https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Cum funcționează terapiile Bobath și Vojta?

08 Jun. 2016
Cum funcționează terapiile Bobath și Vojta?

Fie că vorbim de tulburări de dezvoltare în rândul copiilor, de accidente cerebrale sau Parkinson – tulburările sistemului nervos central sunt deseori tratate prin gimnastică medicală.

Tratarea eficientă a tulburărilor de mișcare cu ajutorul fizioterapiei

În cazul tulburărilor de mișcare, a paraliziilor și spasticității, fizioterapia poate fi aplicată cu succes de la cele mai fragede vârste. În timp ce conceptul Bobath motivează mișcările independente, terapia Vojta constă în aplicarea unei presiuni specifice în zona musculară/ osoasă pentru deprinderea unor modele de mișcare spontană și obținerea de reacții motrice, spre exemplu mișcarea ochilor, a procesului de înghițire sau al respirației.

Creierul memorează secvențele mișcărilor

În cazul tulburărilor de mișcare, percepția și procesele motrice sunt afectate, fiind deseori limitate la modele de mișcare anormale sau unilaterale. Astfel, creierul trebuie să dezvolte posibilitatea de a stoca procese fiziologice de mișcare și de poziție a corpului pentru a le folosi în activitățile de zi cu zi.

Această idee de bază se regăsește atât în metoda Bobath cât și în Vojta. Sistemului nervos central i se oferă posibilitate de a stoca modele de mișcare și de a le folosi motric.

Terapia Vojta: Modele de mișcare prin stimulare

Ca terapia de baza, Vojta – intitulată după medicul ceh Václav Vojta – poate fi aplicată tuturor pacienților indiferent de vârstă, probleme de mișcare, afecțiuni musculare sau respiratorii. Prin aplicarea unei presiuni specifice în anumite zone de stimulare, în organism sunt acționate anumite reacții. Organismul răspunde prin modele de mișcare înnăscute. Activitățile musculare sunt astfel deprinse, ajutând la stabilizarea poziției corpului și a controlului membrelor.

Există o deprindere specialp a reflexelor potrivit lui Vojta, care se aplică în special copiilor. Este importantă repetarea modelului de mișcare de mai multe ori pe zi pentru a deprinde reflexul de rostogolire și de târâre. Terapia Vojta este foarte benefică în special în rândul copiilor care sunt foarte puțin activi din punct de vedere motric și care se confruntă cu o slăbire a musculaturii, spre exemplu în cazul funcției respiratorii.

Terapia Bobath: exersarea activităților zilnice

Terapia Bobath a fost intitulată după soții Bertha și Karel Bobath, fiind folosită cu precădere în tratarea tulburărilor sistemului nervos central, spre exemplu în cazul adulților care au suferit un atac cerebral, în cazul copiilor afectați de lipsă de oxigen la naștere. Obiectivul terapeuților este de a-i ajuta pe pacienți în rezolvarea activităților zilnice.

Prin tehnici specifice de tratament și motivare, spre exemplu prin secvențierea și tranziția mișcărilor, sunt exersate reacții de echilibru și de percepție a corpului. Fizioterapia se orientează către crearea de modele de mișcare adaptate vârstei și dezvoltării, fiind utile în activitățile zilnice, practice, în situații reale. Astfel, un pacient care a suferit un atac cerebral este îndemnat să folosească pentru activități precum hrănirea, spălarea, partea afectată a organismului.

Scopul terapiei este de a crește independența și calitatea vieții pacienților, prin tehnici speciale. În cadrul metodei Bobath, copiii sunt motivați prin joc să depășească tulburări senzoriale și de echilibru. Stimulii de mișcare și experiențele ajută la deprinderea motricității. Astfel, copiii care suferă de tulburări de mișcare, de coordonare și de percepție sunt ajutați să se dezvolte optim.

Comunități