https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Boala Parkinson: diagnosticarea timpurie

03 Oct. 2017
Boala Parkinson: diagnosticarea timpurie

Boala Parkinson rămâne în continuare o afecțiune incurabilă a sistemului nervos central. Majoritatea pacienților au vârsta de peste 65 de ani. Cu toate acestea, numărul pacienților mai tineri, sub 40 de ani, este în continuă creștere. Cauza bolii este încă un mister și pentru oamenii de știință. Deseori factorii declanșatori pot consta în evenimente cu puternic impact emoțional, ocazie cu care apar primele simptome.

Simptomul principal al bolii Parkinson: tremuratul

Boala Parkinson consta în moartea treptată a celulelor  de substanță neagră, parte importantă a ganglionilor bazali. Dat fiind faptul că aceste celule produc neuro-transmițătorul dopamină, rezultă o carență a acestuia. Consecința: pierderea echilibrului în raport cu alți neurotranmițători.

Primele simptome ale bolii Parkinson apar, de regulă, atunci când peste 70% din celulele nervoase sunt distruse. Este afectat centrul de coordonare, așa-numitul talamus, astfel că se ajunge la tulburări de mișcare precum și la rigiditate musculară dureroasă și tremurul mâinilor și al picioarelor în repaus, dar care dispare odată cu începerea unei activități.

Așadar, există tremurul de repaus care constă în tremurarea extremităților (în special a mâinilor și picioarelor) cu o frecvență de 5-6 bătăi/secundă și care se manifestă preponderent pe o singură latură. Este posibil și tremurul postural, mai fin și mai frecvent (8-12 bătăi pe secundă). Un alt simptom este lipsa pendularii brațelor pe lângă corp în timpul mersului, simptom care apare, de regulă, mai întâi pe o singură latură a corpului.

Alte simptome ale bolii Parkinson: modificarea scrisului și a mimicii

Morbus Parkinson se manifestă și printr-o modificare a propriului scris care devine mai mic și indescifrabil. În plus, mimica își pierde din expresivitate, iar frecvența de închidere a pleoapelor se reduce. Astfel, prin reducerea mimicii și a frecvenței de închidere a pleoapelor, pacienții care suferă de Parkinson au deseori o expresie tristă. În plus, și exprimarea verbală poate fi afectată. Vocea devine monotonă, șoptită.

Simptome caracteristice ale bolii Parkinson: mișcări încetinite

Akineza constă într-o reducere a intensității mișcărilor, până la pierderea completă a mobilității. Pacienții încep să întâmpine probleme în executarea anumitor mișcări precise. O dată cu avansarea bolii pot apărea și blocaje de mișcare a extremităților și capului (Diskinezie).

Persoanele care suferă de boala Parkinson dau impresia că ar fi neîndemânatici. Ca urmare a lentorii mișcărilor, au nevoie de mai mult timp pentru îndeplinirea activităților de zi cu zi, cum ar fi îmbrăcarea hainelor, igiena personală, etc. Închiderea nasturilor, folosirea tacâmurilor în timpul mesei devin sarcini dificil de realizat.

Pe lângă aceste simptome vizibile, mulți dintre pacienți se confruntă cu simptome nedetectabile de cei din jur la o primă vedere. Astfel, aproximativ 20% din pacienți se confruntă și cu depresii. Pe lângă acestea apar și tulburările vegetative cum ar fi producția exagerată de salivă, transpirația, scăderea libidoului, inerția intestinală și micțiune frecventă. Aceste simptome apar o dată cu evoluția bolii Parkinson și unele dintre ele pot dispărea.

Boala Parkinson – o boală care poate afecta pe oricine!

Aproximativ 30% din persoanele care suferă de Parkinson rămân nediagnosticate și netratate corect. Cu cât boala este diagnosticată mai timpuriu, cu atât poate fi prelungită calitatea vieții pacientului în ciuda afecțiunii.

Comunități