Alimentatia in cazul insuficientei renale

Alimentatia in cazul insuficientei renale

Cu ajutorul unei alimentatii sarace in proteine, poate fi redusa concentratia substantelor  uremice (substante care trebuie eliminate prin urina), pentru mentinerea simptomelor  sub control a simptomelor si pentru amanarea pe cat posibil a dializei sau a unui eventual transplant de rinichi. Mai putine proteine reprezinta o sarcina in minus pentru rinichi. Alimentatia medie a unui adult sanatos contine 1,0 – 1,5g/proteine / kilogram din greutatea corporala. Aceste valori sunt greu de suportat de rinichii afectati de insuficienta renala.

Proteine: gasirea dozei potrivite 

Pentru alimentatia pacientului care sufera de insuficienta renala cronica, asigurarea necesarului limitat de proteina seamana cu mersul pe sarma, deoarece apare imediat pericolul unei alimentatii prea sarace in aminoacizi. Aminoacizii actioneaza precum enzimele, hormonii, anticorpii in sistemul imunitar, transmiterea impulsurilor nervoase si multe altele.

In cazul deficitului de energie, pentru alimentarea organismului cu energia necesara este folosita atat proteina proprie corpului, cat si cantitatea de proteine din alimentatie. Se ajunge astfel la o crestere a ureei in sange. Cerintele de alimentatie difera in functie de diferitele faze ale insuficientei renale si pot fi determinate pe baza analizelor de laborator. Printr-o alimentatie adecvata, pacientii pot influenta pozitiv evolutia bolii.

Proteina

Proteinele din alimentatie trebuie reduse in functie de gradul de severitate al insuficientei renale cronice. Cantitatea minima de proteine din alimentatie este de 0,5 g proteine/ kilogram din greutatea corporala. Pacientii care sufera de o insuficienta renala avansata nu ar trebui sa depaseasca o cantitate zilnica de proteine de 40-60 g.

  • Se recomanda folosire produselor dietetice speciale (amidon sarac in proteine, faina si produse de panificatie sarace in proteine).
  • Alegeti proteinele valoroase din punct de vedere biologic pentru a asigura organismului aminoacizii de care are nevoie. Combinatiile valoroase de proteine sunt formate din cartofi si oua, leguminoase si oua, lapte si cereale, oua si cereale, leguminoase si cereale, leguminoase si lapte. Amestecul cartofi-oua contine cea mai inalta valoare biologica (= gramele de proteina organica ce pot fi obtinute din 100g proteina alimentara).

Grasimea 

Pe langa sursa de energie, grasimile constituie furnizori de acizi grasi esentiali si purtatoare de vitamine liposolubile.

  • Asigurati o cantitate suficienta de grasimi prin consumul de acizi grasi mononesaturati (ulei de masline sau ulei de rapita) si acizi grasi polinesaturati (ex. ulei din germeni de porumb sau ulei de sofranas) 

Carbohidrati

Diferitele tipuri de zahar reprezinta carbohidrati si pot fi consumate in cantitatile obisnuite. In anumite cazuri, poate fi necesara imbogatirea alimentatiei cu carbohidrati pentru asigurarea necesarul de energie.

  • Alimentele bogate in carbohidrati, cum este painea, produsele de patiserie contin si proteine si trebuie inlocuite cu produse sarace in proteine, mai ales atunci cand insuficienta renala este avansata.

Energie

Este importanta asigurarea energiei necesare. 

  • Consumati zilnic minim 35 – 40 de calorii /kilogram din greutatea corporala. Pentru energie suplimentara, puteti apela de exemplu la zaharul obisnuit sau la produsele dietetice (slabe in proteine si electroliti, dar bogate in energie). Puteti imbogati cantitatea de grasime a preparatelor prin adaugarea de margarina dietetica, de exemplu.
  • Verificati-va zilnic greutatea si solicitati sfatul medicului in cazul in care observati o scadere semnificativa in greutate.

Apa

Capacitatea rinichilor de a elimina apa scade abia in stadiul final al bolii. Pana in aceasta ultima faza, este necesar un consum de lichide de 2-3 litri/zi, pentru a putea elimna substantele uremice. Pentru evitarea edemelor (depunerile de apa), este valabila urmatoarea regula generala:

  • Beti cantitatea de apa egala cu cantitatea de urina eliminata in ziua anterioara, plus 500 ml.

Sodiu

Sodiul influenteaza presiune arteriala si se afla in stransa legatura cu senzatia de sete a numerosi pacienti .

  • Adaugati sare in preparate insa numai in cantitati moderate. Consumul zilnic de sare nu ar trebui sa depaseasca 6-9 grame.
  • Nu folositi saruri de dieta. Aceste produse constau in mare masura din saruri de potasiu care pot induce hiperpotasemie.
  • Toate preparatele procesate- sosuri sau supe- au un continut mare de sare.

Potasiu

Eliminarea potasiului se mentine la valori normale pana in stadiile avansate ale insuficientei renale. Alimentatia saraca in potasiu devine necesara doar cand se observa scaderea semnificativa a cantitatii de urina eliminata (sub 1000 ml /zi ). Cantitatea mare de potasiu de sange poate fi periculoasa si poate cauza scaderea fortei musculare, tulburarile de ritm cardiac si chiar insuficienta cardiaca. Dat fiind faptul ca potasiul reprezinta un mineral solubil in apa, continutul de potasiu din cartofi, legume si fructe poate fi redus printr-o pregatire corespunzatoare.

  • Evitati alimentele bogate in potasiu cum sunt spanacul, leguminoasele, fructele deshidratate, rosiile, caisele, bananele, ciocolata, alunele, sucurile de legume si fructe.
  • Reducerea continutului de potasiu (intre 10 si 15 procente) din legume, fructe si cartofi este posibila prin taierea marunta a acestora si clatirea in mai multe randuri de ape.
  • Nu refolositi apa in care ati fiert legumele si cartofii.
  • Scurgeti sucul conservelor de fructe si inlocuiti-l cu un suc proaspat de lamai.

Fosfor /fosfat 

O alimentatie saraca in proteine este, de regula, si slaba in fosfat. Consumul zilnic de fosfat nu trebuie sa depaseasca 1000 mg /zi, altfel pot aparea probleme metabolice.

  • Alimentele bogate in fosfat sunt: branza maturata, alunele, produsele din faina integrala, ciupercile deshidratate, alimentele afumate, ciocolata, bauturile tip cola.
  • In cazul in care alimentatia saraca in fosfat nu este suficienta, ar putea fi necesara prescrierea de catre medic a unor medicamente care sa previna asimilarea fosfatului in intestine.

Vitamine si alte minerale 

Pe termen lung, alimentatia saraca in vitamine si proteine poate conduce la carente.

  • Este importanta suplimentarea calciului, fierului, zincului, vitaminei D, a complexului de vitamine B si a vitaminelor solubile in apa, insa numai cu recomandarea medicului.