Alege farmacia

Vegan sau vegetarian?

Vegan sau vegetarian?

Beneficii şi avertizări

Primăvara se instalează treptat, iar odată cu ea vin şi ideile de schimbare, pierdere în greutate şi de reechilibrare a organismului cu noul sezon. Începem să ne gândim la detoxifiere şi la diete sănătoase, care să includă mai multe vegetale. Iată, în continuare, cum să ne bucurăm şi la ce să fim atenți atunci când schimbăm modul de a ne alimenta, mai ales atunci când renunțăm total la consumul de carne.

Dieta vegetariană versus dieta vegană

Ambele diete presupun eliminarea cărnii din alimentație. Dieta vegetariană și variațiunile sale, ovo-lacto, ovo-vegetariană sau lacto-vegetariană, includ consumul de ouă, lactate şi brânzeturi, pe când dieta vegană exclude orice tip de produs de proveniență animală, fiind bazată exclusiv pe fructe, legume, semințe sau sâmburi. Mai mult, veganismul este un stil de viață, în cadrul căruia oamenii nu concep utilizarea animalelor în scopul de a produce alimente sau obiecte pentru uz uman.

Beneficiile pentru sănătate

Studiile realizate în domeniul sănătății şi nutriției au relevat o serie de beneficii pe care aceste diete le au în cazul persoanelor supraponderale, care suferă, în plus, de afecțiuni precum: obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune, colesterol mărit. S-au remarcat scăderea indicelui de masă corporală, scăderea nivelului de colesterol şi îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular. Alte beneficii ale dietelor pe bază de plante sunt: îmbunătățirea tensiunii arteriale și a fluxului sanguin, un control mai bun al glicemiei, un risc mai mic și chiar inversarea aterosclerozei, reducerea stresului oxidativ și a inflamației, risc scăzut de boli renale cronice.  

Avertizări

Dacă vă întrebați care dietă este mai sănătoasă, trebuie să ştiți că ambele oferă atât beneficii, cât şi dezavantaje. Chiar dacă dieta vegană este mai curată şi ține mai bine sub control colesterolul, aceasta este mult mai săracă în nutrienți esențiali pentru creier, inimă şi oase (acizi graşi Omega-3, calciu, fier, fosfor şi Vitamina D, Vitamina B12, pe care vegetarienii şi le pot procura din ouă şi lactate). Atenție, dieta vegetariană prevede să nu faceți excese, aşadar, evitați prea multe ouă, înghețata şi preparatele prăjite!

Vă doriți să aderați la oricare dintre aceste diete? Este important să vă planificați bine alimentația, pentru a evita problemele de sănătate pe termen lung. Atât veganii, cât şi vegetarienii vor consuma:

  • Vegetale cu frunze verzi, soia, nuci, migdale şi semințe de susan pentru conținutul bogat în fier şi calciu;
  • Linte, fasole uscată, mazăre, quinoa, cereale, pentru proteine;
  • Suplimente alimentare cu acizi graşi Omega 3, 6, 9, Vitamina D şi B12.

 

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă