Ceasul chinezesc al organelor

Ceasul chinezesc al organelor

In medicina traditionala chineza, ciclurile de timp cum ar fi anotimpurile, fazele lunii sau ritmurile zilei joaca un rol foarte important, deoarece se pare ca joaca un rol important asupra starilor noastre, astfel ca sunt luate in considerare atat in diagnosticare cat si in terapie. Un raport deosebit exista intre orele zilei si functiile diferitelor organe.

Pentru o vizualizare mai usoara va prezentam mai jos un model pe baza unui ceas, din care reiese cum fiecarui organ ii sunt dedicate 2 ore in care acesta dispune de cel mai mare flux de energie, asadar este deosebit de activ insa si predispus tulburarilor. Atunci cand disconforturile sunt resimtite mereu in aceeasi perioada a zilei, exista posibilitatea prezentei unei afectiuni la nivelul organului orei respective:

 

Orele 3.00-5.00

Plamanii isi incep activitatea: persoanele care sufera de insuficienta cardiaca se trezesc deseori in timpul noptii intre orele 3.00 si 5.00 deoarece simt ca nu au suficient aer. Apa din organism a ajuns in lobul pulmonar si plamanii lucreaza la capacitate maxima. Organismul reactioneaza la aceasta turatie maxima.

Pielea functioneaza ca subsistem al plamanilor deoarece joaca un rol deosebit in resimtirea temperaturii: celor afectati le este frig si senzatia de rece ii trezeste.

 

Orele 5.00-7.00

Intestinul gros isi incepe activitatea: multe persoane sanatoase au primul scaun al zilei intre orele 6.00 si 7.00. Aceasta regularitate depinde si de ora si de tipul mesei din ziua precedenta.

 

Orele 7.00-9.00

Ora stomacului: in aceasta perioada, digestia se desfasoara optim, de unde si recomandarea de a lua un mic dejun regal. Persoanele cu tensiunea arteriala scazuta inregistreaza in jurul orei 11 o scadere a tensiunii pe care o pot combate cu un bol de supa sau un alt preparat usor, sarat.

12 ore mai tarziu (19.00-21.00) stomacul nu mai functioneaza aproape deloc. Hrana ramane in stomac pana a doua dimineata, iar cei in cauza se trezesc cu o senzatie de satietate. Acesta este motivul pentru care se recomanda evitarea consumului de alimente dupa ora 19.00, deoarece alimentele mentinute la 37 grade Celsius timp de 12 ore pot fermenta si se pot altera.

Orele 9.00-11.00

Splina si pancreasul intra in actiune: In acest interval, pancreasul functioneaza la turatii maxime si elibereaza majoritatea cantitatii de enzime si fermenti. De aceea aceasta este si ora celei mai inalte capacitati de invatare. Examenele care se desfasoara in acest interval dispun de conditii ideale. Si interventiile chirurgicale ar trebuie sa se desfasoare tot la aceasta ora, deoarece enzimele previn infectiile si accelereaza vindecarea ranilor.

 

Orele 11.00-13.00

Perioada maxima a inimii: Dat fiind faptul ca inima bate continuu timp de 24 de ore, aceste 2 ore functioneaza ca timp de regenerare si ar trebui protejata in acest interval. Sustinatorii bioritmului nu recomanda stresul psihic si fizic, operatiile in acest interval.

 

Orele 13.00-15.00

Stomacul plin...in aceasta faza, intestinul subtire are nevoie de o circulatie optima a sangelui. Nu se recomanda o activitate musculara suplimentara in aceasta perioada, deoarece necesarul de sange in periferii ar afecta digestia.

 

Orele 15.00-17.00

Vezica urinara functioneaza la maxim: In acest interval eliminam cea mai mare cantitate de urina.

 

Orele 17.00-19.00

Rinichii sunt foarte activi.

 

Orele 19.00-21.00

Sistemul circulator s-a incalzit: este timpul sa ne odihnim si pentru organele principale sa se relaxeze.

 

Orele 21.00-23.00

Regenerarea glandelor endocrine

 

Orele 23.00-1.00

Ora de activitate maxima a vezicii biliare

 

Orele 1.00-3.00

Ora de maxima activitate pentru ficat: alcoolul este descompus in aceasta perioada. Odata ce descompunerea este completa, cei mai multi se trezesc deoarece glicemia din sange a scazut semnificativ ca urmare a procesului metabolic.

 

Inclusiv medicina clasica este familiarizata cu aceste fenomene. Astfel medicii din sectiile de urgente inregistreaza un numar mai mare de cazuri de colici biliare la miezul noptii, mai multe episoade astmatice in primele ore ale diminetii si infarcturi inainte de pranz.