Nașterea prin cezariană – Avantaje și dezavantaje

Nașterea prin cezariană – Avantaje și dezavantaje

Naștere naturală vs naștere prin cezariană

Susținătorii nașterii naturale sunt de părere că prin cezariană, femeile nu mai experimentează stări la care nu vor mai avea niciodată acces sub această formă. Nașterea naturală le oferă o imagine a capacității enorme pe care o are organismul uman. În plus, nașterea naturală reprezintă un eveniment profund marcant pentru cele în cauză, care lărgește orizontul de sentimente. Care sunt consecințele sufletești asupra mamei, în situația în care nu se supune ciclurilor naturale până când fătul indică natural că a sosit momentul nașterii – nimeni poate spune cu certitudine.

Cert este faptul că femeile care aleg o naștere prin cezariană, nu experimentează sentimentul de fericire provocat de endorfină și oxitocină eliberate în cazul nașterilor naturale. De asemenea, printr-o naștere prin cezariană este greu de atins intimitatea unei nașteri în prezența partenerului, acasă, la maternitate sau într-o clinică.

Așadar, pe de-a parte, există femei care nu vor să se expună nici unui risc prin nașterea – cel mai probabil - a singurului copil. Pe de altă parte, și moașele vor să evite orice riscuri, cum ar fi solicitarea prea târzie a unei nașteri prin cezariană. Capacitatea de planificare a medicilor trebuie și ea luată în considerare, deoarece o naștere prin cezariană este cu siguranță mai rapidă și mai ușor de planificat în programul clinicii.

Pierderea sensibilității sexuale: un tabu 

Printre argumentele care alimentează frica femeilor de azi față de nașterile naturale se numără pierderea sensibilității sexuale și o eventuală incontinență ulterioară. În timpul nașterii, pelvisul se dilată puternic, putând să piardă din fermitate. În cele mai grave cazuri, se pierde controlul asupra vezicii și a intestinului gros. Musculatura vaginală lipsită de fermitate ar putea afecta sexualitatea.

Există însă măsuri și în acest sens, precum antrenamentul pelvian consecvent, care poate preveni incontinența ulterioară și care poate ajuta la restabilirea fermității musculaturii vaginale. Există și cursuri adresate femeilor care au trecut printr-o naștere naturală (inclusiv la domiciliu).

Produse
Articole similare
Dermatita de scutec, prevenire și tratare
Majoritatea părinților cunosc situația: fundul moale de bebeluș este roșu și iritat, scutecul îl jen...
Citeste
Sfaturi pentru femeile gravide
Sarcina nu trebuie sa fie o perioada total lipsita de restrictii. Multe femei se simt foarte bine to...
Citeste
Depresia post-partum
Pentru majoritatea celor afectate, reactia este de cele mai multe ori de neinteles. In locul fericir...
Citeste
Check list in perioada de sarcina
Prin inceperea perioadei sarcinii, incepe un nou capitol al vietii, plin de neprevazut. Pe langa buc...
Citeste
Sport pentru copii
Copiilor le place miscarea in mod natural. Le place sa sara, sa alerge, sa se catare – sportul...
Citeste
Cezariana la cerere
Nasterea: o procedura naturala  Cezariana la cerere, fara a reprezenta o necesitate medicala f...
Citeste
Alege farmacia
Comandă