https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Armurariul – medicament pentru ficat

06 Oct. 2014
Armurariul – medicament pentru ficat

Armurariul isi are originile in tarile calde din jurul Marii Mediterane si a Asiei Mici. Creste insa si la noi in spatiile scaldate in soare si in sol bogat. Planta este usor de recunoscut datorita frunzelor albicioase, prevazute cu spini. Vechile tratate de botanica amintesc de folosirea unei potiuni obtinuta din tulpina de armurariu pentru stimularea lactatiei, insa si impotriva durerilor abdominale, a hemoragiilor, a crampelor si a bufeurilor. Folosirea in prezent a armurariului ca planta medicinala in tratamentele hepatice se datoreaza medicului de tara Rademacher, care i-a recunoscut importanta in anul 1848. Tot el a descoperit ca substantele active se afla direct sub invelisul fructelor.

Ficatul, organ detoxifiant

Pe langa productia de bila si rolul important in realizarea digestiei, ficatul nostru trebuie sa faca fata nenumaratelor reactii de detoxifiere: alcoolul, substantele toxice din mediu, adaosurile alimentare sau medicamentele sunt preluate si descompuse. Se formeaza astfel radicalii liberi, agresivi, care ataca peretii celulari ai organului.

Atunci cand ficatul este supus unui atac continuu, regenerarea naturala a celulelor nu mai face fata. Grasimile incep sa se depoziteze in ficat iar acesta nu isi mai poate indeplini sarcinile. Uneori acest proces este insotit si de o inflamatie. În cele din urma se dezvolta ciroza hepatica, prin care tot mai multe celule functionate sunt inlocuite cu tesut necrozat.

Nu doar substantele toxice, ci si excese alimentare si grasimile sau anumite alimente declansatoare pot dauna ficatului. Din pacate simptomele bolii devine evidente dupa o perioada lunga de timp. De aceea, cei care considera ca ficatul le-ar putea fi afectat, ar trebuie sa se prezinte cat mai devreme la un medic.

Substantele active din armurariu 

Din fructele de armurariu se obtine un extract care poate preintampina afectiunile hepatice, si care poate ajuta refacerea unui ficat afectat. Responsabil pentru efectul protector este un complex format din patru flavonoliganzi diferiti, numiti silimarina prin referire la denumirea stiintifica a armurariului, "Silybum marianum". Studiile au aratat ca silimarina prinde radicalii liberi si combate astfel distrugerea peretilor celulari. În plus, ajuta la regenerarea tesutului hepatic.

Medicii folosesc preparatele de armurariu ca tratament complementar impotriva afectiunilor cronice inflamatorii ale ficatului, impotriva daunelor provocate de alcool si de medicamente. Deoarece spre deosebire de medicamente, extractul de plante nu afecteaza ficatul in mod suplimentar. Pentru ca tratamentul sa aiba succes, trebuie intotdeauna combatuta cauza afectiunii. Preparatele de armurariu au un efect usor laxativ. Nu se cunosc alte efecte secundare.

Tratamentul cu armurariu 

Dat fiind faptul ca silimarina este doar greu solubila in apa, substanta activa este rareori consumata sub forma de ceai. De cele mai multe ori este disponibila sub forma de drajeuri, capsule sau tablete. Preparatele disponibile in farmacii asigura un dozaj stabil si suficient deoarece contin o cantitate standard de substante active. Specialistii recomanda o cantitate de 200 pana la 400 mg de silimarina pe zi.

Homeopatia descrie armurariul ca fiind "Carduus marianus", asadar in grupa afectiunilor hepatice si ale bilei, a hemoroizilor si a varicelor, fiind folosit si impotriva afectiunilor reumatice. Sunt folosite tincturile pure si potentele scazute, intre D1 si D6.

Comunități