https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Digestie Digestie

Tratarea stărilor de greață

19 Aug. 2016
Tratarea stărilor de greață

În spatele stărilor de greață (cu sau fără vărsături) se pot ascunde diferite cauze. Printre altele ar putea fi vorba de afecțiuni gastro-intestinale, dar și infecții. De regulă, stările de greață sunt însoțite și de alte simptome cum ar fi amețeală, durerile de cap sau diareea. Vă oferim în articolul de față câteva metode de combatere a acestor stări de greață.

Cauzele stărilor de greață

Starea de greață nu constituie o afecțiune în sine, ci un simptom care poate avea diferite cauze. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze:

  • Afecțiuni gastro-intestinale
  • Afecțiuni abdominale (ex: biliare, apendice inflamat, hepatice)
  • Infecții
  • Intoleranța la alimente
  • Efecte negative ale medicamentelor (ex: după o anestezie generală, după ședințele de radiografie și chimioterapie)
  • Cauze de natură psihică
  • Iritarea organului de echilibru (ex: în timpul călătoriilor)
  • Tulburări metabolice

De asemenea, în spatele stărilor de greață se poate ascunde și o comoție cerebrală, o insolație sau o migrenă. Stările de greață apar frecvent în rândul femeilor gravide, în special la începutul sarcinii.

Semnificația momentului în care apar stările de greață

Momentul în care apar stările de greață poate fi un indiciu cu privire la cauzele care se ascund în spatele acestora:

  • Stări de greață și vărsături dimineața: apar de regulă la începutul sarcinii sau după un consum exagerat de alcool.
  • Stări de greață și vărsături în timpul și după mese: pot indica prezența unei infecții gastrice, dar și a unei probleme de psihic.
  • Stare de greață și vărsături la câteva ore după masă: de regulă, apar în condițiile unui ulcer gastric dar și a tulburărilor de eliminare a conținutului gastric.

Stare de rău și greață

Starea de greață este însoțită de o senzație de sfârșeală. Prin vărsături, organismul încearcă să elimine cât mai rapid substanțele nocive. Dacă vărsăturile se produc sau nu, decide centrul vărsăturilor din creier, care este activat prin stimulare din anumite regiuni ale corpului, cum ar fi tractul gastro-intestinal sau urechea internă.

Starea de greață și vărsăturile sunt deseori însoțite de amețeală, salivare și transpirație în exces, iar în spatele acestor simptome se ascund infecții gastrice, toxiinfecții sau reacții de intoleranța la anumite alimente.

Dacă vărsăturile sunt mai dese, este posibil ca organismul să piardă o cantitate mare de lichide și electroliți. Cu timpul, este posibilă și o scădere în greutate și chiar apariția problemelor dentare. Dacă vă aflați în această situație, se recomandă consultarea de urgență a medicului.

Alte simptome

Pe lângă vărsături, starea de greață poate fi însoțită și de lipsă apetitului, dureri de cap, diaree, febră, dureri abdominale și stare de amețeală.

Fiecare dintre aceste simptome, combinat cu starea de greață, poate indica prezența unei afecțiuni. În cazul în care suferiți de stări de amețeală, ar putea fi vorba de probleme la șira spinării sau urechea internă – cum ar fi de exemplu Morbus Menière sau inflamarea nervului echilibrului.

Dacă simptomele nu se ameliorează după câteva zile sau dacă resimțiți dureri puternice, adresați-vă medicului, deoarece simptomele ar putea indica o problemă medicală severă care necesită tratament medical imediat. 

Stare de greață – ce putem face?

Această senzație de greață (cu și fără) vărsături este un simptom foarte general, care poate apărea în cazul a numeroase afecțiuni. Este important să informați doctorul în legătură cu toate simptomele însoțitoare, pentru a simplifica stabilirea unui diagnostic.

Starea de greață care nu are o cauză severă, poate fi tratată cu medicamente sau pastile care nu necesită rețetă și chiar cu metode naturiste. Medicamentele folosite în tratarea stărilor de greață sunt, printre altele, antihistaminicele H1 cum ar fi dimenhidrinat, meclozin și prometazin, dar și prokinetice precum metoclopramid.

În cazul stărilor de greață care sunt însoțite de vărsături puternice, este foarte importantă evitarea deshidratării organismului, care se manifestă prin uscarea gurii, apatie și lipsa urinei. Pentru a evita astfel de stări, consumați permanent apă plată sau ceai de plante.

Metode naturiste pentru tratarea stărilor de greață

În cazul stărilor de greață, se recomandă evitarea alimentelor grase și puternic condimentate. Dacă starea este însoțită și de vărsături, se recomandă să renunțați la orice fel de alimentație pentru o perioadă. Odată ce vă veți simți mai bine, puteți relua consumul de alimente care protejează stomacul cum ar fi piureul de banane sau de cartofi. În plus, se recomandă respectarea următoarelor măsuri naturiste:

  • Beți o ceașcă de ceai cald de mentă, de mușețel sau ghimbir.
  • Încercați să ieșiți la aer curat. Dacă simțiți că nu aveți stabilitatea în picioare, așezați-vă pe un scaun pe balcon sau în gradină. Încercați să respirați cât mai profund.
  • Consumați o felie de lămâie sau stoarceți puțină zeamă de lămâie într-un pahar cu apă.

Morcovii conțin o cantitate mare de fibre vegetale, care leagă substanțele nocive din intestin și care ajută la depășirea mai rapidă a stării de greață. Încercați supa de morcovi sau piureul de morcovi.

Comunități