Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

De ce iubim băuturile acidulate?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 30 Jun. 2025
De ce iubim băuturile acidulate?

Știaţi că băuturile acidulate sunt magice? Ele au capacitatea de a ne activa toate cele cinci simţuri, de la turnarea în pahar şi până la ultimele picături.

Băuturile acidulate – între magie şi ştiinţă

Gabriel Lepousez, cercetător în neuroştiinţe la Institutul Pasteur din Paris, Franţa, ne explică, într-un video publicat pe site-ul institutului, despre motivele ştiinţifice pentru care dioxidul de carbon adăugat sau prezent în mod natural în anumite băuturi, de la apa minerală şi băuturile acidulate dulci şi până la vinul spumant, le face pe acestea mult mai palatabile. Aşadar, de ce ne plac deseori mai mult băuturile acidulate decât cele liniştite?

Simţul tactil

Mucoasa bucală este extrem de sensibilă la orice tip de stimulare, iar băuturile acidulate îşi găsesc imediat drumul către senzorii tactili din gură. Aici, ele formează o spumă activă, care creează o senzaţie vibrantă, ce poate merge de la o uşoară gâdilare până la adevărate înţepături.

Simţul olfactiv

„De fiecare dată când o bulă ajunge la suprafaţa băuturii şi se sparge, proiectează în aer microaerosoli care creează un efect de disipare şi amplificare a aromelor băuturii”, explică Gabriel Lepousez. Dioxidul de carbon din băuturi stimulează acelaşi receptor olfactiv ca şi muştarul, iar de aceea simţim că pişcă, mai spune cercetătorul. Încercaţi să mirosiţi o băutură imediat ce aţi turnat-o în pahar pentru a avea această senzaţie.

Simţul gustativ

Majoritatea oamenilor nu simt gustul apei minerale, deşi compoziţia sa îi conferă un gust unic, discret. Totuşi, dioxidul de carbon din bulele prezente în apa minerală, precum şi în alte băuturi, este o moleculă ce poate activa papilele gustative responsabile pentru gustul acru şi aciditate. Aşadar, este foarte posibil ca apa minerală să vi se pară mai răcoritoare şi mai energizantă decât apa plată.

Simţul vizual

Știţi plăcerea de a privi cum se ridică bulele la suprafaţă? Efervecenţa din pahar ne atrage privirea, ne relaxează şi ne deconectează în mod blând de la alţi stimuli, deseori agresivi cu vederea.

Simţul auditiv

De la pocnitura unui dop ataşat la o sticlă sub presiune şi până la clipocitul molcom al bulelor din pahar, băuturile acidulate par că ne spun o poveste. Uneori este aceea a drumului parcurs de dioxidul de carbon prin rocile vulcanice şi până la suprafaţa paharului de apă minerală natural carbogazoasă.

Poate că este doar un artificiu, natural sau antropic, dar cu siguranţă dioxidul de carbon din băuturile acidulate aduce cu sine nu doar senzaţii complexe, ci şi emoţii şi plăcerea de a bea. Aşadar, într-o zi toridă de vară, încercaţi să beţi şi apă minerală, pentru efectele sale răcoritoare şi multi-stimularea senzorială.

Ingerasul Pufy Puf propolis si echinacea spray, 20 ml, Dacia Plant
Ingerasul Pufy Puf propolis si echinacea spray, 20 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1550 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități