https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cimbrul – benefic nu doar împotriva tusei

29 Mar. 2017
Cimbrul – benefic nu doar împotriva tusei

Cimbrul poate fi folosit cu succes nu doar pentru un rafinament în plus adus preparatelor, ci și pentru tratarea simptomelor răcelii. Această plantă medicinală este deosebit de benefică împotriva tusei neproductive, fapt care explică prezența cimbrului în majoritatea siropurilor de tuse. Pe lângă tuse, cimbrul poate fi folosit cu succes și împotriva problemelor tractului gastro-intestinal.

Efectul cimbrului

Cimbrul este folosit în special în tratarea tusei neproductive și a bronșitei acute. În plus, cimbrul are un efect antibacterian și inhibitor împotriva infecțiilor, dar și împotriva răspândirii acneei. De asemenea, cimbrul are un efect calmant asupra stomacului și poate combate simptome precum sațietatea și balonarea dar și infecțiile cavității bucale.

Sirop de tuse cu cimbru

Uleiurile eterice care se regăsesc în cimbru pot ajuta la desprinderea mucusului din căile respiratorii și la eliminarea acestuia. Odată ce tusea devine productivă, răceala se va vindeca mai repede și mai bine. 

În cazurile de bronșita acută, combinația de cimbru și extract de primula veris (Ciuboțica cucului) s-a dovedit foarte eficientă. Extractul de ciuboțică cucului ajută la desprinderea și eliminarea mucusului, funcționând însă pe un principiu diferit de cel al cimbrului, astfel că o combinație între cele două substanțe este ideală. 

Pentru tratamentul împotriva tusei aveți la dispoziție medicamente sub cele mai diferite forme: capsule, pastile, picături și siropuri cu extract de cimbru. De asemenea, o cană de ceai de cimbru poate fi extrem de benefică pentru a scăpa de tuse.

Pe lângă tuse și răceală, cimbrul este cunoscut și pentru alte beneficii, cum ar fi:

  • Cremele cu cimbru ajută la îmbunătățirea circulației
  • Gargara cu ceai de cimbru ajută la tratarea infecțiilor din cavitatea bucală și a amigdalelor
  • Cimbrul este benefic împotriva balonărilor și a arsurilor stomacale
  • Ceaiul de cimbru ajută la calmarea sistemului nervos și este recomandat împotriva stărilor de neliniște și a tulburărilor de somn.
  • O cană de ceai de cimbru vă va ajuta să treceți mai ușor peste starea de mahmureală
  • O jumătate de linguriță de ceai de cimbru consumată pe stomacul gol poate combate mirosul neplăcut al gurii
  • În medicina populară, cimbrul este cunoscut pentru efectele pe care le are asupra durerilor menstruale
  • Cimbrul are efecte antimicrobiene deosebite, este un puternic antibiotic, antiviral, antimicotic și antiparazitar natural

Cimbrul în perioada sarcinii

Puteți folosi puțin cimbru pentru condimentarea alimentelor și în timpul sarcinii, însă nu exagerați deoarece cimbrul poate avea un efect stimulator asupra uterului. Nu se recomandă administrarea extractelor de cimbru în scop medical, în timpul sarcinii. Consultați un medic specialist  înainte de a utiliza plantele medicinale în timpul sarcinii și alăptării.

Uleiul esențial de cimbru - un excelent antimicrobian natural

Uleiul esențial de cimbru are efect puternic antibiotic, antiviral și antimicotic și antiparazitar. Este o alternativă naturală la tratamentul cu antibiotice, având rezultate deosebite pe specii diferite de bacterii și în infecții cu diferite localizări (respiratorii, urinare, cutanate, etc).

Atenție! Uleiul de cimbru nu este recomandat copiilor cu vârstă de sub 7 ani și nici în perioada sarcinii. Durata tratamentului cu ulei esențial de cimbru nu trebuie să fie mai mare de 14 zile. 

În cazul folosirii uleiului de cimbru, trebuie să rețineți următoarele aspecte:

  • Folosiți uleiul de cimbru doar în stare diluată, în caz contrar este posibilă iritarea mucoaselor.
  • Persoanele care suferă de astm bronșic pot folosi ulei de cimbru numai în condiții deosebite și în nici într-un caz nu trebuie să îl inhaleze pentru a evita un eventual atac de astm.
  • Consultați medicul sau farmacistul înainte de a administra ulei de cimbru. Există riscul apariției problemelor respiratorii.

Comunități