Raceala la copii

Raceala la copii

Toamna şi iarna sunt perioadele în care copiii răcesc mai des decât în restul anului, chiar mai des decât adulţii, putând ajunge la opt, nouă, sau chiar mai multe viroze pe an. Răceala comună se transmite pe cale aeriană sau prin contact direct, fiind una dintre cele mai frecvente infecţii ale căilor aeriene. Este transmisă de peste 200 de virusuri, dintre care rinovirusul fiind cel mai adesea responsabil de răcelile comune. Antibioticul nu tratează răceala, iar administrarea sa poate afecta flora intestinală şi slăbi sistemul imunitar. 

De ce răcesc copiii atât de des?

Odată cu venirea toamnei, părinţii se îngrijorează la gândul că cei mici vor începe iar să răcească, lipsind astfel de la grădiniţă sau de la şcoală. În ciuda credinţei populare, nu frigul de afară este responsabil, aşadar hainele groase nu vor ţine răceala la distanţă.

Imunitatea înnăscută a copiilor scade odată cu vârsta de 6 luni, iar sistemul imunitar propriu începe să se dezvolte. Aşadar, până la vârsta de 5 - 6 ani, copiii răcesc frecvent, iar simptomele de răceală la copii sunt congestie nazală şi rinoree, strănut și tuse. Unii dintre ei pot avea episoade de febră, cu o temperatură ce poate ajunge şi până la 39 - 40°C, şi de diaree. Acestea se pot ameliora cu odihnă, lichide calde, administrarea antiinflamatoarelor sau antipireticelor, şi spray-urilor cu apă de mare în fosele nazale.  

Principala cauză a virozelor frecvente la copii este expunerea la virusurile din colectivitate – creşă, grădiniţă şi şcoală. Contactarea unui virus nu asigură imunitate şi pentru alte virusuri, mai ales că acestea suportă deseori mutaţii. Copilul va dezvolta imunitate la fiecare virus contactat, însă acest proces se desfăşoară în timp, fiind necesari chiar şi câţiva ani de acomodare cu mediul extern familiei. 

În plus, rata de îmbolnăvire în sezonul rece este mai mare nu din cauza temperaturilor scăzute, ci a petrecerii unui timp mai îndelungat în interior, fără o aerisire adecvată a încăperilor, ceea ce permite virusurilor să circule mult mai uşor de la un copil la altul, sau la alţi membri ai familiei. Fumatul în casă este un alt factor important în slăbirea sistemului imunitar la copii, ceea ce creşte sensibilitatea copiilor la virusuri. 

Când se poate reîntoarce copilul în colectivitate?

Copilul este cel mai contagios în primele cinci zile de la contactarea virusului, însă unele simptome pot persista chiar şi timp de două săptămâni. Atunci când acesta se simte mai bine, chiar dacă tusea postvirală sau rinoreea nu au trecut, acesta se poate întoarce la şcoală. Activităţile sportive mai pot fi amânate, iar pentru copiii mici este necesar un consult pediatric înainte de a reveni în colectivitate.  

Dacă simptomele persistă mai mult de 10 zile sau se agravează, trebuie să vă adresaţi medicului.