Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Vitamina D - Colecalciferol

14 Apr. 2017
Vitamina D - Colecalciferol

Vitamina D este o vitamină liposolubilă pe care organismul nostru o poate sintetiza sub influența luminii solare. Cu toate acestea, tot mai multe studii au demonstrat că numărul persoanelor care suferă de un deficit de vitamină D este în continuă creștere.

Carența de vitamină D poate avea urmări nefaste, deoarece vitamina D participă la reglarea nivelului de calciu din organism. Nu doar deficitul de vitamină D poate fi periculos pentru organismul nostru, ci și supradozarea.

Vitamina D reglează nivelul de calciu din organism

Vitamina D reprezintă un termen colectiv care cuprinde mai multe legături, cum ar fi de exemplu vitamina D2, care se regăsește în plante și în ciuperci, dar și vitamina D3 (colecalciferol) care se regăsește numai în alimente de origine animală, ambele importante pentru organismul uman. Vitamina D este implicată în primul rând în reglarea nivelului de calciu și de fosfați din organism, ajutând la o mai bună asimilare a calciului din alimentație și la fixarea acestuia în oase.

Vitamina D este implicată și în reglarea nivelului de calciu din sânge. Odată ce nivelul de calciu scade, poate fi obținut calcitriol dintr-o fază preliminară inactivă a vitaminei D. Calcitriolul asigură apoi preluarea calciului din oase și completarea lui în sânge, unde este necesar.

Organismul asigură astfel livrarea de calciu pentru funcții absolut vitale pentru metabolism, cum ar fi transferul de stimuli al celulelor nervoase sau funcția musculaturii.

Vitamina D întărește sistemul imunitar

Pe lângă reglarea nivelului de calciu, vitamina D joacă un rol important pentru fortificarea sistemului imunitar. Oamenii de știință sunt de părere că vitamina D este însărcinată de anumite celulele ale sistemului imunitar -limfocitele T- să determine rezistență împotriva agenților patogeni. Atunci când organismul nu dispune de suficientă vitamină D, limfocitele T nu pot reacționa la agenții patogeni, iar aceștia din urmă se pot răspândi și înmulți în organism fără probleme.

Vitamina D previne problemele sistemului circulator și ale inimii

Vitamina D joacă un rol de apărare împotriva bolilor infecțioase tipice precum răcelile, gripa sau infecțiile pulmonare, dar și a celor de natură canceroasă: studii recente au demonstrat că asigurarea unei cantități suficiente de vitamină D poate reduce cu până la 50% probabilitatea îmbolnăvirii cu anumite tipuri de cancer cum ar fi cancerul mamar sau cel de colon, comparativ cu persoanele care se confruntă cu un deficit de vitamină D.

Vitamina D este benefică atât ca măsură de prevenire, dar și pentru evoluția pozitivă în cazul declanșării unei boli canceroase. Se pare că vitamina D are un rol inhibitor împotriva dezvoltării metastazelor și a dezvoltării de tumori. Această teză a fost susținută în legătură cu cancerul de colon, de prostată, cancerul pulmonar și cancerul de piele, iar studiile recente susțin că șansele de supraviețuire cresc simțitor în cazul asigurării unui nivel ridicat de vitamină D în organism.

De asemenea, se pare că și riscul dezvoltării de boli circulatorii și cardiace este semnificativ mai mic în cazul asigurării unui nivel suficient de vitamină D în sânge. Astfel, un studiu a demonstrat că în cazul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani care suferă de carență de vitamină D, riscul bolilor cardiace și circulatorii este semnificativ mai mare. O teză asemănătoare se aplică și în cazul riscului îmbolnăvirii de diabet sau scleroză multiplă.

Vitamina D în alimente

Vitamina D se regăsește în alimente, în special în untura de pește și în peștele gras în general: hering, sardine, somon. Persoanele care nu consumă pește, pot apela la produsele lactate, ouă și la anumite soiuri de ciuperci (Shiitake, de exemplu) bogate în vitamina D.

În plus, pe lângă alimentele menționate, vitamina D poate fi consumată și prin suplimentele alimentare.

Oamenii de știință sunt de păreri diferite în ceea ce privește cantitatea de vitamină D pe care ar trebui să o consumăm. În prezent, doza zilnică recomandată de vitamină D recomandată copiilor și adulților este de cinci micrograme. Sugarii și persoanele cu vârstă de peste 65 de ani pot consuma o cantitate zilnică de zece micrograme. Cantitatea de cinci micrograme de vitamine D se regăsește, de exemplu, în următoarele alimente:

  • 4 ouă
  • 20 Grame hering
  • 150 Grame ciuperci
  • 150 Grame Avocado
  • 250 Grame ficat de vită
  • 500 Grame brânză

În general, trebuie reținut că asimilarea de vitamină D din hrană trebuie să ocupe un loc secund, deoarece organismul nostru dispune de capacitatea de a produce vitamina D. În cazul unui deficit de vitamină D, puteți apela cu siguranță la suplimentele nutritive.

Nivelul de vitamină D din sânge

Așa cum am amintit deja, vitamina D poate fi asimilată din hrană, dar poate fi și sintetizată direct de organism. Sub influența razelor solare (UV-B) colesterolul este transportat într-o fază premergătoare vitaminei D. Acest proces este mai avantajos comparativ cu asimilarea vitaminei D din hrană: până la 90 de procente din cantitatea de vitamină D din organism este sintetizată astfel, fapt care o scoate din rândul vitaminelor clasice, deoarece conform definiției, vitaminele sunt substanțe pe care organismul nu le poate produce singur.

Nivelul normal de vitamină D din sânge este de minim 20-30 nanograme /mililitru sânge. Părerile experților cu privire la nivelul ideal de vitamina D din sânge nu sunt unitare. Anumite studii susțin că valoarea ideală ar fi de 32 nanograme /ml sânge, și că o astfel de valoare ar putea preveni dezvoltarea de afecțiuni canceroase. Această valoare poate fi obținută prin petrecerea regulată a timpului în aer liber și prin administrarea de preparate cu vitamine. Cantitatea de vitamină D pe care organismul uman o produce depinde de mai mulți factori, dintre care amintim:

  • Pigmentarea pielii
  • Vârstă
  • Intensitatea luminii solare

În cazul bebelușilor, a copiilor, a femeilor gravide și a celor aflate în perioada de alăptare, necesarul de vitamină D este mai ridicat. De aceea, este importantă acordarea unei atenții deosebite pentru a evita scăderile prea accentuate de vitamină D în perioadele respective.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1660 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități