Alege farmacia

Rinita alergica

Rinita alergica

Aproximativ 20% din populatie este atopica, atopia reprezentand un status de fond peste care se poate suprapune sau nu o boala atopica: rinita alergica, urticariile, conjunctivita alergica. Una din cinci persoane sufera de rinita alergica si se confrunta an de an cu stari de nas infundat si mancarime in zona ochilor. Fiecare a sasea persoana alergica, are de suferit de pe urma soarelui. Aproximativ 13% sufera de o alergie alimentara sau a unei alergii provocate de acarieni. 4% sufera de alergie la mucegai.

Numarul tinerilor care sufera de alergii este in continua crestere, la fel ca si indicele care reflecta tipul alergiilor care nu pot fi detectate. Motivul numarului in crestere nu este cunoscut. S-ar parea ca factorii vinovati sunt stilul de viata, poluantii din mediu si alimentatia neadecvata.

Rinita alergica – oare ce se ascunde in spatele acesteia?

Rinita alergica se imparte in doua grupe mari: cea provocata de pomi, ierburi si plante in timpul infloririi si rinita alergica provocata de substante care se pot ivi in orice perioada a anului. Rinita alergica provocata de polen se imparte la randul sau in alte trei grupe:

 • Pomii cu inflorire timpurie intre lunile mai – februarie
 •  
 • Graminee si cereale intre lunile mai-iulie
 •  
 • Anumite verdeturi toamna devreme
 

Cea mai frecventa forma de alergie este cea impotriva polenului gramineelor. Trei sferturi din cei care sufera de rinita alergica, sunt de fapt alergici impotriva polenului de graminee si pomi. Peste jumatate din polenul care provoaca rinita alergica apartine unei grupe formate dintr-o duzina de plante. De aceea, este bine de stiut care sunt plantele care va provoaca alergii.

Ce puteti face impotriva rinitei alergice?

Prima masura in cazul rinitei alergice este intreruperea contactului cu substanta care provoaca alergia. Este importanta consultarea din timp a unui medic, pentru a apela la tratamentul corespunzator. Medicamentele reduc semnificativ senzatia de disconfort, iar administrarea consecventa reduce procesul de inflamare care insoteste rinita alergica. Pentru formele mai usoare, medicul poate recomanda un tratament profilactic cu cromoglicat de sodiu.

O alta posibilitate este asa-numita desensibilizare, o imunoterapie specifica in cazul rinitei alergice. Sunt injectate cantitati mici de alergeni declansatori, de mai multe ori, crescand doza treptat. Rata succesuui in cazul celor care sufera de alergie la polen este de aproximativ 90%. Conditia este ca alergenii sa fie cunoscuti.

Rinita alergica trebuie tratata cu seriozitate, deoarece alergiile se pot extinde la caile respiratorii inferioare, putand provoca aparitia astmului.

Rinita alergica in tot timpul anului

 

Pe langa polen, exista si alte substante care pot provoca rinita alergica. Iata cateva dintre cele mai frecvente:

 • Parul de animale
 • Acarienii (excrementele de acarieni)
 • Mucegai
 • Alimente
 • Medicamente

Simptomele provocate de aceste substante sunt similare celor declansate de polen. Alergia la parul de animale este foarte severa si este provocata cel mai des de pisici, caini, cai sau rozatoare.

Acarienii de praf traiesc in locuinta in ciuda curateniei si a igienei. Se afla in special in paturi, tapiterii si covoare. Alergia se declanseaza dimineata, dupa ce va treziti sau dupa un pui de somn. Mucegaiul este si el prezent peste tot in mediu, nu doar in alimentele invechite ci si in peretii umezi si beciuri.

Masuri

 
 • Persoanele alergice la parul de animal nu ar trebui sa pastreze un animal in casa.
 • Cei care sufera de alergii alimentare trebuie sa evite consumul alimentelor respective.
 • In cazul alergiilor impotriva mucegaiului se recomanda verificarea locuintei si renovarea daca este
 • Renovarea locuintei este benefica si impotriva alergiei la acarieni. Fara covoare, putina tapiterie, saltele si asternuturi speciale.
Produse
Articole similare
Alergii: Simptome si cauze
Gama de alergii posibile este uriasa – fie ca vorbim de polen, ierburi, par de animale, alimen...
Citeste
Astm – simptome și diagnostic
De cele mai multe ori, astmul bronșic își face simțită prezența în copilărie. Simptomele tipice sunt...
Citeste
Viata cu astm
Persoana afectata trebuie sa intreprinda ceva concret in aceasta directie. Cel mai important: respec...
Citeste
Tusea si problemele pe care le ascunde
Unul dintre simptomele racelii este tusea. Insa tusea poate fi de mai multe feluri: uscata sau produ...
Citeste
Ochi relaxati cu aspect placut
Cu totii stim ce inseamna sa ai ochii obositi sau tensionati. Incepem automat sa ii frecam sau chiar...
Citeste
Contactul cu animalele in copilarie – ajutor pentru sistemul imunitar?
Dr. Mariana OlingheruMedic Specialist Medicină de FamilieSpecialist în Fitoterapie şi ApiterapieUn c...
Citeste
Comandă