Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ascultați-vă corpul: faceți mai multă mișcare

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 10 Jul. 2025
Ascultați-vă corpul: faceți mai multă mișcare

Vă dor articulațiile, vă simțiți rigizi sau obosiți după doar câțiva pași? Chiar dacă mergeți zilnic pe jos, dar petreceți mult timp în poziția așezat, corpul vă poate transmite semnale clare că are nevoie de mai multă mișcare – mai des și, de ce nu, într-un mod mai variat și mai plăcut.

Iată semnele care îți arată că organismul tău are nevoie de mai multă mișcare:

  1. Constipație

Lipsa activității fizice poate cauza un tranzit intestinal lent şi constipație. Mișcarea regulată stimulează funcționarea intestinelor și ajută la menținerea unui tranzit sănătos.​ Incorporați exerciții aerobice, precum mersul pe jos în ritm alert sau ciclismul, în rutina dumneavoastră, minim 30 de minute în plus zilnic.

  1. Rigiditate articulară

Rigiditatea și durerile articulare pot fi consecința unui stil de viață sedentar, deoarece lipsa mișcării limitează flexibilitatea și scade mobilitatea articulațiilor. Practicați yoga sau tai chi, de 2 ori în 7 zile, pentru a îmbunătăți flexibilitatea și a menține sănătatea articulațiilor.

  1. Oboseală cronică

Paradoxal, sedentarismul poate crea senzația de oboseală permanentă, deoarece lipsa mișcării fizice duce la o circulație sanguină deficitară şi limitează oxigenarea ţesuturilor. Dacă vă simţiţi obosiţi, introduceți antrenamente de intensitate moderată, precum înotul sau mersul rapid, pentru a crește nivelul de energie. ​

  1. Probleme de memorie

Inactivitatea fizică poate afecta funcțiile cognitive, inclusiv memoria și capacitatea de concentrare, din cauza reducerii fluxului sanguin către creier.​ Practicaţi exerciţii aerobice, alergare sau dans, de 3 ori în 7 zile, pentru a stimula circulația sângelui și a îmbunătăți sănătatea cerebrală.

  1. Dureri de spate

Lipsa mișcării poate slăbi musculatura şi duce la contracturi musculare, în special la nivel lombar şi cervical. Exercițiile de pilates sau antrenamentele de forță cu impact redus tonifiază mușchii abdominali şi ai spatelui, reducând disconfortul. ​

  1. Poftă crescută de dulciuri

Un stil de viață sedentar poate amplifica poftele alimentare, în special pentru zahăr, ca mecanism de compensare a lipsei de endorfine.​ Integrați activități fizice plăcute, precum dansul sau sporturile de echipă, săptămânal, pentru a elibera endorfine și a reduce nevoia de dulciuri. ​

  1. Stări depresive

Inactivitatea fizică este asociată cu o incidență crescută a anxietății și a depresiei. Mișcarea joacă un rol crucial în reglarea stării de spirit, iar 2 şedinţe de yoga sau antrenanemente de forță la 5-7 zile reduc stresul, stimulează buna dispoziţie, precum şi cresc stima de sine.

Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul creste pofta de mancare sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 2050 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități