https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Depresia

24 Mar. 2015
Depresia

Atunci cand suntem prost dispusi, spunem de cele mai multe ori: "cred ca trec printr-o depresie." Insa care este limita intre o stare de proasta dispozitie si afectiunea care necesita tratament? Simptomele depresiei trebuie tratate cu seriozitate. Vi le vom prezenta in articolul care urmeaza.

Ce este depresia?

Depresiile se numara printre tulburarile psihice si afecteaza intreaga latura a trairilor emotionale, numita afectivitate ale persoanei in cauza. Printre acestea se numara toata starile de baza ale persoanelor si toate sentimentele asociate cu acestea: spre exemplu intensitatea si durata cu care sunt resimtite anumite sentimente. Oamenii sunt foarte diferiti intre ei, fiecare avand propria afectivitate.

Vorbim de depresie atunci cand o anumita dispozitie se prelungeste timp de peste doua saptamani si care difera de dispozitia de baza intr-o maniera depresiva. Exista si tulburari de afectivitate, care se manifesta prin stari de agitatie (manii) sau care nu se desfasoara in faze, ci in mod continuu (distimie si ciclotimie).

Depresia: simptome si indicii

Cum se manifesta depresia? Starea de tristete – dispozitia depresiva- este de regula cel mai puternic simptom. Pe langa acesta se numara multe altele: persoanele depresive nu reusesc sa resimta bucurie pentru nimic si nimic nu le trezeste interesul. Se plang de lipsa impulsului de a face orice, lipsindu-le energia. In tot acest timp se simt obositi si agitati.

In plus, printre simptome se numara si scaderea capacitatii de concentrare si tulburarile de memorie. Activitatea cerebrala este afectata: procesele de gandire care de regula erau rezolvate rapid, se desfasoara acum mai lent si mai greoi, iar actiunile simple necesita mai mult timp pentru a fi indeplinite. De asemenea, apar si tulburarile de somn, anxietatea, lipsa poftei de mancare, uneori paresteziile si ideile paranoide.

Cum recunoastem depresia?

Spre deosebire de multe alte afectiuni, in cazul depresiei, cei afectati sunt printre ultimii care realizeaza starea in care se afla. De multe ori, prietenii si cei apropiati remarca starea de proasta dispozitie prelungita care nu pare sa se imbunatateasca. Este foarte importanta cunoasterea acestei afectiuni si clarificarea – este nevoie de cat mai multe persoane familiarizate cu simptomele si posibilitatile de tratament ale depresiei pentru a aborda la timp persoana afectata si pentru a recomanda un tratament adecvat.

In cazul in care nu sunteti siguri daca starea dvs. de proasta dispozitie este doar temporara, confesati-va unei persoane de incredere cu privire la sentimentele dvs. In cazul in care nici unul dintre prietenii sau apropiatii dvs. nu reusesc sa va ajute sa clarificati acest subiect delicat, adresati-va medicului. Apelati la un psiholog cu experienta, un neurolog sau psihiatru. In urma unei discutii in detaliu si cu ajutorul a numeroase teste, acesti vor putea stabili daca sunteti intr-adevar depresivi.

Depresia – instalarea si frecventa 

De cele mai multe ori, depresiile nu au o singura cauza, ci iau nastere in urma interactiunii mai multor factori. In prezent este cunoscut faptul ca neurotransmitatorii serotonina si noradrenalina joaca un rol in instalarea depresiei. Atunci cand nivelul acestora in creier este prea scazut sau cand semnalele acestora nu sunt transmise corect, se dezvolta depresia.

Cum se instaleaza depresia?

Pe de alta parte, se pare ca exista si componente genetice care pot fi mostenite – insa doar tendinta, si nu gradul propriu-zis al depresiei. Acestora li se adauga factorii care difera de la o persoana la alta, cum ar fi influentele sociale si psihice. Femeile sunt afectate de depresie in medie de doua ori mai des decat barbatii.

Data fiind diversitatea cauzelor, este necesara o investigatie individuala in fiecare caz pentru stabilirea factorilor declansatori – doar asa pot fi modificati factorii respectivi, ajutand persoana afectata pe termen lung.

Cat de frecvente sunt depresiile?

Depresiile au devenit atat de frecvente incat putem vorbi de o adevarata endemie. La nivel mondial, se estimeaza ca aproximativ 83 de milioane de oameni sunt afectaţi de o boala mintala. Romania se afla pe locul doi in Europa (dupa Estonia) cu o incidenţa a bolilor mintale de 1403,75 cazuri la 100.000 locuitori (datele raportate pentru 2011), un numar de 300.000 de noi cazuri anual si cu o crestere ingrijoratoare a incidenţei bolilor mintale de 331% fata de datele raportate in 1994. Peste 10% din populatia Romaniei se confrunta cu o depresie de-a lungul vietii. Faza depresiva poate aparea o singura data (in 25-40% din cazuri) sau in mai multe episoade intre care starea celui afectat se imbunatateste. Din pacate exista si situatii in care procesul devine cronic (in 10-15% din cazuri).

Depresia reprezinta o afectiune care trebuie tratata cu toata seriozitatea, deoarece starea de baza poate conduce la pierderea capacitatii de munca sau chiar la ganduri suicidale. De aceea, aceasta boala poate pune in pericol viata celui afectat, deoarece de indata ce inhibitorii de actionare scad insa starea principala depresiva este inca prezenta, mai este doar un pas de la gandurile suicidale la tentativa propriu-zisa. Intre 40 si 70% din numarul tuturor cazurilor de sinucidere se desfasoara pe fondul unei depresii, si aproape fiecare pacient care sufera de depresie severa se confrunta cu ganduri suicidale.

Depresia- forme si terapie

In trecut, medicina obisnuia sa clasifice depresiile in trei categorii: endogene, psihogene si organice – in prezent insa, depresiile sunt evaluate in functie de simptome, gradul de severitate, durata bolii si riscul recidivei, insa vechea clasificare se regaseste insa in continuare in nenumarate carti. Pe langa episoadele depresive si tulburarile depresive recurente, se pot instala si depresiile secundare, care apar in contextul altor tulburari psihice principale (anxietate, bulimie, dependenta). Tulburarile depresive sunt separate de acestea, deoarece se instaleaza ca urmare a unor afectiuni somatice, asadar boli ale corpului.

Formele depresiei

Pe de-o parte putem considera ca circa 25% din toate cazurile de boli cronice dezvolta simptome depresive – fapt explicabil, deoarece afectiunea cronica afecteaza suplimentar viata de zi cu zi. In plus, exista anumite boli pentru care depresia se numara printre simptome, si anume: Alzheimer, Parkinson, scleroza multipla dar si insuficienta cardiaca si multe boli auto-imune, porfiria si diabetul mellitus.

Exista o intreaga serie de forme deosebite de depresie: atunci cand cei afectati mananca si dorm exagerat de mult, depresia de sezon care se instaleaza in special primavara si toamna sau iarna- pentru clasificarea acestora se folosesc termeni aflati in uz de multi ani, cum ar fi depresia de agitatie si de varsta.

Ce putem face impotriva depresiei?

Este important tratamentul rapid din partea unui expert. Acesta poate consta in discutii cu privire la cauzele depresiei, uneori fara a fi nevoie de medicatie, respectiv in cazul depresiilor usoare. De regula se aplica o combinatie a tratamentului medicamentos si a psihoterapiei, deoarece numeroase studii au aratat ca aceasta combinatie inregistreaza un succes mai rapid si mai mare decat terapia individuala.

  • Exista diferite medicamente impotriva depresiei, numite antidepresive si care sunt prescrise in functie de severitatea depresiei, a manifestarii simptomelor, a varstei si a celorlalte boli de care sufera cel afectat. Substantele active regasite in medicamentele antidepresive sunt  mirtazapin si citalopram.
  • Si psihoterapia ofera diferite forme de terapie comportamentala, psihoterapie interpersonala si psihoterapie cognitiva.
  • Un rol din ce in ce mai important il joaca psihoeducatia. Se urmareste astfel clarificarea pacientului in legatura cu afectiunea de care sufera – sprijinindu-se astfel potentialul de ajutor personal al pacientului si al celor din jur. De regula, clinicile organizeaza programe de grup sau ofera posibilitatea vizitarii unui cabinet psihiatric.
  • Hipnoza, terapia cu lumina, electrosocurile reprezinta si ele optiuni de terapie, folosite doar in anumite cazuri. Stimularea magnetica reprezinta o metoda noua cu efecte secundare mai reduse, care urmareste sa inlocuiasca electrosocurile in mod complet.

Daca ati suferit deja de depresie, stiti care metoda de tratament a dat roade in cazul dvs. Daca simtiti ca starea dvs. se depreciaza, apelati imediat la un medic. O abordare deschisa a bolii in cercul de prieteni si al familiei va va ajuta sa gasiti ajutor la timp, inainte de a cadea din nou in capcana bolii!

Comunități