https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Mama si copilul Mama si copilul

Băuturile cu chinină nerecomandate în perioada sarcinii

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 23 May. 2016
Băuturile cu chinină nerecomandate în perioada sarcinii


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie


Băuturile cu apă tonică sau bitter lemon conțin chinină. Chiar dacă pentru majoritatea populației aceste băuturi nu sunt asociate cu riscuri, consumul în cantități mari poate fi periculos.

Specialiștii recomandă evitarea consumului de băuturi cu chinină în cazul femeilor gravide, pe întreaga perioadă a sarcinii. Și persoanele care suferă de o hipersensibilitate la alcaloizii indolo conținuți de chinină ar trebui să evite consumul acestor băuturi.

Ce este chinina?

Chinina este un praf cristalin, cu gust amărui, obținut din scoarța arborelui quina. În medicină, alcaloidul a fost folosit în tratarea malariei și a crampelor musculare. Chinina se regăsește însă și în băuturi precum apa tonică și limonadă, fiind cea care asigură gustul amar, specific.

Riscuri pentru femeile gravide

Dacă este consumată în cantități semnificative, chinina poate provoca probleme de sănătate, în special în rândul femeilor gravide: în literatura de specialitate, este amintit cazul unui nou născut care a prezentat simptome de sevraj la 24 de la naștere, constatându-se ulterior că pe toata perioada sarcinii, mama respectivă consumate peste un litru de apă tonică pe zi. Testele de laborator au demonstrat prezența chininei în urina nou-născutului. După două luni simptomele au început să dispară.

Datorită gustului ușor amar, băuturile tonice sunt apreciate în special în lunile calde, când sunt consumate în cantități mari. În plus, internetul este plin de recomandări adresate femeilor gravide, care sunt sfătuite să consume băuturi cu chinină pentru a evita crampele musculare nocturne sau grețurile matinale. Cu toate acestea, experții în medicină recomanda evitarea băuturilor cu chinină pe perioada sarcinii, iar în ceea ce privește folosirea chininei ca medicament, contraindicațiile sunt clare în ceea ce privește sarcina.

Alte grupuri de risc

Persoanele care datorită istoricului medical precum tinitus, afectarea nervului optic, anumite forme de anemie hemolitică sau hipersensibilitate la alcaloizii indolo au primit recomandarea medicului de a evita administrarea de chinină ar trebui să evite și alimentele care conțin această substanță. Persoanele aflate sub tratament pentru tulburări de ritm cardiac, precum medicamente anticoagulante, ar trebui să solicite părerea medicului cu privire la consumul de băuturi tonice.

Este nevoie de o etichetare pe măsură

În prezent, alimentele care conțin chinină trebuie etichetate corespunzător. Experții sunt de părere că etichetele ar trebui să conțină și indicații mai detaliate pentru grupurile de risc, cu privire la efectele chininei, spre exemplu. Simptomele care apar în cazul intoleranței la chinină, și care se manifestă și după consumul unui cantități foarte reduse de chinină, sunt în general necunoscute pentru marele public. Printre aceste efecte se numără: tinitus (zgomote în urechi), tulburări de vedere, stare de amețeală, hematoame. În aceste cazuri, se recomandă întreruperea imediată a consumului băuturii respective și consultarea unui medic.

 

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități