Cum poți să slăbești mergând pe jos

Cum poți să slăbești mergând pe jos

Sedentarismul este una dintre principalele cauze ale unor boli cronice cum ar fi obezitatea, afecţiunile cardiovasculare şi diabetul. Toate acestea, precum şi declinul cognitiv, ar putea fi prevenite prin mersul pe jos, cea mai uşoară formă de activitate fizică, ce poate fi efectuată în orice mediu şi pe orice tip de teren.

Iată câteva sugestii pentru a face mersul pe jos mai eficient în lupta împotriva kilogramelor în plus:

  1. Creşteţi intensitatea. Plimbările relaxante sunt pentru recreere, însă, dacă doriţi ca mersul pe jos să ajute la scăderea în greutate, tonifierea musculară și menţinerea densităţii osoase, este necesar un mers rapid, sportiv, ce poate fi alternat cu un mers lent, pentru odihnă, şi apoi cu power walking (mers puternic), foarte apropiat de alergare, însă în care cel puţin un picior rămâne pe sol. Intervalul timpului de power walking va fi cel mai scurt din alternanţă – maxim 30 de secunde – cu posibilitatea de prelungire atunci când vă simţiţi pregătiţi.
  2. Utilizaţi greutăţi.Atunci când cântăriţi mai mult, corpul folosește mai multe calorii pentru a se deplasa. Puteţi găsi în magazinele de sport veste de antrenament cu greutăţi de 2, de 4 și chiar de 10 kilograme. Totuși, utilizarea acestora nu este permisă persoanelor ce suferă de afecțiuni ale spatelui. Nu se recomandă benzile pentru glezne şi braţe, întrucât pot duce la pierderea echilibrului.
  3. Urcaţi şi coborâţi.Diferenţele între nivelurile pe care le parcurgeţi mergând pot fi un element util scăderii în greutate. Aşadar, oricând aveţi ocazia, urcaţi și coborâți scări sau dealuri, eventual în mod repetat. Cu cât condiţia fizică se va îmbunătăţi, cu atât vă va fi mai uşor. Chiar şi urcarea şi coborârea scărilor de la bloc sau de la birou pot fi o bună modalitate de atingere a obiectivelor. Aşadar, uitaţi de lift pentru o perioadă!
  4. Introduceţi antrenamentul de rezistenţă. Faceţi scurte pauze în timpul mersului, pentru exerciţii ce vor creşte rezistenţa musculaturii, vor susţine tonifierea mai multor grupe de muşchi şi vor arde mai multe calorii. Puteţi efectua 10-15 genuflexiuni, flotări pe marginea unei bănci sau fandări pe fiecare picior.      
  5. Atenţie la postură! În timpul mersului este important să menţineţi o postură corectă a corpului: poziţia dreaptă, braţele relaxate pe lângă corp, cu balans mai amplu pentru antrenarea muşchilor braţelor şi pectoralilor. Pentru un impact fortifiant mai intens, încordaţi muşchii abdominali şi fesieri pentru cât de mult timp puteţi.

Fie că alegeţi o plimbare mai lungă sau 2-3 mai scurte pe zi, este important să menţineţi această rutină pentru a obţine întregul set de beneficii pentru sănătatea dumneavoastră fizică şi psihică.