinii.

Producția chefirului

Cei care doresc să obțină chefirul acasă, au nevoie de lapte și de o ciupercă de chefir, pe care le pot depozita într-un recipient închis etanș, într-un spațiu întunecat, timp de 2 zile.

Masa obținută este apoi strecurată, ciuperca de chefir este recuperată. Pentru obținerea chefirului, puteți folosi orice tip de lapte: de vacă, de capră sau de oaie. Dacă laptele folosit are un conținut mai mare de grăsime, veți obține un chefir mai cremos. Folosiți lapte ecologic pentru un conținut mai mare de substanțe nutritive. Din motive sanitare, este necesară fierberea laptelui proaspăt sau folosirea laptelui pasteurizat, pentru a evita contaminarea culturii de chefir cu germeni din lapte.

Chefirul din comerț sau obținut în casă?

Chefirul cumpărat diferă de cel obținut în casă. Pentru chefirul obținut industrial, în locul ciupercii de chefir sunt folosite bacterii și drojdii. Astfel, diferă și gustul dar și conținutul de alcool.

Chefirul tradițional conține alcool, însă este aproape lipsit de lactoză și este recomandat persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză. De asemenea, chefirul tradițional conține mai multe substanțe nutritive.

În concluzie

Chefirul nu este doar o băutură răcoritoare. Este folosit ca ingredient în nenumărate rețete. Nu trebuie să exagerați însă, deoarece consumul de chefir în exces poate fi dăunător, prin afectarea echilibrului florei gastrice. Se recomandă un consum zilnic între 0,5 și 1 litri. Această cantitate este sănătoasă, oferind numeroase beneficii organismului sprijinind sistemul imunitar.

Comunități