10 plante medicinale benefice pentru stomac

10 plante medicinale benefice pentru stomac

Fie ca va confruntati cu dureri de stomac provocate de stres sau de o masa prea bogata, efectul benefic al plantelor medicinale este incontestabil. Va oferim mai jos o scurta prezentare a catorva dintre ele.

1) Iberis amara (limba marii): Regleaza musculatura stomacului 

Aceasta planta medicinala are un efect pozitiv impotriva crampelor stomacale, stimuland in acelasi timp miscarile lui. Limba-marii este apreciata si datorita efectului benefic impotriva flatulentei si balonarii. In plus, protejeaza impotriva ulcerului gastric, a inflamatiei in tractul gastrointestinal si are un efect preventiv impotriva gastritei si arsurilor la stomac.

2) Angelica: trateaza crampele stomacale 

Persoanele care sufera de senzatia de satietate si balonare pot incerca un ceai de angelica. Uleiurile eterice si substantele amare pe care le contine au un efect calmant asupra crampelor stomacale, reduc balonarile si starile de satietate si, in plus, au si un efect antimicrobian.

Angelica poate fi consumata sub forma de ceaiuri sau ca ingredient in diferite preparate medicinale, datorita efectului antiinflamator si preventiv impotriva ulceratiilor stomacale. In plus, aceasta planta medicinala stimuleaza apetitul, in cazul in care acesta este afectat de problemele gastrice. 

3) Flori de musetel 

Musetelul este probabil cea mai cunoscuta si mai veche planta recomandata impotriva inflamatiilor mucoasei intestinale si calmarea tractului gastro-intestinal. Ceaiul de musetel este recomandat impotriva tuturor afectiunilor gastrice, datorita efectul calmant pe care il are asupra stomacului si a nervilor. In plus, musetelul regleaza productia de suc gastric si are un efect antiinflamator impotriva ulceratiilor stomacale.

4) Chimen 

Numeroase produse farmaceutice de calmare a durerilor stomacale contin chimen. Chimenul regleaza productia de sucuri gastrice si previne aparitia crampelor stomacale si a colicilor. Uleiul eteric din semintele de chimen reduce formarea gazelor din intestin si previne aparitia balonarii.

Ceaiul de chimen este recomandat si impotriva durerilor de stomac asociate cu mesele prea bogate sau prea grase.

5) Armurariu

Armurariul are un efect special: protejeaza celulele si previne formarea de ulceratii la nivelul stomacului. In plus, armurariul regleaza productia de acid gastric si protejeaza impotriva crampelor stomacale.

6) Frunzele de melisa

Stomacul iritat poate fi calmat cu un ceai de melisa. Este suficient sa opariti cateva frunze de melisa si sa consumati ceaiul obtinut pentru a regla productia de suc biliar si pentru stimularea digestiei.

7) Frunze de menta 

Ceaiul de menta este benefic impotriva starilor de greata si a crampelor stomacale. Consumul de ceai de menta previne infectiile stomacale si ulceratiile la nivelul stomacului.

In cazul unei inflamatii a mucoasei intestinale, se recomanda consumul de menta in cantitati mai mici, pentru evitarea unei iritatii suplimentare a stomacului.

8) Rostopasca 

Aceasta planta medicinala stimuleaza activitatea stomacului. Substantele amare, alcaloidul si flavoanele pe care le contine au un efect linistitor si calmant, care stimuleaza in acelasi timp intregul aparat digestiv.

Rostopasca nu trebuie consumata direct, ci numai sub forma de preparate din farmacii, deoarece continutul de alcaloid poate avea efecte toxice.

9) Radacina de lemn dulce  

Extractele vegetale din radacina de lemn dulce calmeaza crampele stomacale si previn aparitia ulcerului. In plus, radacina de lemn dulce regleaza formarea de acizi in stomac.

10) Fenicul: impotriva crampelor stomacale si a balonarii 

Aceasta planta de cultura si medicinala raspandita in Europa Centrala este bogata in potasiu si uleiuri eterice, cu efect calmant asupra aparatului gastro-intestinal. Datorita gustului moderat al ceaiului de fenicul, acesta este recomandat si pentru tratarea balonarii si starilor de satietate, chiar si in cazul bebelusilor si copiilor.