Cum functioneaza terapiile Bobath si Vojta?

Cum functioneaza terapiile Bobath si Vojta?

Fie ca vorbim de tulburari de dezvoltare in randul copiilor, de accidente cerebrale sau Parkinson – tulburarile sistemului nervos central sunt deseori tratate prin gimnastica medicala.

Tratarea eficienta a tulburarilor de miscare cu ajutorul fizioterapiei

In cazul tulburarilor de miscare, a paraliziilor si spasticitatii, fizioterapia poate fi aplicata cu succes de la cele mai fragede varste. In timp ce conceptul Bobath motiveaza miscarile independente, terapia Vojta consta in aplicarea unei presiuni specifice in zona musculara/ osoasa pentru deprinderea unor modele de miscare spontana si obtinerea de reactii motrice, spre exemplu miscarea ochilor, a procesului de inghitire sau al respiratiei.

Creierul memoreaza secventele miscarilor

In cazul tulburarilor de miscare, perceptia si procesele motrice sunt afectate, fiind deseori limitate la modele de miscare anormale sau unilaterale. Astfel, creierul trebuie sa dezvolte posibilitatea de a stoca procese fiziologice de miscare si de pozitie a corpului pentru a le folosi in activitatile de zi cu zi.

Aceasta idee de baza se regaseste atat in conceptul Bobath cat si in Vojta. Sistemului nervos central i se ofera posibilitate de a stoca modele de miscare si de a le folosi motric.

Terapia Vojta: Modele de miscare prin stimulare

Ca terapia de baza, Vojta –intitulata dupa medicul ceh Václav Vojta – poate fi aplicata tuturor pacientilor indiferent de varsta, probleme de miscare, afectiuni musculare sau respiratorii. Prin aplicarea unei presiuni specifice in anumite zone de stimulare, in organism sunt actionate anumite reactii. Organismul raspunde prin modele de miscare innascute. Activitatile musculare sunt astfel deprinse, ajutand la stabilizarea pozitiei corpului si a controlului membrelor.

Exista o deprindere speciala a reflexelor potrivit lui Vojta, care se aplica in special copiilor. Este importanta repetarea modelului de miscare de mai multe ori pe zi pentru a deprinde reflexul de rostogolire si de tarare.Terapia Vojta este foarte benefica in special in randul copiilor care sunt foarte putin activi din punct de vedere motric si care se confrunta cu o slabire a musculaturii, spre exemplu in cazul functiei respiratorii.

Terapia Bobath: exersarea activitatilor zilnice

Terapia Bobath a fost intitulata dupa sotii Bertha si Karel Bobath, fiind folosita cu precadere in tratarea tulburarilor sistemului nervos central, spre exemplu in cazul adultilor care au suferit un atac cerebral, in cazul copiilor afectati de lipsa de oxigen la nastere. Obiectivul terapeutilor este de a –i ajuta pe pacienti in rezolvarea activitatilor zilnice.

Prin tehnici specifice de tratament si motivare, spre exemplu prin secventierea si tranzitia miscarilor, sunt exersate reactii de echilibru si de perceptie a corpului. Fizioterapia se orienteaza catre crearea de modele de miscare adaptate varstei si dezvoltarii, fiind utile in activitatile zilnice, practice, in situatii reale. Astfel, un pacient care a suferit un atac cerebral este indemnat sa foloseasca pentru activitati precum hranirea, spalarea, partea afectata a organismului.

Scopul terapiei este de a creste independenta si calitatea vietii pacientilor, prin tehnici speciale. In cadrul metodei Bobath, copiii sunt motivati prin joc sa depaseasca tulburari senzoriale si de echilibru. Stimulii de miscare si experientele ajuta la deprinderea motricitatii. Astfel, copiii care sufera de tulburari de miscare, de coordonare si de perceptie sunt ajutati sa se dezvolte optim.

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană d...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Comandă