https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Dermatita de scutec, prevenire și tratare

10 Apr. 2014
Dermatita de scutec, prevenire și tratare

Majoritatea părinților cunosc situația: fundul moale de bebeluș este roșu și iritat, scutecul îl jenează și abia dacă se încumetă să-l curețe. Din fericire, situația are un remediu rapid printr-o îngrijire corectă. Fundul de bebeluș este acoperit aproape în permanență de un scutec, care nu este întotdeauna uscat. Mediul cald și umed face pielea mai moale și mai vulnerabilă influențelor din exterior. Scaunul și urina irită suplimentar pielea moale.

Odată cu modificarea consistenței scaunului – spre exemplu prin diversificarea alimentației (în special citrice), a unei infecții, a stărilor de diaree sau administrării de medicamente, pot apărea iritațiile și zonele înroșite. Funcția de protecție a pielii iritate este limitată, devenind un spațiu propice pentru dezvoltarea ciupercilor și a bacteriilor. Uneori bebelușii reacționează sensibil la materialele din care sunt fabricate scutecele. 

Dermatita de scutec – simptome

În cazul unei simple inflamații, pielea se înroșește în zonele acoperite de scutec – iritația se extinde înspre zona inghinală și a organelor genitale / subabdominal. Atunci când iritația regăsită la fundul bebelușului nu se ameliorează în mediul cald și umed al scutecului, pot apărea răni deschise, umede.

Ciupercile se înmulțesc, se formează suplimentar pustule, noduli și cruste – senzația de mâncărime crește, se poate inflama depășind limitele scutecului. Limitele față de zonele sănătoase sunt ușor de recunoscut în comparație cu o simplă iritare a zonei. Prin apariția bacteriilor, pustulele cresc, secretă puroi care se depune sub forma unor cruste galbene. În cazul infecțiilor grave, întreaga stare a bebelușului are de suferit, putând chiar să facă febră.

Dermatita de scutec – tratare și prevenire 

Cea mai importantă măsură constă în prevenirea mediului cald și umed din scutec. Vă oferim câteva recomandări menite să vă ajute să evitați apariția dermatitei de scutec:

  • Schimbați des scutecele: imediat după scaun, în rest cel puțin după fiecare masă.
  • Așezați scutecul mai degrabă lejer – pentru a permite intrarea aerului în spațiul umed.
  • Expuneți fundul bebelușului la aer cât mai des posibil (lăsați-l să se miște dezbrăcat – într-o încăpere caldă, pe o pătură sau sub o lampă de încălzire).
  • Dacă observați că bebelușul dvs. se irita foarte des, schimbați marca de scutece folosite – unii copii reacționează alergic la anumite substanțe care nu sunt prezente în alte mărci de scutece.
  • Pentru curățare, folosiți o lavetă umedă, scufundată în apă. Puteți folosi și ulei de galbenele (calendula officinalis) sau zer. Însă unii copii nu tolerează șervețelele uleioase de îngrijire, de aceea se recomandă evitarea acestora în cazul unei infecții fungice.
  • După curățarea pielii (inclusiv a faldurilor de piele), uscați foarte bine: fie prin ștergere sau cu un uscător de păr pe o treaptă inferioară (la o distanță de 40-50 cm, lateral. În cazul băieților, acoperiți penisul cu un prosop uscat).
  • Aplicați apoi o cremă de protecție a pielii, pe bază de zinc sau cremă pentru bebeluși care conține gălbenele. În cazul în care fundul bebelușului prezintă o iritație umedă, în locul acestora puteți folosi o cremă din ulei de migdale, oxid de zinc sau cremă grasă de mușețel, untură de pește, sulf, lanolină și oxid de zinc (preparat în farmacie).

Suplimentar puteți folosi o serie de plante medicinale, eficiente împotriva infecțiilor. Astfel, după curățare, puteți îmbăia fundul bebelușului în ceai cald de mușețel sau coada-șoricelului. Ceaiul de cimbru s-a dovedit a fi foarte benefic, grăbind vindecarea, alături de alte plante cum ar fi scoarța de stejar (disponibilă în farmacii), sucul de afine presate (disponibil în magazinele naturiste). De asemenea, puteți aplica lapte matern  sau ceai negru pe răni, prin tamponare (lăsați să acționeze ½ oră).

Dacă observați că iritațiile din zona scutecului au o frecvență sporită, mulți terapeuți recomandă schimbarea dietei: renunțați la carbohidrații nesănătoși cum ar fi zahărul, făina albă, sucurile de fructe și înlocuiți-le cu hrană neprocesată, produse de lapte acru, varză murată și nuci. Este important un consum conștient, cu mestecarea completă a hranei. Și terapia homeopată de constituție poate ajuta la întărirea sistemului imunitar al celor mici.

Când trebuie să vă adresați medicului?

De cele mai multe ori, părinți reușesc să depășească situația prin măsuri simple. Vizita la medic se recomandă în cazul în care după 3-4 zile nu observați o ameliorare a stării, pielea sângerează puternic sau prezintă alte indicii ale unei infecții fungice, iar starea generală a bebelușului începe să fie afectată. Infecțiile fungice și bacteriene trebuie tratate cu medicamente speciale, de cele mai multe ori prin creme, însă în cazuri grave chiar cu tablete.

Din grijă pentru familia ta, Alphega te învață cum să previi micile neplăceri cauzate de dermatita de scutec.

Sperăm că informațiile din acest articol au fost utile. Spune-ne într-un comentariu cum ai folosit sfaturile noastre!

Comunități