Alege farmacia

Importanta potasiului in corp

Importanta potasiului in corp

Potasiul este o substanta minerala care se regaseste cu precadere in interiorul celulelor, fiind responsabil pentru reglarea continutului de apa. In plus, potasiul joaca un rol important in transmiterea impulsurilor de-a lungul nervilor. Acest mineral participa atat la activitatea musculaturii, cat si la reglarea tensiunii arteriale. In calitate de component al sucurilor digestive, potasiul este de nelipsit din tractul gastro-intestinal si productia de energie.

Importanta potasiului in corp

Cea mai importanta sarcina care ii revine este cea de transmitere a impulsurilor electrice, nivelul acestuia in corp fiind controlat cu precizie. Atunci cand nivelul potasiului din corp este prea ridicat sau prea scazut, pot aparea tulburari de ordin muscular.

Impreuna cu sodiul, potasiul este responsabil pentru activitatea muschiului inimii. Pentru aceasta este important un echilibru al celor doua substante. Cu cat este consumat mai mult sodiu, cu atat mai mult potasiu va fi eliminat din corp.

O alta sarcina importanta a potasiului consta in mentinerea presiunii osmotice din celule si astfel a reglarii cantitatii de lichide din corp.

Potasiul din alimente

Dat fiind faptul ca potasiul se regaseste in majoritatea alimentelor, necesarul zilnic este asigurat printr-o dieta echilibrata. Alimentele care contin potasiu din plin sunt urmatoarele: produsele din faina integrala, cartofii, bananele, spanacul, salata, avocado si nucile. Atat barbatii cat si femeile au un necesar zilnic de potasiu de 2000 mg. Aceasta doza zilnica de potasiu se regaseste in alimente, dupa cum urmeaza:

  • 150 g germeni de grau
  • 150 g Fasole
  • 300 g Spanac
  • 400 g ciuperci
  • 500 g Peste
  • 500 g Legume

Carenta de potasiu

 

Potasiul se regaseste in aproape toate alimentele, de aceea carentele de potasiu se inregistreaza relativ rar.

Diareea puternica, folosirea de laxative sau diuretice, consumul excesiv de lemn dulce sau sare pot provoca unele carente de potasiu. Simptomele constau in crampe musculare, constipatie si tulburari de transmitere a impulsurilor cardiace.

Carentele de potasiu se trateaza prin consumul de alimente bogate in potasiu. Preparatele farmaceutice, tabletele si capsulele se vor administra doar cu recomandarea medicului, deoarece se poate ajunge usor la excese periculoase de potasiu.

Potasiu: supradozare si exces

 

In cazul unei acidoze sau a unei insuficiente renale exista pericolul instalarii unei supradoze de potasiu care poate fi fatala. Transfuziile, infectiile sau bolile de rinichi sunt deseori cauze ale supradozelor de potasiu din corp. Apare astfel pericolul tulburarilor de ritm cardiac si chiar a tahicardiilor.

Alte simptome ale supradozei de potasiu: diareea, oboseala, durerile de cap, scaderea fortei musculare si crampele. Dat fiind faptul ca potasiul stimuleaza productia de uree, o supradoza de potasiu poate accentua urgenta la urinare.

Produse
Articole similare
Cum sa te feresti de astenia de primavara.
Pe cat de multa viata inseamna peisajul de primavara, pe atat de putina energie iti poate aduce aces...
Citeste
CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE FOSFOR
Fosforul în alimentațieFosforul reprezintă un element mineral important, care este asimilat prin ali...
Citeste
Află totul despre magneziu
Ce este magneziul?Magneziul îndeplinește nenumărate funcții în corpul uman. Influențează transm...
Citeste
Mineralele esentiale, necesare organismului
Mineralele sunt microelemente esentiale vietii, care provin din natura si sunt asimilate prin alimen...
Citeste
Ține astenia de primăvară la distanță
Ce este astenia de primăvară?Bucuria venirii primăverii este adesea umbrită de apariția unei stări d...
Citeste
Zincul, un microelement esential
Zincul este vital pentru sanatatea noastra. Acestui microelement ii revin nenumarate roluri in react...
Citeste
Comandă