https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Răul de mișcare (kinetosis) la copii

10 Jun. 2014
Răul de mișcare (kinetosis) la copii

An de an aceleași probleme în vacanță: copilul nu doar că întreabă din 5 în 5 minute „am ajuns?” dar după o vreme petrecuta în mașină începe să aibă o senzație de rău. De cele mai multe ori părinții sunt liniștiți dacă deplasarea este undeva în apropiere, echipându-se pentru siguranță cu pungi de plastic. Există însă mijloace pentru ca disconfortul să nu ajungă atât de departe.

Multor persoane le este familiară starea de rău resimțită în zona stomacului, care apare după o perioadă mai lungă petrecută într-un autoturism în mișcare sau pe un vas pe apă. Creierul este dezorientat ca urmare a semnalelor contradictorii pe care le primește din partea ochilor („spațiu fix”) și a receptorilor echilibrului din urechea internă („ne mișcăm“) – și reacționează printr-o stare de rău, în cel mai rău caz prin vărsături.

În cazul copiilor, receptorii echilibrului sunt complet formați în cel de-al doilea an de viață, moment din care pot resimți răul de mișcare exact ca și adulții. Datul pe leagăn sau carusel nu reprezintă nici o problemă, însă accelerarea puternică și frânarea într-un spațiu în care din interior nu se mișcă nimic, pot provoca stări de rău, amețeli și vărsături și în cazul copiilor. Acest efect este accentuat de activități menite să distragă atenția, cum ar fi lectura sau jocul.

Evitarea răului de mișcare la copii

Pentru toți cei prezenți la drum este mai plăcut dacă nici nu se ajunge la astfel de momente. Vă oferim aici câteva sfaturi generale în acest sens:

  • Puteți parcurge drumul noaptea? Pe timpul nopții, receptorii echilibrului din urechea internă sunt mai puțin sensibili la stimulii externi. În cel mai bun caz, copilul va depăși situați critice, dormind.
  • Răul de mișcare este mai accentuat pe stomacul gol. De aceea începeți cu o masă ușoară. Cel mai bine cu fructe și pâine prăjită.
  • Rugați copilul să privească cel mai bine în direcția de deplasare, fixând un punct îndepărtat. Poate să numere nori sau munți. Sau poate să asculte (cu căști) o piesă de teatru sau muzică pentru a-i distrage atenția. Evitați lectura!
  • În celelalte mijloace de transport (autobuz, avion, vapor) alegeți spațiile din mijloc, unde mișcările se resimt mai puțin.
  • Luați pauze dese (cel puțin la câte 2 ore) pentru a vă întinde, oxigena și aerisi. Puteți servi o gustare, însă fără a exagera.
  • Îmbrăcămintea trebuie să fie comodă, nu prea strâmtă.
  • Dacă sunteți fumător, evitați să fumați în mașină!
  • Somn: Porniți la drum doar dacă sunteți odihnit. Cei care sunt deja obosiți înainte de a porni la drum sunt mai expuși răului de mișcare și mai irascibili!
  • Pe timpul călătoriei puteți mesteca gumă sau bomboane. Se recomandă în special cele cu conținut de mentă sau ghimbir. Acestea combat starea de rău. Sfat: pregătiți din timp un ceai de mentă, preferat de copii în locul celui de ghimbir. Acesta poate fi consumat chiar în timpul deplasării cu mașina.

Combaterea răului de mișcare cu medicamente

Răul de mișcare poate fi simptomatica antivomitivă care reduce greața și vărsăturile și cu unele medicamente sedative care minimizează efectele mișcării. Tratamentul este eficient dacă se administrează înainte de plecarea în călătorie. Alte metode cu eficiență dovedită în tratarea acestui rău de mișcare sunt metodele homeopate. Remediul clasic împotriva răului de mișcare este Cocculus.

Începeți cu 2 zile înaintea deplasării cu mașina a câte 5 doze din potenta D6 timp de 3 ori pe zi. În cazul în care disconfortul nu va dispărea, administrați dozele la jumătate de oră. Fitoterapia oferă ca remediu valoros, pentru persoanele ce au rău de mișcare, ghimbirul, care are avantajul de a fi lipsit de efecte secundare și poate fi folosit în siguranță de majoritatea persoanelor, inclusiv la copii după vârsta de 2 ani.

Răul de mișcare în stare acută

În ciuda tuturor mijloacelor încercate, răul de mișcare nu dispare. Iată câteva sfaturi pentru cazurile acute:

  • Găsiți cât mai repede un loc de parcare. Luați o pauză și inspirați aer curat.
  • Învățați copiii să inspire și să expire adânc. Povestiți-le ceva care să le distragă atenția.
  • Consumați apă și o gustare sărată (sticksuri, biscuiți sărați).
  • Dacă apar probleme circulatorii (paloare, transpirație rece) așezați un prosop rece pe frunte și pe gât și întindeți-l pe banchetă (cel puțin atunci când ieșiți din mașină). Ca remediu împotriva stărilor acute de rău de mașină puteți încerca Veratrum album (D6, 5 doze de 3 ori în interval de câteva minute).
  • Păstrați câteva pungi de plastic la îndemână în cazul în care nu mai puteți aștepta până la următoarea parcare.

Vă dorim drum bun!

Fiecare dintre noi se confruntă la un moment dat cu diverse afecțiuni. Ne bucurăm că îți putem spune cum poate fi prevenit și cum se manifestă răul de mișcare la copii.

Scrie-ne un comentariu și spune-ne cât de utile au fost informațiile despre această afecțiune.

Comunități