Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Mineralele esentiale, necesare organismului

17 Mar. 2014
Mineralele esentiale, necesare organismului

Mineralele sunt microelemente esentiale vietii, care provin din natura si sunt asimilate prin alimentatie. Acestea sunt importante pentru metabolism si pentru formarea substantelor necesare corpului. In functie de sursa din care provin, substantele minerale  sunt organice sau anorganice si sunt indispensabile vietii, mentinerii functionarii si a structurii organismului.

 

Substante minerale pentru metabolism

Elementele de baza ale metabolismului constau din minerale, care sunt importante si pentru transportul si procesarea oxigenului. Substantele minerale sunt insa si responsabile pentru continutul de apa si transmiterea stimulilor catre nervi si muschi. Sanatatea substantei osoase depinde si ea de consumul de minerale, care sunt asimilate sub forma de saruri (ex: clorura de sodiu = sare alimentara) si nu sub forma metalica, care se divid apoi in corp, in ioni negativi si pozitivi (Sodiu+, clorura-).

 

Necesarul de minerale

Corpul nu dispune de capacitatea de a produce singur minerale. Cu toate acestea, deficitul de minerale apare rar, deoarece mineralele se regasesc in aproape toate alimentele (inclusiv in bauturi). In plus, corpul uman foloseste numeroase mecanisme de regularizare pentru echilibrare in cazul unui consum redus de minerale. De aceea, situatiile de deficit sunt relativ rare, inclusiv atunci când consumul este sub doza zilnica recomandata. Atentie insa la consumul anumitor minerale cum este iodul, fierul si calciul- mai ales atunci când aveti de-a face cu un necesar sporit, cum ar fi in perioada de sarcina, menstruatie si fluctuatii hormonale (menopauza). Necesarul zilnic de microelemente este asadar relativ.

 

Mineralele ca medicamente

In cazul consumului de minerale in doze mari, acestea nu sunt periculoase pentru persoanele sanatoase. Corpul dispune de metodele necesare de eliminare si evitare a asimilarii mineralelor in exces. Acest principiu nu este valabil insa in cazul administrarii de minerale impreuna cu alte substante (vitamine, medicamente). Inclusiv folosirea mineralelor ca medicamente (magneziu, calciu) trebuie sa fie strict controlata.

 

Preparatele de minerale in cazul deficitului de minerale

Persoanele care respecta o alimentatie echilibrata, nu au nevoie de suplimente de minerale. Cu toate acestea, in principiu, nu exista contraindicatii impotriva administrarii controlate de preparate de minerale. In situatiile critice (in perioada pubertate, de sarcina, de alaptare si a sângerarilor menstruale) acestea sunt chiar recomandate. Mineralele sunt eficiente si relativ inofensive impotriva tulburarilor simptomatice, nu doar preventiv (administrarea de magneziu in cazul durerilor de gambe). Cereti sfatul medicului dumneavoastra (ex: in cazul deficitului de minerale).

Ne bucuram sa iti oferim sfaturi medicale si informatii esentiale pentru alimentatia ta si a familiei tale!

Speram ca acest articol te-a ajutat sa introduci in alimentatia zilnica elementele de care organismul tau are nevoie.

Posteaza un comentariu despre acest articol si spune-ne si cat de utile au fost informatiile despre substantele minerale!

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1770 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități