Lipitori, larve etc. folosite in tratamente medicale

Lipitori, larve etc. folosite in tratamente medicale

Larvele, viermii si lipitorile nu se numara de popularitate ca animale de companie, insa sunt tot mai apreciate in tratamentele medicale. In calitate de comando natural de curatare, acestea curata plagile, intestinul si activeaza sistemul imunitar.

Senzatii tari, putine efecte secundare

Practicile terapeutice folosite de inaintasii nostri: larve de musca in plagi, lipitori pe piele in cazul afectiunilor venoase, consumul de larve impotriva problemelor cronice intestinale – pe cat de neatragator suna, pe atat sunt de eficiente aceste metode. Odata ce pacientii si personalul medical reusesc sa depaseasca starea de repulsie, efectele secundare ale acestor metode sunt aproape inexistente.

Larvele de muste

Tratamentele cu larve de muste sunt cunoscute de vreme indelungata, insa au scazut in frecventa incepand cu anii 40, odata cu raspandirea antibioticelor. Abia in anii recenti, metoda a fost reluate. Larvele au inceput sa fie folosite din nou abia in anii recenti si reusesc sa distruga bacterii care sunt rezistente si la antibiotice, intr-un mod deloc agresiv pentru organism.

Este consumat numai tesutul mort, infectat, fara a atinge tesutul sanatos, viu. Acest fapt reprezinta un avantaj in comparatie cu metoda obisnuita care presupune folosirea scalpelului de catre chirurg si indepartarea unei suprafete mai mari de tesut, inclusiv de tesut sanatos.

Metoda de lucru specifica a larvelor este cunoscuta si sub denumirea de biochirurgie. Larvele de muste sunt deseori folosite pentru tratarea plagilor cronice, a celor cu vindecare foarte dificila, cum ar fi piciorul diabetic sau ulcerele crurale. Pot fi folosite cu succes si pentru tratarea plagilor infectate.

Unii medici raporteaza rezultate cu adevarat spectaculoase, cum ar fi impotriva infectiilor agresive, care nu raspundeau la tratamentul cu antibiotic si prin care s-a reusit evitarea amputarii membrelor.

Modul de actiune

Larvele de muste Lucilia sericata detin un intreg arsenal de actiune: Pe de-o parte ataca direct agentul patogen care a provocat infectia. Modifica astfel mediul acid al plagii, in care agentii patogeni se dezvolta de regula si actioneaza asupra acestora ca un antibiotic local, prin secretiile digestive pe care le produc.

In plus, larvele de muste au un efect pozitiv asupra plagii in sine deoarece elibereaza anumite substante care activeaza metabolismul plagii si grabesc vindecarea. Acest efect se datoreaza perisorilor fini de pe suprafata larvelor care stimuleaza mecanic suprafata plagii prin miscare.

De asemenea, larvele secreta anumite substante care lichefiaza tesutul mort care este distrus impreuna cu bacteriile. Pe durata a cateva zile, larvele din saculetul steril cresc la aproximativ un centimetru lungime, care este de 3 sau chiar 7 ori mai mare decat dimensiunea initiala.

Tratamente cu larve de muste

Larvele sterile sunt asezate direct pe placa sau in saculeti sterili, opaci, de marimea plicurilor de ceai. Materialul saculetilor protejeaza personalul medical si pacientul de la contactul direct cu larvele (intre 5 si 10 larve pe cm2 de plaga). Marginile plagilor sunt izolate si pansamentul este schimbat dupa 2-5 zile.

De regula, tratamentul nu este dureros, ofera doar o senzatie de usoara mancarime. Este posibil insa un miros neplacut. Odata ce pacientii se asigura ca larvele nu pot evada ”de la locul de munca”, se relaxeaza si se obisnuiesc cu terapia.

Lipitori

Lipitorile sunt folosite de mii de ani in scopuri terapeutice, fara sa fie insa sustinute de studii stiintifice. Lipitorile contin substantei antiinflamatoare si vasodilatatoare. Astfel, sunt folosite in cazul afectiunilor care apar pe fondul tulburarilor de circulatie. Dintre acestea amintim varicoza, tromboza, inflamatiile venoase si hipertensiunea arteriala. Exista si declaratii referitoare la tratamentul cu succes al afectiunilor la nivelul muschilor si oaselor, cum ar fi artroza si bolile de coloana.

O lipitoare poate suge intre 3 si 6 ml de sange. Se pierd alti 20-30 de ml prn sangerarile ulterioare. Muscatura lor este dureroase pentru cateva momente si se aseamana unei intepaturi de tantar. Odata ajuns la saturatie, lipitoarea se desprinde singura dupa 10-40 de minute. Efectele secundare sunt conditionate de secretia lipitorilor: usoare reactii locale cum ar fi roseata, mancarimea si dezechilibrul sistemului circulator.

Oua de viermi

Numarul persoanelor care sufera de afectiuni intestinale inflamatorii precum Morbus Crohn si Colitis ulcerosa este foarte mare. Aceste boli autoimune au o evolutie cronica, care deseori nu poate fi stopata prin medicamente sau operatii.

Un coctail format din oua de vierme triocefal promite o alternativa usoara. Solutia transparenta este consumata de doua ori pe luna. Paratii din oua se dezvolta, parasesc intestinul si sunt eliminati dupa scurt timp. Aceasta metoda se bazeaza pe stimularea sistemului imunitar.

Teoria suna plauzibil, iar efectele secundare sunt minime, insa in prezent studiile efectuate sunt prea putine pentru a putea sustine stiintific aceasta teorie. Exista si cercetatori care sunt de parere ca infectiile parazitare ar putea ajuta la reducerea afectiunilor alergice precum astmul si rinita alergica. Nu se cunoaste inca in ce masura, peste cativa ani va fi disponibila o solutie injectabila obtinuta din oua de viermi, deoarece studiile sunt inca in desfasurare.