Insuficiența cardiacă și cum ar putea fi detectată şi monitorizată cu un smartwatch

Insuficiența cardiacă și cum ar putea fi detectată şi monitorizată cu un smartwatch

Evenimentul Heart Rhythm (Ritmul Cardiac) 2022, cel mai mare eveniment din lume al specialiștilor în ritm cardiac, a adus în prim-plan rezultatele unui studiu ce ar putea revoluţiona modul în care este monitorizată aritmia cardiacă, şi prevenită insuficienţa cardiacă: cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie.

Pericolul necunoscut

Insuficienţa cardiacă afectează aproximativ 5% din populaţia adultă a României, însă cazurile raportate sunt depășite cu mult de cele reale, afecțiunea fiind iniţial asimptomatică şi asociată diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale şi altor disfuncţii cadriace. Astfel, pacienţii ajung la medic într-un stadiu avansat al bolii. În acelaşi timp, bolile de inimă reprezintă principala cauză evitabilă a decesului. La nivelul Uniunii Europene, România ocupă primul loc în rata de decese care ar fi putut fi evitate cu ajutorul tehnologiei și cunoștințelor medicale.

Tehnologia care salvează vieţi

Cercetătorii din cadrul Clinicii Mayo au prezentat, în cadrul Heart Rhythm 2022, o aplicație mobilă ce transmite semnalele electrocardiogramelor (ECG), înregistrate prin electrozii incluşi în ultimele generaţii de Apple Watch, către centrul medical pentru a permite inteligenței artificiale (IA) să identifice disfuncția ventriculară stângă (insuficiență cardiacă în stadiul B). În plus, rezultatele ECG-urilor au fost integrate în fișa electronică de sănătate a persoanelor incluse în studiu, ceea ce a facilitat revizuirea acestora de către cardiolog. 

Cercetătorii au adaptat reţeaua neuronală de tip IA, implicată în analiza ECG, cu 12 derivații pentru a citi ECG-uri înregistrare de Apple Watch, permițând astfel evaluarea aplicabilității efectuării testului de la distanță. Avantajele sunt următoarele: prezenţa pacientului într-un mediu familiar, lipsa necesităţii de deplasare și timpului petrecut în cabinetul medicului, iar – pentru cei care deţin deja echipament Apple – nu există costuri. 

La studiu au participat 2.454 de pacienţi (deținători de smartphone Apple şi Apple Watch, cu vârsta medie de 53 +/- 15 ani, dintre care 56% femei) ai Clinicii Mayo, din 46 de state din Statele Unite ale Americii şi din alte 11 ţări. Dintre aceştia, cu ajutorul tehnologiei au fost descoperite 16 cazuri de persoane ce au necesitat consult medical de specialitate. Aceste constatări arată că aplicarea IA la un dispozitiv portabil cu tehnologie ECG poate monitoriza eficient disfuncția ventriculară stângă, fapt extrem de util pentru pacienții care ar putea suferi de această afecțiune fără să știe.

Aplicaţia se află încă în etapa de studiu clinic, însă facilităţile de tip ECG, ritm cardiac şi notificări pentru aritmie cardiacă, sunt disponibile în România pe mai multe tipuri de smartwatch.

Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Hipertensiunea arterială și canicula
Dr. Mariana OLINGHERUMedic specialist Medicină de familieCompetență în Apifitoterapie, Acupunctură ș...
Citeste
Depasirea problemelor sistemului circulator in anotimul primaverii
Astenia de pimavara este deseori cauzata de probleme ale sistemului circulator. Iarna ne-a transform...
Citeste
Tensiune scăzută (hipotensiune)
Hipotensiunea, tensiunea arterială scăzută nu reprezintă o afecțiune în sine. O vorbă populară spune...
Citeste
ABC-ul pentru o inima sanatoasa
Numarul studiilor care demonstreaza efectul benefic asupra inimii pe care il are scaderea in greutat...
Citeste
Tahicardia
Tahicardia reprezintă un ritm crescut al bătăilor inimii. În mod normal, inima ar trebui să înregist...
Citeste
Ce sunt anticoagulantele?
Anticoagulantele sunt substanțe active care inhibă coagularea sângelui. În categoria anticoagulantel...
Citeste
Alege farmacia
Comandă