https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Ce sunt anticoagulantele?

29 Nov. 2016
Ce sunt anticoagulantele?

Anticoagulantele sunt substanțe active care inhibă coagularea sângelui. În categoria anticoagulantelor intră și inhibitorii funcției trombocitare care preîntâmpină coagularea trombocitelor.

Anticoagulante împotriva tulburărilor de coagulare

Sângelui îi revine sarcina de a alimenta organismul cu substanțe active și oxigen. Pentru a putea ajunge și în cele mai mici vase, sângele trebuie să fie cât mai lichid și lipsit de cheaguri. Unele tulburări, cum ar timpul prelungit petrecut în avioane pot afecta proprietățile de curgere a sângelui, facilitând apariția cheagurilor de sânge. Pentru a evita apariția unor astfel de tulburări sunt administrate anticoagulante sub formă de tablete sau capsule ori injecții.

Acțiunea anticoagulantelor

Sângele este format din două componente: unul solid, celular și altul lichid, plasma. Plasma servește, printre altele, și ca mediu de transport pentru trombocite. Coagularea sângelui poate apărea fie prin închegarea trombocitelor, fie prin închegarea plasmei. Aceste procese pot fi controlate de organism printr-un sistem propriu de coagulare.

Plasma și trombocitele au diferiți factori de coagulare. Factorii de coagulare constau din proteine care pot fi activate în funcție de necesități, și care pot induce coagularea sângelui. Spre exemplu, plasma conține fibrină – o proteină cu proprietăți similare adezivilor. Această proteină poate fi folosită ca o plasă, provocând apariția cheagurilor de sânge. Anticoagulantele inhibă formarea fibrinei, și astfel apariția cheagurilor de sânge.

Diferitele tipuri de anticoagulante

În funcție de indicații, anticoagulantele au administrări specifice. Iată câteva dintre cele mai frecvente substanțe active care se regăsesc în anticoagulante sub formă de tablete sau capsule ori care pot fi injectabile:

  • Heparina este o substanță care se regăsește în organism și care trebuie injectată în cazul tulburărilor de coagulare
  • Antagoniștii vitaminei K sunt medicamente sub formă de tablete care inhibă acțiunea vitaminei K și astfel apariția cheagurilor de sânge.
  • Fondaparinux este o substanță produsă sintetic, prevăzută cu o inhibare selectivă a coagulării, administrată prin injecție.
  • Hirudina este o substanță extrasă din lipitori, care poate fi însă produsă și genetic și trebuie de asemenea administrată prin injecții.
  • Rivaroxaban este o substanță activă disponibilă sub formă de tablete, folosită ca inhibitor de coagulare în urma operațiilor la articulațiile de genunchi și șold.
  • Apixaban este o substanță activă introdusă pe piață în anul 2011, care prin acțiunea și forma de administrare este foarte asemănătoare substanței Rivaroxaban.
  • Dabigatran etexilat este o substanță activă disponibilă sub formă de capsule și este folosită ca anticoagulant în tratamentul ulterior operațiilor la articulațiile de genunchi și șold. De asemenea, dabigatran etexilat este o terapie revoluționară aprobată pentru prevenția accidentului vascular cerebral la pacienții cu fibrilație atrială.

Comunități