https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii

Dureri de gât – câteva sfaturi pentru ameliorarea lor

28 Apr. 2015
Dureri de gât – câteva sfaturi pentru ameliorarea lor

De îndată ce vine toamna și scad temperaturile, începem să resimțim iritații în gât, dureri la înghițire, răgușeală. Le cunoaștem cu toții. Durerea de gât nu reprezintă o afecțiune în sine, ci mai degrabă un simptom. Cauzele pot fi foarte diverse. Însă de departe cea mai des întâlnită cauză este inflamația produsă de un virus.

Cauzele durerilor de gât

Agenții patogeni tipici pentru durerile acute de gât sunt: răcelile, inflamarea amigdalelor sau alte inflamații din cavitatea bucală și a gâtului, provocate de viruși sau uneori (mai rar) de bacterii. Există și infecții mai grave, precum scarlatina sau difteria care se manifestă, printre altele și prin durerea de gât. Răgușeala indică faptul că inflamația a cuprins și laringele și corzile vocale.

Alte cauze: inflamații grave ale esofagului sau a ganglionilor limfatici. Durerile la înghițire fără dureri de gât pot indica prezența unei surse alergice sau prezența unei afecțiuni a glandei tiroide.

Tratamentul durerilor în gât 

Răcelile ușoare însoțite de dureri de gât, pot fi tratate prin remedii naturale. Dacă însă simptomele nu se ameliorează după 2- 3 zile, recomandăm apelarea la un consult medical. Infecțiile cronice sau frecvente ale gâtului și atacurile de răgușeală trebuie clarificate medical.

Hidratarea din plin: pentru a scăpa rapid de durerea de gât, este foarte important să vă hidratați suficient. Prin lichidele consumate, mucoasa se menține umedă, iar virușii răcelii nu se mai pot înmulții la fel de bine. Plantele medicinale au efect bacteriostatic și antiinflamator și pot fi folosite fie pentru gargară sau consumate sub formă de ceai. Se recomandă ceaiurile de plante precum salvia, cimbru, mușețel, nalba sau renumita băutură caldă cu lămâie. Le puteți bea reci sau calde, în funcție de preferințele personale.

Gargara cu apă sărată, călduță (1/4 linguriță sare în 0,2 litri de apă caldă) se numără printre remediile naturale. Ceaiul de mușețel și salvie sunt și ele potrivite pentru gargară (în concentrație bogată și infuzie lungă).

Împachetările în jurul gâtului sunt apreciate de multe persoane, deoarece reușesc să amelioreze durerea. Pentru aceasta este folosit un prosop de bucătărie, scufundat în apă rece sau caldă (în funcție de durere), stors și așezat în jurul gâtului. Deasupra așezați un alt prosop uscat sau un fular de lână. Lăsați să acționeze timp de 20-30 de minute. În locul apei, puteți folosi sucul de lămâie sau iaurt.

O cură de transpirație este benefică după o baie caldă. Stați la căldură, în special cu gâtul și picioarele – și sunteți cu un pas mai aproape de însănătoșire.

Remediile homeopate pot fi eficiente în funcție de afecțiuni. Iată câteva posibilități: Belladonna împotriva durerilor intense de gât, a problemelor la înghițire și a amigdalelor inflamate, Phytolacca împotriva durerilor care radiază până la urechi, Lycopodium, dacă durerea este localizată pe partea dreaptă a gâtului și Lachesis, dacă durerile se resimt în partea stângă a gâtului.

Remediul cel mai eficient: cei care simt dureri de gât, care au febră și în general o stare proastă, ar trebui să își ia o zi liberă și să se odihnească. Odihna este remediul pe care deseori îl trecem cu vederea.

Multe persoane apelează la preparatele medicale din farmacii, imediat când simt dureri în gât, pentru a reintra în formă. Fără un consult medical prealabil, aceste medicamente nu ar trebui administrate timp de mai mult de trei zile.

Când este cazul să vă adresați medicului?

  • Atunci când durerile de gât durează de mai bine de trei zile
  • Durerile sunt însoțite de senzație de sufocare, probleme de respirație și dureri la înghițire
  • Durerile se resimt accentuat pe o parte a gâtului sau apar în urma suprasolicitării vocii
  • Când ganglionii limfatici sunt foarte inflamați
  • Când resimțiți durere atunci când încercați să deschideți gura
  • Când temperatura corpului se menține ridicată (38 grade Celsius mai bine de 3 zile) sau când depășiți temperatura de 39 de grade Celsius (în rândul adulților) sau 40 de grade Celsius (în rândul copiilor)
  • Când durerile în gât sunt însoțite de apariția unor pete roșii pe piele sau colorarea în roșu intens a limbii
  • Când răgușiți spontan sau foarte accentuat
  • Când durerile de gât sunt foarte frecvente (în cazul adulților, mai des de patru ori pe an și remediile naturale nu mai sunt de ajutor.

În cazul durerilor de gât resimțite de copiii foarte mici, adresați-vă din timp unui medic.

Comunități