Mineralele sunt oligoelemente vitale, care provin din partea neanimată a naturii și sunt asimilate prin hrană. Mineralele sunt esențiale pentru metabolism și pentru formarea substanțelor din organism. Mineralele provin în mod majoritar din partea anorganică a naturii – cu excepția fosforului și a sulfului. Cu toate acestea, mineralele sunt indispensabile pentru viată, pentru menținerea stării funcționale și structurale a organismului nostru.
Minerale pentru metabolism
Elementele de bază ale metabolismului sunt reprezentate de minerale, care sunt esențiale și pentru transportul și procesarea oxigenului. Mineralele sunt responsabile și pentru echilibrul apei în organism, pentru transmiterea de impulsuri în nervi și mușchi. Nici substanța osoasă sănătoasă nu ar putea fi posibilă fără un consum suficient de minerale. Mineralele sunt consumate sub formă de săruri (ex: clorura de sodiu= sarea de bucătărie), care se împart apoi în organism în ioni pozitivi și negativi (sodiu+, clorură -).
Necesarul de minerale
Organismul nu dispune de procesele necesare care să îi permită să producă minerale. Cu toate acestea, situațiile de lipsă de minerale sunt relativ rare, deoarece aproape toate alimentele conțin minerale (inclusiv băuturile). În plus, organismul uman dispune de numeroase mecanisme de reglare, prin care să echilibreze temporar un consum prea mic de minerale, fapt pentru care, chiar și în cazul unei administrări sub doza zilnică recomandată, carențele de minerale sunt rare. Consumul anumitor minerale precum iodul, fierul și calciul trebuie urmărit cu atenție și ajustat în funcție de necesar. Spre exemplu în timpul sarcinii, a menstruației sau a modificărilor hormonale (menopauza), necesarul zilnic de minerale este mai mare.
Mineralele ca medicamente
Administrarea orală de minerale în doze mari nu este dăunătoare pentru persoanele sănătoase. Organismul dispune de metodele necesare pentru eliminarea excesului de minerale, chiar înainte de a le asimila. Administrarea mineralelor împreună cu alte substanțe (vitamine, medicamente) nu este la fel de inofensivă. Inclusiv folosirea mineralelor ca medicamente (magneziu, calciu) trebuie controlată cu strictețe.
Carența de minerale
Persoanele care acordă atenție unei alimentații rezonabile și variate nu vor avea nevoie de suplimente alimentare cu minerale. Cu toate acestea, nu pot fi formulate contraindicații clare împotriva administrării de preparate cu minerale. În situațiile critice (menopauză, sarcină și alăptare, sângerări puternice în timpul ciclului menstrual), suplimentele minerale sunt chiar indicate, nu doar preventiv, ci și pentru tratarea anumitor probleme simptomatice (magneziu în cazul crampelor musculare). Pentru mai multă siguranță (ex: în cazul unei lipse de magneziu) consultați medicul în prealabil.