https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Fibromialgia: vindecare prin dietă?

07 Oct. 2016
Fibromialgia: vindecare prin dietă?

Fibromialgia nu necesită o dietă specială

Pacienții diagnosticați cu fibromialgie au deseori de suferit de pe urma bolii. Dat fiind faptul că există diferite planuri de tratament, fără a exista un concept terapeutic unitar, mulți dintre pacienți își doresc să poate face ceva personal pentru alinarea bolii și apelează de cele mai multe ori la internet care abundă în sfaturi și indicații. De la rețete cu alimente „interzise” la „vindecare prin dietă”, multe site-uri promit alinarea durerilor prin modificarea alimentației. Cu toate acestea, nu există studii științifice care să fi demonstrat efectul alimentației asupra fibromialgiei. Fapt pentru care recomandăm pacienților să citească respectivele indicații cu un ochi critic și să ceară opinia medicului.

Ce este fibromialgia?

Terapia multimodală în cazul fibromialgiei

Sindromul de fibromialgie este o afecțiune cronică și este caracterizată de dureri generalizate în diferite regiuni ale corpului și numeroase alte simptome precum tulburări de somn, depresie, probleme digestive. Cauzele fibromialgiei sunt necunoscute, iar o vindecare completă nu este posibilă. 

Tratamentul constă de cele mai multe ori dintr-o terapie multimodală, care implică o combinație de terapie de relaxare și proceduri psihoterapeutice. Medicamentele precum antinevralgicele sau antidepresivele pot fi prescrise în anumite condiții. 

Nicio dovadă cu privire la influența hranei

În timp ce eficiența terapiei prin mișcare a putut fi demonstrată științific, cu privire la influența alimentației asupra tratării fibromialgiei, date științifice lipsesc în continuare. 

Chiar dacă au fost conduse câteva studii care s-au concentrat asupra afectului diferitelor diete asupra simptomelor pacienților, rezultatele nu indică o eficiență sigură, astfel că nu poate fi formulată o recomandare generală cu privire la adoptarea unui regim alimentar pentru pacienții cu fibromialgie.

Nu se recomandă suplimentele nutritive

Deseori, pacienților cu fibromialgie li se recomandă administrarea de suplimente nutritive cum ar fi vitaminele, L-carnitină sau magneziu. Experții sunt de aceeași părere asupra acestui aspect și anume că pacienții nu ar trebui să aștepte nici un efect pozitiv asupra fibromialgiei de pe urma administrării acestor preparate. 

În plus, anumite preparate pot avea efecte secundare sau pot fi supradozate. De aceea, nu se recomandă administrarea acestora fără un consult din partea medicului, spre exemplu în situațiile în care testul de sânge indică o carență de vitamine. 

Dieta vegetariană ar putea fi benefică

Deseori pacienților cu fibromialgie li se recomandă adoptarea unei alimentații vegetariene sau vegane. Într-adevăr, au fost desfășurate două studii în care pacienții au observat o alinare a durerilor: în unul din studii, efectul dietei vegetariene a fost comparat cu cel al substanței active amitriptilină. Cu toate acestea, substanța activă amitriptilină are un efect mai puternic decât dieta vegetariană.

Un alt studiu a cuprins pacienți care au optat pentru o dieta vegetariană, săracă în sare. Acest grup a fost comparat cu pacienții care nu și-au modificat alimentația. A putut fi observat efectul pozitiv al schimbării alimentației asupra simptomelor.

Testul intoleranței ar putea fi benefic

Un alt sfat frecvent adresat pacienților cu fibromialgie este de a evita anumite alimente, cum este zahărul. Nu există studii care să fi demonstrat eficiența asupra fibromialgiei a astfel de interdicții alimentare. 

Un studiu american s-a concentrat asupra unui grup de pacienți, pentru stabilirea eventualelor intoleranțe alimentare și pe baza rezultatelor obținute, au recomandat evitarea anumitor substanțe cum ar fi glutenul. Spre deosebire de grupul de control care nu a fost supus nici unei schimbări alimentare, aproximativ jumătate din pacienții din prima grupă au declarat că au simțit o scădere în intensitate a durerilor. 

Rezultatele studiilor trebuie privite cu un ochi critic

Pentru a le putea interpreta corect, este necesar să privim cu atenție modul în care sunt alcătuite: studiul american a fost format din două grupe, una de 40 de pacienți și cealaltă de 11 pacienți. În ambele studii, numărul pacienților care au optat pentru o dietă vegetariană a fost mai mic. 

Un factor din care să reiasă că rezultatele studiului pot conduce la concluzii științifice și astfel la recomandări general valabile, este participarea unui număr cât mai mare de persoane. Astfel, rezultatele cercetărilor de până acum pot cel mult să dea indicații cu privire la formele de alimentație în cazul pacienților care suferă de fibromialgie.

Încercați

Cu toate acestea, numeroși pacienți declară că au observat o îmbunătățire a stării generale după schimbarea obiceiurilor alimentare. Cei afectați pot profita de pe urma evitării anumitor alimente, cu toate acestea, nu există un plan alimentar general valabil sau o alimentație „corectă” în cazul fibromialgiei. Mai degrabă, fiecare pacient trebuie să testeze alimentele care îi sunt benefice și care nu. 

Dietele extreme, cum ar fi regimul alimentar hiposodic, vegetarian sau vegan implică și riscul de a nu asimila toate substanțele nutritive necesare. Pentru a vă asigura că starea de sănătate are de beneficiat, pacienții cu fibromialgie – la fel ca și celelalte persoane – ar trebui să urmeze o alimentație echilibrată, care să cuprindă inclusiv zahăr și produse de origine animală.

Comunități