https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Suplimentele naturale în depresie

26 Apr. 2018
Suplimentele naturale în depresie

Depresia majoră rămâne dificil de tratat, în ciuda gamei largi de antidepresive înregistrate a fi disponibile. În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a popularității medicamentelor naturale sau alternative. În ciuda acestei popularități în creștere, sunt necesare cercetări suplimentare privind eficacitatea multora dintre aceste tratamente naturale.

ACIZI GRAȘI OMEGA-3

Aceste grăsimi se găsesc în peștele de apă rece, semințe de in, ulei de in, nuci și alte alimente. Suplimentele Omega-3 sunt studiate ca un posibil tratament pentru depresie și simptome depresive la persoanele cu tulburare bipolară. Suplimentele cu omega-3 sunt considerate, în general, sigure. Pot avea gust de pește, iar în doze mari, pot interacționa cu alte medicamente.

VITAMINE ȘI MINERALE

Legătura dintre vitamine, minerale și starea de spirit poate părea surprinzătoare, dar persoanele care au deficiență de micronutrienți se simt deseori obosite sau deprimate.

S-a constatat, de asemenea, că persoanele care au o alimentație echilibrată și consumă multe fructe și legume nepreparate termic sunt mai sănătoase și au, în general, o stare de dispoziție bună. Acest lucru este argumentat prin aportul optim de vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali, asigurat printr-o nutriție sănătoasă.

Vitamina C

Studiile efectuate asupra pacienților spitalizați - care au adesea niveluri mai scăzute decât cele normale de vitamina C - au relevat faptul că dispoziția lor s-a îmbunătățit după ce au primit vitamina C.

Dar chiar și pentru persoanele care nu știu să aibă niveluri scăzute de vitamina C, administrarea unui supliment cu vitamina C ar putea ajuta la dispoziție. Un studiu al elevilor de liceu a indicat faptul că vitamina C a redus nivelele de anxietate, iar alte studii au arătat efecte ridicate ale dispoziției de a lua vitamina C.

Vitamina D

Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine, fiind implicată în toate funcțiile organismului. Vitamina D acționează asemenea unui hormon.

Deficiența de vitamina D conduce la multiple tulburări în organism, printre care se numără: bolile autoimune, bolile cardiovasculare, bolile degenerative, osteoporoză (la vârstnici), rahitismul (la copii), scăderea imunității,  infecții repetate dar și depresie.

Cel mai mare risc de deficiență de vitamina D prezintă: persoanele care nu se expun la soare sau se expun limitat, persoanele care își petrec cea mai mare parte din timp în spații închise, în birouri, vârstnicii și copiii.

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B (în special, B12, B6 și acidul folic) sunt strâns legate de declanșarea episoadelor depresive, de pierderea memoriei și a altor manifestări precum iluziile și paranoia.

Aceste deficiențe apar cel mai frecvent la adulții de peste 50 de ani, vegani și vegetarieni, alcoolici și persoanele care urmează timp îndelungat anumite tratamente medicamentoase (pentru aciditate gastrică, pentru diabet etc.).

Cercetătorii de la University of Western Australia au arătat că vitamina B12 poate fi un tratament eficient al depresiei, în special la vârstnici. Studiul a fost efectuat în anul 2014 pe 4000 de bărbați vârstnici care au suferit episoade depresive și care aveau un nivel foarte ridicat de hemocisteină în sânge. După administrarea de suplimente cu vitamina B12, starea psihică a bărbaților s-a îmbunătățit. Ei au explicat că această vitamină reduce nivelul unui aminoacid din sânge numit hemocisteină. Un nivel crescut al hemocisteinei în sânge are un efect nociv asupra creierului, provocând tulburări de dispoziție. Acest aminoacid este implicat şi în apariția bolilor cardiovasculare.

5-HTP

Suplimentul numit 5-hidroxitriptophan cunoscut și sub numele de 5-HTP este disponibil în farmacii, dar necesită o rețetă în unele țări. Utilizarea 5-HTP poate juca un rol în îmbunătățirea nivelurilor serotoninei, o substanță chimică care afectează starea de spirit - dar dovezile sunt doar preliminare și sunt necesare mai multe cercetări.

SAM-e

S-adenozil-L-metionina (SAM-e) este unul dintre cele mai studiate remedii naturale. SAM-e este un donator de metil și este implicat în sinteza diferiților neurotransmițători din creier. SAM-e poate avea un debut mai rapid decât efectul antidepresivelor convenționale asupra organismului și poate potența efectul antidepresivelor triciclice. SAM-e poate, de asemenea, să protejeze împotriva efectelor dăunătoare ale bolii Alzheimer. SAM-e este bine tolerată și relativ lipsită de efecte adverse, deși au fost raportate cazuri de manie la pacienții bipolari. În general, SAM-e pare să fie sigur și eficient în tratamentul depresiei, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dozele optime.

Comunități