Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Uleiul de argan

03 Aug. 2016
Uleiul de argan

Copacul de argan (argania spinosa) crește într-un singur loc: în sud-vestul Marocului. Pentru obținerea unui litru de ulei de argan, sunt necesare aproximativ 30 de kilograme de fructe de argan și de 12 ore de muncă intensă. Uleiul de argan este folosit atât în gastronomia fină, dar și în medicină și cosmetică. Copacul de argan (argania spinosa) este unul dintre cei mai vechi, fiind considerați de mult timp pe cale de dispariție. Dat fiind faptul că nu crește decât în Maroc și are o semnificație existențială pentru oamenii din regiune, zona în care acesta crește a fost declarată de UNESCO rezervație a biosferei. Pentru locuitorii zonei, copacul de argan este "Copacul vieții" deoarece le asigură lemn de construcție, material de ardere, sursă de hrană și ulei considerat ca fiind unul dintre cele mai valoroase alimente disponibile la ora actuală: uleiul de argan.

Obținerea uleiului de argan

Fructele de argan sunt culese în perioada iulie-septembrie. Spre deosebire de măsline, uleiul de argan nu este obținut din fructe ci din sâmburii acestora.

Inclusiv culegerea fructelor este laborioasă, deoarece ramurile sunt prevăzute cu țepi. Astfel, berberii așteaptă până când fructele se coc foarte bine și se desprind singure.

Fiecare fruct conține 2-3 sâmburi care de regulă sunt prăjiți pentru a rafina gustul final. Sâmburii sunt apoi măcinați și amestecați cu apă fiartă și răcită. Abia din acest amestec este apoi presat uleiul de argan.

Prelucrarea modernă a uleiului de argan

Uleiul de argan este obținut în prezent printr-un proces mecanizat, care constă în evitarea contactului cu apa și evitarea prăjirii semințelor de argan. Uleiul de argan obținut mecanizat este cel ”presat la rece”. În ciuda tehnicii moderne, procedurile clasice încep să recâștige în popularitate, în special datorită faptului că aceste metode de lucru intens reprezintă singura sursă de venit pentru familii întregi.

Uleiul de argan, fie că este obținut mecanizat sau tradițional îndeplinește normele UE în ceea ce privește calitatea și igiena. În plus, perioada de valabilitate și stabilitatea acestuia nu este influențată de metoda folosită pentru obținerea lui.

Uleiul de argan în gastronomie

Uleiul de argan obținut prin presare la rece sau în mod clasic este folosit în gastronomie atât direct, pentru gustul deosebit dar și pentru preparatele foarte fine. Bucătarii de top clasează uleiul de argan în cea mai înaltă ligă alături de trufe și caviar, fapt care se reflectă și în prețul uleiului. Un litru de ulei de argan poate ajunge și la 60€!

Folosit în salate, preparate de legume, carne și pește, uleiul de argan conferă un gust aparte, reușind să întreacă în rafinament și cele mai fine uleiuri de măsline.

Uleiul de argan pentru piele și păr

Uleiul de argan obținut prin presare la rece este folosit cu succes și în industria cosmetică și este apreciat în special datorită efectelor pe care le are asupra părului și a pielii. Datorită proprietăților sale, uleiul de argan calmează pielea afectată de impurități, are efect hidratant și combate îmbătrânirea și uscarea pielii. Uleiul de argan poate fi folosit cu succes și pentru îngrijirea părului uscat, deteriorat.

Aplicații în medicină

Uleiul de argan este nu doar delicios ci și foarte sănătos, un adevărat deliciu. Motivul: spre deosebire de celelalte uleiuri, cel de argan conține ingrediente dintre cele mai valoroase. Uleiul de argan este uleiul cu cea mai mare concentrație de acizi grași esențiali (peste 80%) – în principal acid linoleic și acid oleic.

În plus, uleiul de argan este bogat în antioxidanții atât de necesari pentru combaterea radicalilor liberi. Uleiul de argan este neobișnuit de bogat în alfa-tocoferol sau vitamina E. Oamenii de știință s-au declarat foarte interesați de sterolii care se regăsesc în uleiul de argan, cum ar fi schottenol sau spinasterol.

Uleiul de argan este folosit în Maroc, în scopuri medicinale de foarte mult timp, spre exemplu pentru tratarea problemelor gastrice și intestinale, a afecțiunilor cardiace și de sistem circulator, dar și a arsurilor solare și dezinfectare a rănilor. În medicina tradițională, uleiul de argan joacă un rol important pentru tratarea acneei, a vărsatului de vânt, a neurodermitei, reumatismului, a durerilor articulare și a hemoroizilor.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități