https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Tehnici de relaxare împotriva stărilor de stres și frică

22 Jan. 2018
Tehnici de relaxare împotriva stărilor de stres și frică

Anularea tuturor programărilor, închiderea telefonului mobil și lecturarea unei cărți constituie o artă a relaxării pe care tot mai puțini ne-o permitem. Atunci când suntem conectați permanent, zi de zi, pierdem capacitatea de a ne deconecta. Aceste obiceiuri pot avea consecințe negative. Stresul și suprasolicitarea se numără printre cele mai frecvente cauze ale tulburărilor de anxietate, iar afecțiunile psihice încep să fie din ce în ce mai răspândite. Vă oferim mai jos câteva tehnici de relaxare, cum ar fi Tai Chi și relaxarea progresivă a mușchilor, care pot fi deprinse de oricine și care printr-o repetare regulată pot avea efecte miraculoase.

Prezentarea pe scurt a câtorva tehnici de relaxare psihică

Antrenament de relaxare și depășire a situațiilor de stres

Cursurile speciale vă vor ajuta să deprindeți metode speciale pentru depășirea situațiilor stresante de peste zi și să identificați mai ușor cauzele stresului. Vă vor ajuta să dezvoltați strategii pentru un management mai bun al situațiilor stresante și al metodelor de relaxare.

Antrenamentul autogen

Punctul central constă în concentrarea asupra anumitor senzații corporale. Spre exemplu: vă așezați comod pe spate și repetați ușor: sunt calm și brațul meu drept devine din ce în ce mai greu. Concentrați-vă doar asupra brațului drept și a senzației care vă însoțește. Cu ajutorul concentrării vor rezulta mai multe stări. Prin exerciții repetate, veți reuși să ajungeți tot mai ușor la starea dorită. Antrenamentul autogen ar trebui desfășurat sub supraveghere specializată.

Relaxarea progresivă a mușchilor prin metoda Jacobson

Relaxarea progresivă a mușchilor dezvoltată de fiziologul american Edmund Jacobson reprezintă o metodă ușor de învățat. Consecutiv se contractă toți mușchii și apoi se relaxează, începând de la cei micii la cei mari. Așadar, se începe prin strângerea palmelor într-un pumn, menținerea contracției timp de 7 secunde și relaxarea ulterioară a mușchilor. Exercițiile trebuie repetate de câteva ori înainte de trecerea la celelalte grupuri de mușchi: brațele. Continuați apoi cu gâtul, umerii, pieptul, abdomenul etc. Prin trecerea de la contracție la relaxare crește și starea de bine. Această metodă este ideală pentru persoanele care doresc să acumuleze experiență înainte de a încerca alte metode de relaxare mai complexe.

Hatha-Yoga

Această veche metodă indiană are un efect unitar: exercițiile fizice relaxează și întind musculatura. Exercițiile de respirație calmează și adâncesc respirația, iar meditația ajută la obținerea unei stări de liniște. Toate aceste exerciții vă vor ajuta să ajungeți la o stare pentru o bună conștientizare a sinelui și a sentimentelor. Hatha-Yoga influențează exact regiunile în care stresul împiedică starea de bine. Contracțiile musculare și celelalte disconforturi fizice dispar. Cu ajutorul acestor exerciții vă veți simți mai plini de energie și veți reuși să treceți mai ușor peste stres.

Tai Chi so Qi Gong

Aceste metode tradiționale chineze de mișcare, Tai Chi și Qi Gong servesc susținerii stării de sănătate. Exercițiile lente, curgătoare vă vor ajuta să regăsiți liniștea interioară și să vă întăriți sistemul imunitar- atât pe cel fizic, cât și pe cel psihic. Stresul nu va mai avea nici o șansă.

Comunități