Fibromialgia: vindecare prin dieta?

Fibromialgia: vindecare prin dieta?

Fibromialgia nu necesita o dieta speciala

Pacientii diagnosticati cu fibromialgie au deseori de suferit de pe urma bolii. Dat fiind faptul ca exista diferite planuri de tratament, fara a exista un concept terapeutic unitar, multi dintre pacienti isi doresc sa poate face ceva personal pentru alinarea bolii si apeleaza de cele mai multe ori la internet care abunda in sfaturi si indicatii. De la retete cu alimente ”interzise” la ”vindecare prin dieta”, multe site-uri promit alinarea durerilor prin modificarea alimentatiei. Cu toate acestea, nu exista studii stiintifice care sa fi demonstrat efectul alimentatiei asupra fibromialgiei. Fapt pentru care recomandam pacientilor sa citeasca respectivele indicatii cu un ochi critic si sa ceara opinia medicului.

Terapia multimodala in cazul fibromialgiei

Sindromul fibromialgiei este o afectiune cronica si este caracterizata de dureri generalizate in diferite regiuni ale corpului si numeroase alte simptome precum tulburari de somn, depresie, probleme digestive. Cauzele fibromialgiei sunt necunoscute iar o vindecare completa nu este posibila. 

Tratamentul consta de cele mai multe ori dintr-o terapie multimodala, care implica o combinatie de terapie de relaxare si proceduri psihoterapeutice. Medicamentele precum antinevralgicele sau antidepresivele pot fi prescrise in anumite conditii. 

Nici o dovada cu privire la influenta hranei

In timp ce eficienta terapiei prin miscare a putut fi demonstrata stiintific, cu privire la influenta alimentatiei asupra tratarii fibromialgiei, data stiintifice lipsesc in continuare. 

Chiar daca au fost conduse cateva studii care s-au concentrat asupra afectului diferitelor diete asupra simptomelor pacientilor, rezultatele nu indica o eficienta sigura, astfel ca nu poate fi formulata o recomandare generala cu privire la adoptarea unui regim alimentar pentru pacientii cu fibromialgie.

Nu se recomanda suplimentele nutritive

Deseori, pacientilor cu fibromialgie li se recomanda administrarea de suplimente nutritive cum ar fi vitaminele, L-carnitina sau magneziu. Expertii sunt de aceeasi parere asupra acestui aspect si anume ca pacientii nu ar trebui sa astepte nici un efect pozitiv asupra fibromialgiei de pe urma administrarii acestor preparate. 

In plus, anumite preparate pot avea efecte secundare sau pot fi supradozate. De aceea, nu se recomanda administrarea acestora fara un consult din partea medicului, spre exemplu in situatiile in care testul de sange indica o carenta de vitamine. 

Dieta vegetariana ar putea fi benefica

Deseori pacientilor cu fibromialgie li se recomanda adoptarea unei alimentatii vegetariene sau vegane. Intr-adevar, au fost desfasurate doua studii in care pacientii au observat o alinare a durerilor: in unul din studii, efectul dietei vegetariene a fost comparat cu cel al substantei active amitriptilina. Cu toate acestea, substanta activa amitriptilina are un efect mai puternic decat dieta vegetariana.

Un alt studiu a cuprins pacienti care au optat pentru o dieta vegetariana, saraca in sare. Acest grup a fost comparat cu pacientii care nu si-au modificat alimentatia. A putut fi observat efectul pozitiv al schimbarii alimentatiei asupra simptomelor.

Testul intolerantei are putea fi benefic

Un alt sfat frecvent adresat pacientilor cu fibromialgie este de a evita anumite alimente, cum este zaharul. Nu exista studii care sa fi demonstrat eficienta asupra fibromialgiei a astfel de interdictii alimentare. 

Un studiu american s-a concentrat asupra unui grup de pacienti, pentru stabilirea eventualelor intolerante alimentare si pe baza rezultatelor obtinute, au recomandat evitarea anumitor substante cum ar fi glutenul. Spre deosebire de grupul de control care nu a fost supus nici unei schimbari alimentare, aproximativ jumatate din pacientii din prima grupa au declarat ca au simtit o scadere in intensitate a durerilor. 

Rezultatele studiilor trebuie privite cu un ochi critic

Pentru a le putea interpreta corect, este necesar sa privim cu atentie modul in care sunt alcatuite: studiul american a fost format din doua grupe, una de 40 de pacienti si cealalta de 11 pacienti. In ambele studii, numarul pacientilor care au optat pentru o dieta vegetariana a fost mai mic. 

Un factor din care sa reiasa ca rezultatele studiului pot conduce la concluzii stiintifice si astfel la recomandari general valabile, este participarea unui numar cat mai mare de persoane. Astfel, rezultatele cercetarilor de pana acum pot cel mult sa dea indicatii cu privire la formele de alimentatie in cazul pacientilor care sufera de fibromialgie.

Incercati

Cu toate acestea, numerosi pacienti declara ca au observat o imbunatatire a starii generale dupa schimbarea obiceiurilor alimentare. Cei afectati pot profita de pe urma evitarii anumitor alimente, cu toate acestea nu exista un plan alimentar general valabil sau o alimentatie ”corecta” in cazul fibromialgiei. Mai degraba, fiecare pacient trebuie sa testeze alimentele care ii sunt benefice si care nu.  

Dietele extreme, cum ar fi regimul alimentar hiposodic, vegetarian sau vegan implica si riscul de a nu asimila toate substantele nutritive necesare. Pentru a va asigura ca starea de sanatate are de beneficiat, pacientii cu fibromialgie –la fel ca si celelalte persoane- ar trebui sa urmeze o alimentatie echilibrata, care sa cuprinda inclusiv zahar si produse de origine animala.

Produse
SALES
Baraka 450 mg capsule moi
Utilizat pentru a creste natural puterea de aparare a organismului la toate varstele.
SALES
Hepatoprotect 60 capsule
Protejeaza natural ficatul, datorita actiunii antioxidante a dozei optime de silimarina.
SALES
ABC Derm gel spumant 100 ml
Este o baza usoara de curatare care nu agreseaza pielea, respectand echilibrul acesteia.
SALES
Korill 500 mg 30 capsule moi
Uleiul de krill asigura functionarea sistemului cardiovascular, prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride.
SALES
Detrical 2000IU, 60 capsule filmate
Supliment alimentar ce contine Vitamina D3 si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
SALES
KidsCare Superpower shower gel & shampoo 200 ml
Linie de produse special creata pentru a ingriji pielea delicata a copiilor.
SALES
Seboradin FitoCell sampon 200 ml
Seboradin ofera solutii pentru toate tipurile de par si probleme ale scalpului.
SALES
Tonimer Lab Hipertonic spray 125 ml
Gama completa pentru sanatatea si igiena tractului respirator, destinata tuturor categoriilor de varsta.
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană d...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza in timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza in timpul sarcinii? Toxoplasma gondii este un parazit minuscul care se regasest...
Citeste