Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ceaiul verde – remediu minune?

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 03 Aug. 2016
Ceaiul verde – remediu minune?


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Exista studii care au demonstrat efectul benefic al ceaiului verde in prevenirea osteoporozei si a reducerii riscului imbolnavirii de cancer. Caror ingrediente se datoreaza puterea ceaiului? 

Legenda spune ca regele chinez Shen-Nung obisnuia sa bea apa fierbinte cand intr-o zi o frunza de ceai i-a ajuns in cana, colorand apa in verde. Regele a gust bautura si s-a simtit revigorat. 

Legenda are o vechime de peste 5000 de ani iar traditia ceaiului verde ocupa un rol cheie in cultura Asiei.


Extractia de ceai verde

Similar fratelui sau, ceaiul negru, si ceaiul verde este obtinut din planta Camellia sinensis, cu diferenta ca ceaiul verde nu este fermentat, astfel ca frunzele nu sunt modificate prin oxigenul din aer. Expunerea frunzelor la o incalzire cu vapori in timpul productiei, previne colorarea ceaiului intr-o nuanta rosie, de cupru.

Dupa acest tratament, ceaiul este rulat usor si uscat iar frunzele isi pastreaza culoarea naturala.

Pregatirea ceaiului verde

Ceaiul verde trebuie consumat cat mai proaspat si trebuie pastrat, pe cat posibil, intr-un recipient inchis ermetic. Oxigenul din aer accelereaza maturizarea ceaiului si favorizeaza pierderea aromei. Se recomanda depozitarea in vase de sticla, insa nu in apropierea cafelei si a condimentelor. Pe cat posibil incercati sa pregatiti ceaiul verde in vase de portelan sau sticla, clatite cu apa rece chiar inainte de folosire.

Ceaiul nu trebuie oparit cu apa fierbinte, deoarece temperaturile inalte distrug vitaminele si taninurile. Temperatura ideala a apei este de ca. 70–80 °C. Ceaiul verde japonez este infuzat cu apa incalzita la o temperatura maxima de 60 °C.

Se recomanda incalzirea apei la temperatura de fierbere si racirea acesteia timp de cateva minute. Adaugati ceaiul si lasati infuzia de-o partea timp de 1-2 minute sau 4 minute pentru sortimentele nu foarte puternice. Unii prefera abia a doua infuzie, care contine mai putina cafeina si are un gust mai putin pronuntat. Pentru a doua infuzie, folositi aceleasi frunze si reduceti cantitatea de apa cu 1/3.

Actiunea ceaiului verde

Efectele pozitive ale ceaiului verde asupra sanatatii sunt demult cunoscute: taninurile calmeaza stomacul si intestinul datorita efectului antibacterian. In plus, ceaiul verde previne aparitia cariilor si regleaza tensiunea arteriala. Pe langa vitaminele A, B, B 12, C, ceaiul verde contine si minerale precum calciu, potasiu, fluor, aprox. 130 de substante importante printre care si flavonoide.

Acestea sunt cele care confera culoare plantelor si le protejeaza impotriva efectelor nocive ale factorilor mediului. Influenteaza un numar mare de procese metabolice care se produc in organismul uman, printre care aparitia cancerului, mecanisme imunitare si procese inflamatorii. Au efect antimicrobian si anticoagulant. Flavonoidele sunt antioxidanti care lupta impotriva legaturilor de oxigen reactive din organism, responsabile pentru aparitia cancerului. In plus, flavonoidele scad riscul aparitiei bolilor de inima si ale sistemului circulator si intaresc sistemul imunitar.

Ceaiul verde ne protejeaza impotriva cancerului?

Numeroase studii individuale au demonstrat capacitatea ceaiului verde de a ne proteja impotriva cancerului.

Efectele posibile difera nu doar in functie de tipul de cancer ci si de modul in care este consumat ceaiul, de varsta pacientului, de sex si de alti factori individuali. Efectul pozitiv al ceaiului a fost observat in special in cazul cancerului de ficat, de pancreas, plamani si prostata. In cazul femeilor cu predispozitie genetica, riscul imbolnavirii de cancer de san a scazut semnificativ odata cu consumul de ceai verde.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități