Catina alba - doctorul imunitatii

Catina alba - doctorul imunitatii

Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Utilizată în medicina tradiţională din Tibet, China şi India de mii de ani, cătina este menţionată în textele scrise în Grecia antică de Dioscorides şi în evul mediu de Paracelsus. În epoca modernă a fost folosită în alimentaţia cosmonauţilor sovietici. Medicina modernă i-a validat puterea terapeutică prin numeroase cercetări ştiinţifice.

În spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic cătina este folosită din vechime. Traian Săvulescu, fondator al şcoli române de fitopatologie spunea în 1924: «...botanica populară s-a născut odată cu poporul, a evoluat cu el şi într-însa se răsfrâng trecutul, istoria, îndeletnicirile, suferinţele şi bucuriile lui’’.

Cătina albă (Hippophaë rhamnoides) este una din cele mai valoroase plante medicinale pe care natura ni le-a dăruit. Este un arbust înalt de 2 până la 5 metri, ramificat şi spinos. Creşte pe albia râurilor, pe nisipuri şi prundişuri, în locuri stâncoase şi abrupte, în liziere de păduri şi pe islazuri, la malul mării, pe dealuri şi la munte la mari altitudini.  Are o mare capacitate de adaptare şi este una dintre cele mai vivace plante. Nu are nevoie de insecticide şi ierbicide, nu este atacată de dăunători. Rezistă la îngheţ şi congelare, fructele îşi păstrează proprietăţile şi la minus 40 grade Celsius. Întruchipează simbolic lupta noastră uneori abruptă în viaţă, căutările noastre şi stările noastre sufleteşti şi adună în fructele ei, ca nişte perle preţioase, esenţele necesare pentru viaţă, energie, sănătate şi vitalitate.

Planta miraculoasă ce concentrează esenţele în porţii mici

Cătina concentrează în câteva grame, cât are greutate fructul, aproape toţi microutrienţii esenţiali.

Fructul de cătină conţine toate vitaminele (A,C, B , D E, K, PP, F) şi mineralele esenţiale (Ca, P, Mg, K, Fe, Mn, Si, B, Ti), antioxidanţi (licopen, taraxantina, zeaxantina, flavonoide, carotenoide), taninuri, steroli (campesterol,sitosterol), lecitine, inozitol, acid cafeic, acid clorogenic, acizi graşi polinesaturati.

Uleiul de cătină conţine, ca şi fructul, toţi nutrienţii esenţiali, fiind mai bogat, însă înantioxidanţi, steroli şi vitamine liposolubile, având astfel un efect antiinflamator, antioxidant şi antitumoral mai puternic decât pulpa din fructele de cătină.

De la cătină se folosesc fructele proaspete şi conservate, condiţionate în diverse preparate:ceai, tinctură, sirop, extracte lipofile cu ulei de cătină standardizat). Mai puţin cunoscut este faptul că se folosesc în terapie şi frunzele, mugurii, scoarţa şi rădăcina arborelui de cătină, sub diverse forme: decoct, tinctură, pulbere, gemoderivate.

Hrana cosmonauţilor

Datorită efectului nutritiv, energizant şi vitalizant, pentru capacitatea de creştere a rezistenţei organismului şi puterea de protecţie împotriva radiaţiilor, inclusiv cosmice, cătina a fost folosită în alimentaţia cosmonauţilor, ulterior fiind utilizată ca hrană esenţială concentrată şi pentru navigatorii de submarine şi aviatori.

O farmacie într-o planta

Urmărind efectele terapeutice validate ştiinţific în monografiile cătinei, parcurgem o întreagă farmacopee şi putem spune că se poate alcătui o farmacie doar cu această plantă. Sintetizând principalele beneficii, cătina are acţiune nutritivă, energizantă,antiinflamatoare, antialergică, hipolipeminată,hepatoprotectoare, antitoxică, antiaterosclerotica, adaptogenă, antioxidantă, regeneratoare, antitumorală şi radioprotectoare.

Este recomandată în aproape toate afecţiunile şi poate fi utilizată la toate vârstele. Este foarte eficientă în boli cardiovasculare, afecţiuni hematologice (anemii, leucemii), afecţiuni reumatice (artroze, poliatrite), boli hepatice, ulcer, diabet, dermatită atopică, neuropatii,depresie. Regenerează membranele şi hrăneşte toate ţesuturile. Optimizează greutatea, îmbunătăţeşte vederea, menţine părul şi pielea sănătoase. Atunci când este aplicat extern, uleiul de cătină are un efect bun asupra arsurilor, ulcerelor cutanate, stomatitei, sângerărilor nazale. 

Cătina albă - doctorul imunităţii
Imunitatea este capacitatea organismului de a se apăra împotriva tuturor bolilor şi agresiunilor exogene şi endogene. Prin compoziţia bogată în elemente esenţiale imunostimulante, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cătina intervine în toate etapele procesului de apărare şi fortifică toate liniile imunitare.

Previne infecţiile respiratorii şi grăbeşte vindecarea în răceală şi gripă şi în majoritatea infecţiilor.

Alungă oboseala şi scurtează convalescenţa după boală.

Proprietăţile antitumorale ale cătinei a fost cercetate şi validate prin numeroase studii, fiind recomandată pentru prevenirea şi în tratamentul adjuvant al afecţiunilor tumorale.

Flavonoidele (quercetină, kaemferol) carotenoidele şi sterolii (sitosterol, campestrol) sunt constituenţi valoroşi ai cătinei, cu proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii, antitoxice, antialergice, antidegenerative şi antimutagenice. Inhibă factorii de creştere tumorală şi au eficienţă dovedită ştiinţific în leucemii, sarcoame, cancere digestive, cancer de sân, cancer uterin etc.

  • Catina creste rezistenta organismului impotriva tuturor bolilor si poate fi considerata un doctor al imunitatii. 
  • Este recomandata in diverse boli , de la banala raceala la cea mai grava boala a trupului: cancerul.
  • Fructul acru-astringent de catina este unul din cele mai bogate concentrate de energie si sanatate   daruite oamenilor de natura.