Problemele de sanatate pe care le dezvaluie starea unghiilor

Problemele de sanatate pe care le dezvaluie starea unghiilor

Fie ca le purtam lungi sau scurte si practice, rosii sau nevopsite, lunguiete sau mai late, unghiile transforma mainile noastre in adevarate unelte. Ne permit sa apucam cele mai mici obiecte sau sa calmam mancarimile pielii. In plus, tesutul cornos protejeaza capetele delicate ale degetelor, iar unghiile ingrijite si sanatoase sunt adevarate carti de vizita.

Modificarile care apare in cresterea unghiilor, in patul unghiei sunt critice nu doar datorita aspectului. Unele modificari sunt inofensive, insa altele reprezinta indicii privind prezenta unor tulburari de sanatate grave, fiind necesar consultul din partea unui medic specialist. Modificarile in dezvoltarea unghiilor precum decolorarea si deformarea, pot aparea si ca reactii alergice la lacurile de unghii, la adezivul folosit pentru unghiile artificiale si alte produse specifice.

Decolorarea unghiilor

Petele albe (leukonychia punctata) sau dungile (dungile mees) care apar pe unghii nu indica intotdeauna o carenta de vitamine si minerale. De vina poate fi si o manichiura ”brutala” prin care s-a ranit radacina unghiei sau stocarea de bule de aer sub unghie in timpul cresterii. Dungile mees pot indica insa prezenta unei intoxicatii, a unei afectiuni febrile, a arderii palmei sau a expunerii la radiatii.

In cazul decolorarii intregii suprafete a unghiei, pot fi luate in calcul mai multe cauze, printre care: contactul cu substante chimice, cu solutii de curatare si spalare, cu lac de unghii, administrarea de medicamente sau carente de vitamine. Este posibil ca si problemele metabolice, afectiunile cronice de piele, afectiunile cardiologice si renale sau intoxicatiile sa provoace deolorarea unghiilor.

Colorarea in negru apare in urma hematoamelor – a sangelui care ramane sub unghie in urma unei lovituri puternice a degetului (cu ciocan, strivire etc.). Cu timpul insa unghia creste si hematomul respectiv este eliminat. Petele maronii sau albastru spre negru pot fi semne din nastere (nev epidermic) sau melanom (cancer dermatologic), care necesita in mod obligatoriu un consult medica. Colorarea galbena a unghiilor poate indica probleme hepatice sau prezenta icterului. Colorarea verde a unghiilor poate indica prezenta unei ciuperci sau a unei infectii bacteriene.

Deformarea unghiilor

Canelurile unghiilor reprezinta indicii fine. Cele longitudinale, fine, regulate sunt de cele mai multe ori inofensive si indica o hidratare necorespunzatoare. Beti mai multe lichide! Canelurile transversale, asa numitele linii ale lui Beau, pot aparea in conditiile afectiunilor grave, precum infectii acute, afectiuni cardiace si in urma chimioterapiei.

Unghiile curbate in sus (clepsidra) pot indica afectiuni ale ficatului si plamanilor. Cele curbate inspre interior (lingura) indica probleme gastro-intestinale. Unghiile ingrosate si strambe sunt indicii ale problemelor circulatorii.