Gustul umami - al cincelea gust

Gustul umami - al cincelea gust

Ştiaţi că în afară de dulce, amar, acru şi sărat, oamenii pot simţi un al cincilea gust? Gustul umami, căci despre el este vorba, a fost intens studiat în ultimul timp, cercetători descoperind chiar şi receptori specifici pentru acesta la nivelul papilelor gustative. Termenul de umami provine din japoneză şi înseamnă savoare, gust plăcut, delicios şi uşor sărat.

Gustul umami este conferit de amino-acizi regăsiţi în mod natural în carne, brânzeturi şi anumite legume: glutamat, inozinat şi guanilat. Producătorii de alimente procesate introduc în mod artificial potenţiatori de gust în produse pentru a încuraja consumul. Aceste substanţe chimice au deseori efecte adverse de tipul: dureri de cap, ameţeală, amorţeala membrelor, furnicături, senzaţie de greaţă.

Evitaţi riscurile pentru sănătate ale aditivilor alimentari! Pentru a vă bucura simţurile cu gustul natural umami, evitând chiar consumul de carne şi brânză, iată câteva legume care vă vor aduce mai multă savoare în farfurie.        

Legume umami pentru diete vegetariene gustoase

  1. Ciuperci (în special hribi şi shiitake) – sunt bogate în gust umami, dar şi în fibre. Nu conţin grăsimi şi au un indice caloric mic. Pot fi consumate crude, preparate termic sau uscate, pentru intensificarea aromei unei porţii de paste cu sos alb sau a unei salate.
  2. Roşii – unele dintre cele mai apreciate legume (botanic, sunt fructe) pentru gustul lor dulce-acrişor şi răcoritor, însă sunt şi reprezentante ale gustului umami. De aceea, orice mâncare la care veţi adăuga roşii cubuleţe, sos de roşii sau roşii uscate la soare va deveni mult mai gustoasă. De asemenea, roşiile conţin licopen, un antioxidant puternic.
  3. Mazărea verde şi boabele de soia – conţin un procent mare de fibre şi proteine. Consumaţi-le fierte, cât mai proaspete, pentru un gust umami deplin.   
  4. Algele marine kombu – sunt bogate în fibre şi minerale ca potasiu, calciu, magneziu şi fier. Se găsesc ambalate în magazine de specialitate dar şi în supermarket, şi pot fi preparate în multiple moduri.
  5. Legume fermentate precum varză murată sau varză kimchi, sau băuturi ca: oţetul balsamic, sosul de soia sau chiar berea. Acestea sunt şi o sursă importantă de probiotice, susţinând funcţionarea normală a sistemului imunitar şi a tractului digestiv.   
  6. Ierburi şi condimente precum: chimion, boia de ardei, rozmarin şi salvie. Mirodeniile conferă o aromă specială şi profundă preparatelor pe bază de legume şi orez.

Ceaiul verde este o sursă importantă de compuşi antioxidanţi, ce stimulează imunitatea, scad tensiunea arterială şi riscul de dezvoltare al anumitor tipuri de cancer. În plus, frunzele de Camellia Sinensis sunt bogate în gust umami.