Urzicile, plante medicinale cu traditie

Urzicile, plante medicinale cu traditie

Urzicile nu se bucura de prea multa popularitate deoarece se raspandesc peste masura si provoaca mancarimi neplacute la atingere, insa in calitate de planta medicinala este renumita datorita beneficiilor pe care le aduce impotriva reumatismului, a infectiilor vezicii urinare si a afectiunilor prostatei.

In Evul Mediul, urzicile erau folosite ca un barometru pentru a putea stabili cat de grava era afectiunea unui pacient. Pentru aceasta, urzica era asezata in urina pacientului. Daca urzica isi pastra culoarea verde o zi si o noapte, existau sperante de recuperare pentru persoana bolnava. Daca insa urzica se ofilea, era un indiciu ca pacientul respectiv era grav bolnav.

Beneficiile urzicii pentru vezica si rinichi

Urzica are un efect diuretic fapt explicat datorita continutului mare de minerale, in special potasiu. Astfel, ceaiurile din frunze de urzica sunt diuretice ideale impotriva infectiilor urinare si impotriva nisipului la rinichi.

Beneficiile urzicii impotriva reumatismului

Efectul benefic al urzicilor impotriva reumatismului si a afectiunilor inflamatorii la nivelul articulatiilor se datoreaza continutului de acid malic si acizi folici nesaturati care au un efect anti-inflamator. De cele mai multe ori, preparatele standardizate sunt mai valoroase decat ceaiul simplu. Extractul de urzici este usor de tolerat si poate fi administrat si pe perioada indelungate pentru a sprijini un tratament antireumatic.

Beneficiile urzicii in tratarea problemelor prostatei

Radacina urzicii este benefica pentru tratarea simptomelor adenomului de prostata in stare incipienta. Este neclar care dintre substante sunt benefice in acest caz: lipoacizii, fitosterolii sau lectina. De cele mai multe ori, medicamentele prescrise contin aceleasi substante active. Acestea insa trateaza doar simptomele, nu si cresterea in dimensiune a prostatei. Sunt necesare vizitele regulate la medic.

Pregatirea ceaiului de urzici

Ceaiul de urzici este benefic prevenirii infectiilor tractului urinar si formarii nisipului la rinichi. Pentru a pregati ceaiul de urzici, turnati 150 ml apa fierbinte peste 3-4 lingurite de urzici (circa 4 g) si permiteti sa infuzeze circa 10 minute. Strecurati apoi ceaiul. Beti zilnic circa 3-4 cani de ceai preparat proaspat. In general, impotriva afectiunilor tractului urinar se recomanda respectarea unui regim de hidratare adecvat. Atentie insa, pacientii care sufera de probleme cardiace, de insuficienta renala, sau retinere de apa in tesuturi nu trebuie sa depaseasca volumul de lichide recomandat!